"פרט להיקף, אנחנו לא נופלים בכלום מהמועדונים הגדולים באירופה"

הוא היה יכול להרוויח יותר כסף במקומות אחרים, אבל העדיף להישאר מנכ"ל במכבי חיפה; הוא חושב שההתאחדות "מבריחה את בעלי ההון, שבלעדיהם אין כדורגל בארץ" ■ שיחה צפופה עם איתמר צ'יזיק

רגע לפני משחק העונה תפסנו לשיחה צפופה את איתמר צ'יזיק, מנכ"ל מכבי חיפה. האיש, שיחד עם הבוס שלו יעקב שחר, מדגים הלכה למעשה את היתרון המרכזי של הירוקים על הפועל ת"א: הניהול. צ'יזיק, שבעוד מספר חודשים יחגוג עשור בתפקידו, מונה לאחרונה גם לחבר דירקטוריון בחברת החדשות של ערוץ 2, וכיהן עד סיום העונה שעברה כחבר דירקטוריון ב-ECA, ארגון מועדוני הכדורגל האירופיים.

איך הגעת לעולם הספורט מלכתחילה?

"אני יליד חיפה ואוהד מכבי חיפה מגיל צעיר מאוד. עד הצבא הייתי הולך ברגל למשחקי בית. אח"כ מעל ל-20 שנה הייתי בצבא ולכן החמצתי הרבה משחקים, עד שהשתחררתי כאלוף משנה ומוניתי למנכ"ל חברת א.ת.ו.ס - אומנות תרבות וספורט בחיפה, ושם הייתי אחראי על מתקני הספורט בחיפה. הכרתי את יענקל'ה שחר ואת ענף הכדורגל המתחדש וכך הגעתי למכבי חיפה".

המעבר מעולם הביטחון והעסקים לעולם הכדורגל היה פשוט?

"מאוד. גם בשנים שאני במועדון היו לי הזדמנויות לחזור לאפיקים הביטחוניים או העסקיים, ויכולתי להרוויח שם יותר, אך העדפתי לוותר, כי טוב לי בחיפה ואני אוהב את העבודה. ומדובר במשרה בהיקף של 200%".

ובכל זאת הגעת לחיפה ישר אחרי פרשה מביכה בה חנן שפגט, אותו החלפת, לא שם לב להתראה של אופ"א והיה אחראי ל"פרשת הפקס".

"למדתי את נושא הפקס בצורה יסודית, וזה לא נושא כל כך פשוט כמו שמציגה אותו התקשורת. ההודעה שהגיעה היתה מאוד מסובכת, ונכון שיש אשמה על אנשים שקיבלו אותה, שהיו צריכים לחקור את ההודעה ולא פשוט להניח אותה בצד, אבל אנשים לא יודעים שבגלל המקרה הזה שינו את כל הנהלים באירופה והיום ההודעות הרבה יותר ברורות. אני קראתי את הספר של הרגולציה ולמדתי אותו בעל-פה, כדי שלא יהיו טעויות כאלו יותר. זו חוברת עבה אמנם, אבל זה לא התנ"ך, אפשר ללמוד אותה בעל-פה".

אולי בזכות זה נבחרת לדירקטוריון של ה-ECA. למה החלטת לפרוש ממנו?

"על אף שמדובר בכבוד עצום להיבחר לשם, זמני הטיסות פשוט הפכו את זה לבלתי אפשרי. הפגישות נערכות כמעט על בסיס שבועי במרכז אירופה, ובעוד לשאר החברים מדובר בטיסה של שעה לכל כיוון, אני הייתי צריך לשרוף כמעט שלושה ימים בשבוע על פגישה של ארבע שעות. כמובן שאני עדיין חבר מן המניין, רק לא בדירקטוריון המנהל. רכשתי שם חברים בדרגים גבוהים מאוד במועדוני הפאר של היבשת ולמדתי להכיר מקרוב את הכדורגל האירופי. אני באמת מרגיש שהצלחתי להשפיע שם, ועל אף המועדון הקטן יחסית שייצגתי, באופן אישי הרגשתי שווה בין שווים, ואני חושב שתרמתי רבות לטובת המועדונים הקטנים והבינוניים באירופה".

מה למדת ממועדונים ברמה של ברצלונה או מנצ'סטר יונייטד?

אנחנו לא מפסיקים ללמוד מאירופה. אנחנו כל הזמן מחדשים ומנסים להיות הטובים ביותר. בזכות יעקב שחר, שלא חוסך כדי להביא דפוסים חדשים ולהתעדכן, אנחנו לא נופלים מהמועדונים הגדולים באירופה כמעט בכלום, פרט להיקף".

כמה הכדורגל הישראלי רחוק מאירופה בפן הניהולי?

"יש הרבה נושאים שאפשר לדון בהם לגבי הניהול של ההתאחדות לכדורגל בישראל, אבל גם ככה כבר רואים אותי שם כסדין אדום אז אני מעדיף לא להיכנס לזה. אני הייתי היחידי מכל המנכ"לים שהתייחס לכל שאלה ובקשה של ההתאחדות בצורה רצינית ומקצועית, ובסוף הם התנפלו עלי כי אמרתי גם דברים שהם לא אוהבים לשמוע. אם תשאל אותי יש הרבה דברים שיש מקום לשנות".

כמו מה?

"יש כמעט 50 סעיפים בתקנון הישראלי שאבד עליהם הכלח ואין להם שום משמעות עכשווית, ולמרות זאת לא משנים אותם. הרבה דברים בכדורגל צריכים להתחדש, ובישראל לא מחדשים. באירופה כל שנה או שנתיים יוצאת רגולציה חדשה עם שינויים, ויש ועדות ותת-ועדות שעוסקות כל אחת בתחומה בחידושים. אני חבר בוועדת התחרויות של אופ"א, ואין ישיבה שלא דנים בה על חידושים ושינויים בתקנון של התחרות. בישראל התקנונים משתנים רק בכדי לעשות רע יותר לקבוצות. גם כשאתה בא אליהם ואומר להם שצריך לשנות, אז דברים לא משתנים, ואם משתנים זה רק לרעה".

איך זה בא לידי ביטוי?

"הכדורגל בארץ מתקיים בזכותם של יענקל'ה שחר, הבעלים של מכבי ת"א, הבעלים של הפועל ת"א, ובערבון מוגבל הבעלים של בית"ר. נכון שאפשר להוסיף עליהם את אלונה ברקת ואת איזי שירצקי, אבל בעיקר הכסף הגדול של 4 הגדולות מניע את הכדורגל ובלעדיהן אין מה לעשות פה. תשאל את ערוץ הספורט, 1 או 2 אם היו משדרים כדורגל ישראלי בלי הפועל ת"א, מכבי ת"א וחיפה. הטוטו גם כן לא היה משקיע סכומים כאלה בלי הקבוצות הגדולות. מי שמקדם את הכדורגל הישראלי זה בעלי הון, וההתאחדות לכדורגל במקום לתת להם מוטיבציה עושה בדיוק ההיפך: מבריחים אותם החוצה ולא פועלים למשוך בעלי הון כמו שקורה באירופה. לא פועלים להפוך את הקבוצות לרווחיות. להיפך. בלי משוגעים לדבר כמו יענקל'ה, איזי ואלונה, אין כדורגל בישראל. חד וחלק".

 יור ההתאחדות לכדורגל אבי לוזון / צלם: תמר מצפי
  יור ההתאחדות לכדורגל אבי לוזון / צלם: תמר מצפי

אבי לוזון. "דברים לא משתנים כאן, ואם משתנים, אז רק לרעה"

עד כמה משמעותית מבחינה כלכלית השתתפות של מועדון ישראלי בצ'מפיונס ליג?

"שנה אחת של קבוצה בליגת האלופות מחזיקה אותה שנתיים-שלוש מבחינה תקציבית. מבלי להיכנס לוויכוחי הבעלים בהפועל ת"א, מבחינה כלכלית המועדון יציב, מה שהוא לא היה עד השנה".

לסיום, איזה ספורטאי נתן לך השראה?

"בתור אוהד בוסטון אני מכיר את הספר של לארי בירד בעל-פה. הוא לא היה אתלט גדול, אבל למרות זאת הוא אחד הגדולים במשחק אי פעם. הוא חוזר בספר שלו המון פעמים על מה שהביא אותו להצלחה הגדולה - פרקטיס פרקטיס פרקטיס. שעות אחרי כל אימון הוא היה נשאר באולם וקולע. עד שלא היו סוגרים את האורות באולם בלילה הוא לא היה עוזב. זה כמו שכדורגלן עומד 16 מטר מהשער ובועט 200 בעיטות כדי להיות מושלם. אז את זה דייויד בקהאם עשה, אבל בארץ זה לא קורה, הנחישות פה לצערי נגמרת בגיל 17. אפשר ללמוד הרבה מהגישה והנחישות של לארי בירד, גם בספורט וגם בחיים".