מדריך "גלובס" לשבוע תרבותי: איפה להיות ומה לעשות

פסטיבל האור בעיר העתיקה; ריטה במופע שקיעה; מולי סוויני בתיאטרון החאן; תזמורת הקאמרטה ירושלים בקונצרט "לב ונשמה"; מחווה לייקים

הכול זהב: "מכרה זהב"

מה: שולחן משכבות של קרטון גלי המזכיר שולחנות אוכל אריסטוקרטיים, שעיצבה מיה זילבר, נראה כאילו שכבותיו התבלו, התרככו בקצוות, אספו שכבות צבע ופאטינה מכובדת של זמן. מנורה ניצבת על רגל גבוהה, של דנה בן דב, זקוקה למבט שני כדי לזהות שהרגל עשויה ספלי קפה ותחתיות מפורצלן או מזכוכית צבועה בשחור. שטיחים של הצמד בעז כהן וסאיאקה יממוטו עשויים משמלות עור שנפרשו, בסגנון שטיחי הציד של עור פשוט על רצפה.

"מכרה זהב", תערוכת עיצוב מקסימה בגלריה פרדיגמה, מציגה שימוש בחומרים מפתיעים ליצירת רהיטים וחפצים שקיבלו מעבר לחיים החדשים שלהם, גם משמעות נלווית, קריצה וחיוך.

למה ללכת: הפמוטים היו פעם חצוצרות, השידה היא שילוב בין תיבות דואר סטנדרטיות לשידת צד של מזנון סלוני, אה-לה שנות ה-70.

למה באמת ללכת: עיצוב לאספנים.

עם מי ללכת: עם אנשים פתוחים וסקרנים.

מתי, איפה וכמה: ב'-ה' 11:00-19:00, ו' 10:00-14:00, גלריה פרדיגמה לעיצוב, אחד העם 60, תל-אביב. הכניסה חינם.

בין ראייה לתודעה: מולי סוויני בתיאטרון החאן

מה: ג'יטה מונטה היא עוד חוליה בשרשרת המתארכת של שחקנים שהחליטו לעבור לכס הבמאי (מוני מושונוב, רמי הויברגר ולאחרונה גם משה איבגי), ואחרי שבעונה הקודמת של תיאטרון החאן ביימה את "סדר עולמי חדש" היא מנסה את כוחה בשנית במחזה פרי עטו של בריאן פריל האירי.

מולי סוויני (אורית גל, תגלית המחזה "גן הדובדבנים" המועלה אף הוא בחאן), היא אישה צעירה עיוורת מגיל עשרה חודשים שבעלה פרנק (יואב היימן) משכנע אותה לעבור ניתוח להחזרת הראייה עליו מופקד ד"ר רייס (אבי פניני), מומחה בעל שם עולמי שירד מגדולתו ומקווה לחזור לכותרות כאשר ישיב למולי את מאור עיניה. את הסיטואציה הטעונה מנצל פריל לדיון כמעט פילוסופי בשאלה מהי ראייה אמיתית, האם היא תלויה בעיניים בלבד ומהו ההבדל בין ראייה לתודעה.

למה ללכת: מי שצפה בסרט "רוקדים בלונאסה", המבוסס אף הוא על מחזה מאת בריאן פריל, יודע שהאיש כותב בחסד עליון.

למה באמת ללכת: תיאטרון החאן כמעט לא מפספס בהימורים האמנותיים שלו.

עם מי ללכת: עם סטיבי וונדר.

מתי, איפה וכמה: שלישי עד חמישי (14 עד ה-16 בחודש), 20:30, מוצאי שבת (ה-18 בחודש) 21:30, אולם תיאטרון החאן (כיכר דוד רמז 2) בירושלים. מחיר: 190 שקלים.

נוגעת באך: "לב ונשמה"

מה: תזמורת הקאמרטה ירושלים מארחת בימים אלו את המנצח צ'ארלס אוליביירי-מונרו (Munroe) ואת זמרת המצו-סופרן קלייר ווילקינסון, בקונצרט עם תוכנית אטרקטיבית הנושא את השם "לב ונשמה".

מונרו, יליד טורונטו, השתקע לפני 20 שנה בצ'כיה וכיום משמש מנצחה הראשי של התזמורת הפילהרמונית של צפון צ'כיה. זמרת המצו-סופרן האנגלייה קלייר ווילקינסון מוכרת היטב מהקלטות, והופיעה בעבר תחת שרביטם של מנצחים בולטים המתמחים במוזיקת בארוק.

במסגרת הקונצרט תשיר ווילקינסון שתי קנטטות סולניות של יוהאן סבסטיאן באך - קנטטה 169 ("לאלוהים לבדו נתון ליבי") וקנטטה 35 ("הרוח והנפש נבוכים"). עוד בתוכנית יבוצעו שתי יצירות של מלחינים בני המאה ה-20: "אידילה" (Idila) לתזמורת מיתרים מאת לאוש יאנאצ'ק (Janacek) ו"מוזיקה קטנה" מאת האנגלי מייקל טיפט (Tippet).

למה ללכת: הקאמרטה ירושלים היא אחת התזמורות הקאמריות הטובות בארץ, ומעניין יהיה לשמוע אותה תחת ניצוחו של צ'ארלס מונרו.

למה באמת ללכת: כדי לשמוע באך עם קלייר ווילקינסון, מומחית אמיתית לביצוע מוזיקת בארוק.

עם מי ללכת: עם אוהבי באך.

מתי, איפה וכמה: שישי (ה-10 בחודש), 13:30, מוזיאון תל-אביב לאמנות, שלישי (ה-14 בחודש), אולם ימק"א ירושלים. מחיר: 165-150 שקלים עם הנחות לזכאים.

כבוד לעדה: דרך הייקים

מה: במלאת 75 שנה לעלייה הגדולה של הייקים (יהודים יוצאי גרמניה) לישראל, ובהוקרה לתרומתם של בני העדה לחיי המסחר והתרבות בארץ, יתקיים מופע מחווה לבני העדה ביוזמת אשת העסקים רעיה שטראוס בן-דרור והתעשיין סטף ורטהיימר.

האירוע מיועד למבקרים בני כל העדות, אך ישים דגש מיוחד על פועלם של הייקים המפורסמים במדינה מבני משפחות האצולה של התעשייה והמסחר דרך אישי ציבור ופוליטיקאים ועד עיתונאים, שחקנים, מוזיקאים, בדרנים ואנשי טלוויזיה. האירוע ייפתח במפגש המוני שבו יוצבו דוכני אוכל ייקי מסורתי ויתקיים יריד אמנויות, ובסיומו יחל המופע המרכזי שכתב וביים רוני אבירם ובו ייטלו חלק בין השאר שלמה בראבא, עברי לידר, להקת המחול הקיבוצית, נגני התזמורת הפילהרמונית, מקהלת מורן, שלישיית "נוהר", להקות מחול ועוד רבים.

למה ללכת: זה בחינם.

למה באמת ללכת: כי יש סיכוי שזה יתחיל בזמן.

עם מי ללכת: עם אנגלה מרקל.

מתי, איפה וכמה: חמישי הבא (ה-16 בחודש) החל מ-18:30, מדשאות גן התעשייה תפן. הכניסה בחינם לקהל הרחב, אך עלות השימוש בהסעות מכל רחבי הארץ היא 50 שקלים. פרטים והרשמה להסעות בטלפונים 04-9109609 או 03-5164461.


מפגש פסגות: "סיפורים ויזואליים"

מה: "סיפורים ויזואליים" - מפגש חד-פעמי ומסקרן עד מאוד בין לורי אנדרסון, ענקית בדורה, לבין האמנית סיגלית לנדאו והסופר יהלי סובול. שלושה אמנים מתחומי עשייה שונים, נפגשים במשכנות שאננים ומדברים על השראה ויצירה.

למה ללכת: אנדרסון היא יוצרת מקורית ועמוקה, שנעה בין עולמות המוזיקה, מיצג, פיסול ומולטימדיה. היא מציגה במוזיאונים, כותבת, עושה סרטים ובעיקר מחדשת וממציאה. המופע שתעלה בארץ הוא Delusion (שגיון), שם היא עומדת לבדה, חשופה, כשהיא שולטת באופן מרהיב בכל מרכיבי ההתרחשות על הבמה - הסאונד, הקרנת וידיאו-ארט פרי יצירתה ונגינה בכלים שהמציאה.

גם לנדאו, ששבה זה עתה מפתיחת תערוכתה בביתן הישראלי בביאנלה בוונציה, מגלמת באמנותה פילוסופיה שלמה ועושה אמנות טוטאלית. בין שתי הפסגות הוולקניות הללו אין מתאים מסובול שישכך מעט את הקצוות החדים, עם אנרגיה רכה ומכילה.

למה באמת ללכת: המפגש מתקיים רגע לפני הופעותיה של אנדרסון בתל-אביב ובאמפי שוני, ובו היא מבטיחה לפתוח צוהר לעולמה.

עם מי ללכת: עם סקרנים ומבינים.

מתי, איפה וכמה: שלישי (ה-14 בחודש) 20:00, משכנות שאננים, ימין משה, ירושלים. מחיר 40-50 שקלים.

ההופעות: שישי (ה-17 בחודש), 20:00, זאפה אמפי שוני; ראשון (ה-19 בחודש), 20:00 היכל התרבות תל-אביב. מחיר: 210-380 שקלים.


זריחתה של הריטה: ריטה במופע שקיעה

מה: פסטיבל ערד ז"ל הביא לחובבי המוזיקה המקומיים את מסורת מופעי הזריחה הבלתי נשכחים, שהחלו למרגלות המצדה בשלוש לפנות בוקר והסתיימו עם עלות השחר. עכשיו מנסה ריטה לייסד מסורת חדשה ויוצאת בסדרת מופעי שקיעה, שיחלו בשעות הערב ויסתיימו בלילה כאשר דעיכת אור השמש מעל אתר המופע תהווה חלק בלתי נפרד מחוויית ההאזנה למיטב להיטיה מכל הזמנים. בשלב ראשון יתקיימו ארבעה מופעים שבהם ילווה את ריטה הרכב של שמונה נגנים, ובין שיר לשיר מובטחים לכם כל השטיקים המוכרים והאהובים מבית היוצר של הדיווה, שלא עושה סימנים שהיא מתכוונת לפנות את הבמה ליורשות עתידיות בקרוב.

למה ללכת: ריטה, שקיעה...מה עוד צריך להבטיח סנטימנטליות בפול ווליום?

למה באמת ללכת: כי עוד מעט היא מסתגרת שוב באולפן כדי לעבוד על אלבומה החדש שכולו עיבודים לשירים פרסיים.

עם מי ללכת: עם מירי מסיקה.

מתי, איפה וכמה: שישי (ה-10 בחודש), 19:00, זאפה אמפי שוני בבנימינה. פתיחת האתר לקהל החל מ-18:00. מחיר: 180 שקלים.


עיר עוטפת אור: פסטיבל האור בעיר העתיקה

מה: גם השנה יהפוך מתחם העיר העתיקה בירושלים למיצג תחת כיפת השמים לעבודות של עשרות אמנים מובילים מהארץ והעולם. המשותף לכולן: שילוב הנופים והאווירה הייחודיים למקום ליצירת מיצגי אור, פסלים ומופעי חוצות מגוונים. מאחר שהתאורה היא חלק מרכזי בחוויה מתקיימים המיצגים בשעות הערב והלילה, בכל רחבי העיר העתיקה, ולמבקרים תתאפשר בחירה בין ארבעה מסלולים שונים. בין האירועים הבולטים בפסטיבל האור השנה: מיצג של קבוצת TILT מצרפת, המציגה עבודות בהשראת צמחים שונים, מיצג של האמן האיטלקי ריצ'י פררו שיועלה במערת צדקיהו, מופע של עשרה אקרובטים מקרקס Y במהלכו יילחמו שתי תרבויות על השליטה באור עם מוזיקה מקורית של אורי ודיסלבסקי, יריד מעצבי גופי תאורה מפוסלים ועוד.

למה ללכת: תמיד כיף להסתובב בעיר העתיקה בירושלים.

למה באמת ללכת: כדי לגלות מה יקרה אם תהיה הפסקת חשמל.

עם מי ללכת: עם שקע ותקע.

מתי, איפה וכמה: מרביעי (ה-15 בחודש) עד ה-22 בחודש, מדי ערב מ-20:00 ועד חצות במתחם העיר העתיקה בירושלים. המופעים פתוחים חינם לקהל הרחב, אך רוב הסיורים המודרכים מותנים בהרשמה מראש.