ירושלים 2011: מחירי הדירות גבוהים וצפויים עוד לעלות

שי כהן, מנהל מחלקת ירושלים בחברת השיווק אלדר: "אפילו מחירי "דיור בר השגה" בעיר עומדים על כ- 1.4 מיליון שקל לדירת 4 חדרים, סכום גבוה לכל הדעות"

לקראת יום ירושלים המתקיים מחר מסתמנת תמונה מטרידה לגבי המציאות הנדל"נית בעיר. בירושלים 2011 מחירי הדירות גבוהים וההיצע נמוך, מה שגורם לתושבי הבירה רק להתרחק מרכישת דירה במרכז העיר בפרט ומירושלים בכלל. נתוני הלמ"ס מצביעים על הגירה שלילית קונסיסטנטית בשנים האחרונות כאשר ב-2009 עזבו את הבירה לא פחות מ-19,900 מתושביה, בעיקר בקרב קבוצת הגיל של הזוגות הצעירים. על פי אותם נתונים, מידי שנה עוזבים את העיר כ-2,000 צעירים בממוצע.

שי כהן, מנהל מחלקת ירושלים בחברת השיווק אלדר מנסה להסביר את המצב: "הכול מתחיל במחירי קרקע גבוהים ולא ריאליים למגרשים המיועדים לבנייה בעיר, מה שמשפיע במיידית על מחיר הדירה הסופי שאינו נגיש לזוגות צעירים ואפילו למשפרי דיור בעיר. דוגמא מהזמן האחרון, היא מכרז של מנהל מקרקעי ישראל, בשכונת עיר גנים. מדובר בקרקע הממוקמת בשכונת מצוקה ולמרות זאת מחירי הזכייה שהתפרסמו עבורה, הינם כמיליון שקל ליח"ד".

"לא נראה שמצב צפוי להשתפר"

כהן טוען כי אפילו מחירי "דיור בר השגה" בעיר עומדים על כ- 1.4 מיליון שקל לדירת 4 חדרים, סכום גבוה לכל הדעות. מחיר ממוצע לדירות 4 חדרים בתוך העיר עבר את הרף של 2 מיליון שקלים. "זוגות צעירים שרוצים להישאר בעיר, גרים בדירות שכורות או מתפשרים על דירה מיד שנייה בשכונות רחוקות" .

"בשנתיים האחרונות התפרסמו מכרזים בודדים לשיווק בעיר" אומר שלום שי מנכ"ל ובעלים של חברת דונה הבונה שנים בעיר. "כל מזרח העיר תקוע בגלל בירוקרטיה ופוליטיקה. בגבעת זאב לפחות 1,000 יח"ד תקועות ומכרזים יוצאים במשורה. עלויות הבנייה בעיר הגיעו לכ-4,000 שקל למ"ר לא כולל מע"מ. עלויות הבנייה לדירה ממוצעת בשטח של כ- 135 מ"ר הגיע ל- 550 אלף שקל לפני חניות, כלומר כ- 700 אלף שקל לפני מע"מ ולפני עלויות קרקע. לצערי אינני רואה כיצד המחירים יכולים לרדת".

שמאי המקרקעין ארז כהן מסביר כי: "בירושלים נוצר מצב, שגם הבנייה שאיננה בהכרח מיועדת רק לתושבי חוץ או מוגדרת כבנייני יוקרה, הפכה לכזאת בשל רמת המחירים הגבוהים במרכז העיר. תהליך זה מביא ל"יציאה מהחומות" וחיפוש אלטרנטיבות לדיור בישובים עוטפי ירושלים".

על פי נתוני כלכלני BDO זיו האפט לא נראה שמצב צפוי להשתפר. מחיר הדיור באזור ירושלים עלו ב- 2010 בכ- 12% כאשר מחיר דירה ממוצעת עומד כיום על 1.42 מיליון שקל לעומת ממוצע ארצי של כמיליון שקלים. במקביל גם טבלת מכירת הדירות החדשות בעיר במגמת ירידה - 1,362 דירות ב- 2010 לעומת 1,426 דירות ב-2009 וכך גם מספר התחלות הבנייה.