מנהיג אופוזיציה סורי: "לא רוצים להוציא את היהודים מהגולן"

פאריד גאדרי, ראש מפלגת הרפורמה הסורית, מקווה ש"אביב העמים" בעולם הערבי לא יפסח על סוריה ■ בראיון ל"גלובס" הוא מחמיא לישראל ולרה"מ בנימין נתניהו, מדבר על עתיד הגולן, קורא לישראל לדבר אל הסורים ושולח אזהרה ברורה: "חמאס יאכל את עבאס לארוחת צהריים"

הרוחות בסוריה לא נרגעות. למרות דיווחים מקוטעים וניסיון של השלטון להקטין מעוצמת ההתנגשויות, המספר של הימים האחרונים - יותר מ-1,000 הרוגים, ממחיש שמה שמתחולל ברחובות הערים בסוריה, הוא הרבה יותר מהתפרעויות מקומיות.

אחרי כל הדיווחים עוקבים בין היתר באדיקות עשרות אלפי סורים שנאלצו לאורך השנים לעזוב את המולדת והם מחכים כעת להתבהרות המצב כדי לנסות אולי לחזור ולחולל רפורמות במשטר. אחד הבולטים שבהם הוא פאריד גאדרי, ראש מפלגת הרפורמה הסורית, שמתגורר כיום במרילנד בארה"ב. גאדרי, סורי מוסלמי חילוני, הנשוי ללבנונית דרוזית ואב לארבעה, עזב את סוריה ללבנון בשנת 1964 עם עליית מפלגת הבעת' ואז היגר לארצות-הברית, משם הוא מנהל את המאבק למען חופש ודמוקרטיה לארצו.

בראיון מיוחד ל"גלובס" מסביר גאדרי את נקודת השקפתו לגבי המתחולל כיום בסוריה: "היום מתחולל שינוי פרדיגמה בעולם הערבי בכלל וכמובן בעולם הסורי. בכל העולם הערבי צעירים רוצים את החופש שלהם ואינם מעוניינים שדיקטטורים ישלטו בהם. מדינות העולם מנהלות מדיניות של ניסוי וטעייה על מנת למצוא דרכים להשפיע על הנעשה ברחוב הערבי, לייצר הגמוניה.

"ישראל לעומת זאת, לא מחפשת להשפיע, המדיניות שלה היא של גולם בתוך פקעת. לדעתי, היא צריכה לרצות להשפיע והנה ההזדמנות. הסורים שנמצאים בסוריה מחכים לשמוע מי בצד שלהם, הם מרגישים שנטשו אותם. ארדואן ואחמדינג'אד, חברים של אסד, משפיעים מבחוץ. חיזבאללה, השליח של איראן, אפילו שלח כוחות בסוף מארס לתוך סוריה כדי להרוג סורים - ויש לי מסמך שמוכיח את זה. לבנון לא באמת קיימת, עיראק לא קיימת. ירדן יושבת בשקט. האמריקנים יושבים בשקט. האירופאים לא עושים דבר".

- מה אתה מצפה שישראל תעשה?

"לדעתי מדובר בהזדמנות לישראל, המדינה הדמוקרטית היחידה במזרח התיכון, לעשות מעשה. ביבי צריך לומר 'אנחנו עומדים לצד העם הסורי'. אתם חייבים להבין, העם הסורי רעב לקבלה ומחכה לתומכים. זו הזדמנות זהב עבורכם ועבורנו. נתניהו הוא המנהיג הטוב ביותר שראינו, אבל הוא לא עושה את מה שנדרש".

לגאדרי חשוב להסביר את הסיפור הסורי כדי לצייר מסגרת, הקשר, בתוכם מתחוללת המהפכה הזו בימים אלה: "הרחובות בוערים היום אחרי 41 שנה של חוסר כבוד, חוסר הזדמנויות ועוני של העם הסורי. סוריה היא השנייה בצעירות אוכלוסייתה, כשממוצע הגילאים של העם הסורי עומד על 21.7 שנים, ולכן זה לא מפתיע שיש התנגדות כה עזה".

- ומה עם הדור המבוגר יותר, איפה הוא עומד במאבק הזה?

"המבוגרים שלנו מתים צעירים. אין שירותים רפואיים, אין עבודה, אין הזדמנויות. עשינו סקר לאחרונה וגילינו ש-44% מהציבור רוצים להקים עסק ושיהיו להם חיים טובים. המהפכה מתרחשת בגלל זה".

- מה יש לסוריה דמוקרטית להציע לישראל?

"אנחנו שכנים, מצד אחד יש שכן שיש לו בית יפה, מכונית נוצצת, קורא ספרים, הולך לעבודה, מחייך תמיד, הרבה ילדים, אישה יפה. השכן שלו, לעומתו, גר בבית מתפרק, עם אוטו שלא נוסע ועם בגדים שהוא לובש כבר 20 שנה, בלי ילדים, בלי אישה או חיוך. השכן השמח אומר לשכנו שהוא יכול להיות כמותו אם ישים את עצמו במסלול הנכון. אנחנו לא יכולים לאמץ עוד מדיניות של חיכוך והתרחקות מהעולם ולצפות מהעולם שיבוא לעזרתנו ויעזור לנו לשגשג. עלינו לפתוח את לבבנו כשאנחנו חופשיים ולקבל את כל אלה שרוצים לעזור לנו לצאת מ-41 שנים של דיכוי. אובמה צריך לומר עכשיו שאסד צריך ללכת. נתניהו צריך להושיט יד. יש לנו הרבה מה ללמוד מישראל ויש לנו מזל שישראל שכנה שלנו, כי נוכל ללמוד הרבה על טכנולוגיה, יזמות, בניית חברות ופיתוח כוח עבודה שיכול לקחת אותנו לעתיד. הסורים היום לא יקבלו עוד דיכוי, כולל של האחים המוסלמים".

"החמאס יאכל את עבאס"

כששואלים את גאדרי על הסכם פתח-חמאס, הוא מניד את ראשו בשלילה. "חמאס יאכל את עבאס לארוחת צהריים ונגמור עם עוד קבוצה קיצונית, זה כמו וירוס שאוכל וירוס חלש יותר".

- מה לדעתך יקרה כעת, לאחר ההסכם?

"אני לא רוצה להתערב בזה, זה עניין פנים-פלסטיני. אם הפלסטינים רוצים את עזרתנו בדרכי שלום נהיה לצדם, אך אחרת לא נתערב. זו אינה בעיה שלי ואין לי זמן להתעסק עם זה. אם סוריה חופשית עכשיו אנחנו צריכים לנקות את הבתים שלנו. אין לנו חוקים, אין מכוניות, אין חינוך, אין רפואה ואנחנו רוצים גם לחזק את המיעוטים. אני רוצה לבנות את האומה שלי וכשאני עובר בין מדינות אני רוצה להיות גאה באזרחות שלי, לא כמו עכשיו, שעוצרים ומתחקרים כל סורי. אני רוצה להתעסק בדמשק, לא בירושלים".

- נניח שהמהפכה מתרחשת ואתה חוזר לדמשק. מה תהיה המדיניות שלך?

"אם אעמוד בראש סוריה אנתק יחסים דיפלומטיים עם מדינות טוטליטריות. כל מי שמשתמש בכוח בכל צורה - מוקצה. אם אתה משתמש באלימות במקום לדבר, אתה מוקצה. אני אנתק יחסים עם חמאס, איראן וחיזבאללה. גם טורקיה עושה משהו קטלני, זו דמוקרטיה וארדואן מזהם אותה במשטר דיקטטורי במקום לנצל את הדמוקרטיה ולהשפיע על אחרים להיות דמוקרטיות ולחזקם".

גאדרי מוסיף, כי "אתם חייבים להבין, כל ההסכמים שלכם מזויפים, הם לא יחזיקו מעמד עוד הרבה זמן. מה שיש לכם זה לא שלום אמיתי. אם אין יחסים בין העמים, זה הכל זמני. בין ארצות-הברית לקנדה יש שלום. מה שיש לכם עם ירדן ומצרים מחזיק בגלל אינטרסים, זו הסיבה שבגללה המצרים אף פעם לא קיבלו אתכם, זה רק חתיכת נייר. שלום זה כשיש יחסים בין מוחמד המסעדן מדמשק לניר המסעדן מתל-אביב.

"ישראל צריכה לעזור לעמים להבין מי הם ומהי דמוקרטיה. הערבים למדו כל חייהם שהיהודים זה השטן ושיש להם קרניים, אפילו אני למדתי את זה. אתם צריכים להגיש את היד שלכם כדי שאנחנו נוכל ללמוד עליכם. ממש חשוב שתדברו אל הסורים. אני רוצה ללמד את העם הסורי שהם קודם כל סורים, אחר כך ערבים ורק אחר-כך מוסלמים".

"לפתוח את סוריה לעולם"

גם הליגה הערבית, מייצגת המדינות הערביות, לא מרשימה את גאדרי שטוען כי זו "ליגה של דיקטטורים. כל הדיקטטורים הפנו את עמיהם נגד ישראל כדי שהם לא יראו את סבלותיהם שלהם. כשנתחיל תהליך שלום ואחרים יראו את ההשלכות של השלום עלינו אנחנו נהיה המנהיגים בעולם הערבי. אם הם ימשיכו לנהוג בעמיהם כמו שהם נוהגים בהם כיום הם יפלו, חד-משמעית. אני לא מודאג מזה, לא אלך אחרי עמים אחרים אם זה לא לטובת הסורים, הדבר היחיד שמעניין אותי זה לחנך את הסורים ולפתוח אותם לעולם".

- אתה באמת מאמין ב"מזרח תיכון חדש" שמבוסס על כלכלה בריאה באזור?

"כשיהיו יחסים, זה צריך להיות המרכז, אנחנו צריכים צעירים מועסקים, תשתיות, לפתח את שיטת המסחר. אנחנו חקלאים, אבל יש פוטנציאל עצום לחקלאות שלנו, יש לנו 20 מיליון עצי זית בסוריה והשמן שלנו לא ממותג כהלכה. גם התיירות אצלנו איננה מפותחת דיה. מעניינות אותנו טכנולוגיות ומים. יש לנו בעיית מים, הכמות שמגיעה אלינו מטורקיה קטנה מאד".

- יש לך מודל עולמי?

"אני רוצה להיות כמו יפן אחרי מלחמת העולם השנייה. הם בנו הכל, השקיעו בלבנות את עצמם ותראה איפה הם היום עם חברות רב-לאומיות. אתה לא יכול להשקיע בנשק גרעיני ובמאבקים כשאתה רוצה להשקיע בתשתיות ובעם שלך.

"אני רוצה להקים מסדרון מסחרי בין ישראל וסוריה שיתרחב לטורקיה ועיראק מהגבול הסורי. אפשר לבנות צינור נפט, אבל גם אפשר לבנות צינור של מסחר. אני רואה בחזוני משאיות ישראליות מובילות אוכל וציוד לעיראק וסוריה ואת ישראל מקבלת סחורות מעיראק ומטורקיה".

באופן מפתיע, גאדרי ביקר בעבר בישראל. לדבריו, "כשביקרתי בישראל ראיתי כמה אנשים חופשיים, כמה כולם מדברים על שלום וכולם רוצים שלום. אתם באמת מדברים על זה כל הזמן. זה מאד הפתיע אותי. יהיה כל-כך קל לעשות אתכם שלום שיכלול בטחון ואמון. בשבילי לעשות שלום עם ישראל יהיה כמו לחתוך חמאה עם סכין. הביטחון של ישראל חשוב לי. זה יהיה גם הביטחון שלי.

"נתניהו אמר באחד הנאומים שלו בתחילת 2011 שישראל תומכת בחופש ובדמוקרטיה בעולם. מר נתניהו, הסורים רוצים חופש ודמוקרטיה - תמוך בהם, זה יהיה הצעד הראשון שיקרב בין ישראל וסוריה".

"אסד ויתר על הגולן כי הוא פוחד על הכסא שלו ועל עצמו"

גם אם יפרוץ לפתע שלום בכל המזרח התיכון, נושא הגולן הוא עדיין נקודה כואבת מנקודת המבט הסורית. לגאדרי יש פתרון יצירתי לנושא: "הגולן הוא אדמה סורית, אבל הנה קונספט שאני חושב שיעבוד לישראלים ולסורים גם יחד: ישראל כבשה את הגולן ומחזיקה בו מסיבות ביטחוניות נטו, כי קל יותר להפציץ משם את הגליל. אבל אם יובטח לישראל שלא יהיו בגולן שימושים צבאיים סוריים בכלל, זה אמור לספק ולענות על בעיות הביטחון של ישראל".

- אבל איך ישראל אכן יכולה להבטיח שכך יהיה?

"קודם כל סוריה צריכה להיות דמוקרטיה עם פוליטיקאים נקיים, לא מושחתים, שמבינים מהי אחריות ציבורית. אלה צריכים להיות אנשים שלא ירוצו למלחמות, אלא כאלה שידאגו לעם הסורי. צריכה להיות תקופת זמן של 'חילופים אזרחיים' כגון חינוך, רפואה ושאר עיסוקים אזרחיים. התקופה הזו תהיה תקופת ההיכרות שלנו ומעין חנוכת בית בה כל צד מביא עוגות לצד השני. התקופה הזו צריכה לקחת 5-10 שנים. במקביל, נייצר הסכם ביטחוני בינינו שהגולן מועבר תוך 5 שנים נוספות חזרה לסוריה.

"איננו רוצים להוציא משם את היהודים הישראלים ומצד שני איננו רוצים שהסורים לא יכנסו לגולן. הפתרון הוא יצירת אזור חופשי. כולם יכולים ליהנות מהחלק הזה עד שהשינוי מסתיים. עד אז יש לנו כבר אינטרסים כלכליים משותפים בחבל הארץ הזה עם הישראלים, אכלנו את העוגות והכרנו אחד את השני. הישראלים מוזמנים להישאר בבתיהם, אך זו אדמה סורית והם ישלמו מיסים. זו מעין עסקה. הגולן יכול להפוך להיות אזור מחולל צמיחה כלכלית לכל האזור".

- מה עמדתו של אסד לגבי הגולן?

"אסד ויתר על הגולן. הוא ויתר כי הוא יודע שאם הוא יתקוף את ישראל היא תחסל אותו. מצד שני העם הסורי חושב שהוא ויתר על הגולן כי הוא פוחד על הכיסא שלו ועל עצמו, ומכיוון שהאדמה בגולן חשובה לסורים מאד, הם לא מעריכים את אסד על הוויתור הזה, אפילו גרוע מכך. יהודי לא יכול להבין את עניין האדמה. סורי לעומת זאת מרגיש יציב, דמשק בת 8,000 שנה, תמיד היתה שם התיישבות. יהודים, לעומת זאת, מגלים רק עכשיו כמה האדמה חשובה כי זה שומר להם על הביטחון".