נתניהו: "הישראלים מתקשים לגמור את החודש"

ראש הממשלה לוועדת הכספים: "הכוונה היא לצמצם פערים ולהקל על הציבור, במיוחד על מעמד הביניים - אבל גם לשמור על הכלכלה ועל האיתנות הפיננסית של ישראל"

"אנחנו בטלטלה עזה, הדבר שאנחנו יכולים להגיד בוודאות הוא שישראלים רבים מתקשים לגמור את החודש ופערים בחברה הישראלית נפערים", כך אמר היום ראש הממשלה, בנימין נתניהו לחברי ועדת הכספים של הכנסת שהגיעו ללשכתו לישיבה מיוחדת לנוכח המצב הכלכלי. "אנחנו רוצים לטפל בשתי הבעיות האלה - גם להקל על יוקר המחיה וגם לצמצם פערים. כדי לעשות את זה אנחנו צריכים להביא שינויים, שינויים של ממש", המשיך ראש הממשלה.

נתניהו הבהיר לחברי הוועדה כי לא ניתן יהיה לפרוץ את מסגרת התקציב. "אנחנו לא יכולים להשתולל, לא יכולים לפרוץ את כל המסגרות, לא יכולים להוציא כסף כאילו אין מחר ואחרינו המבול. צריך לטפל בבעיות, לעשות שינוי בסדר העדיפויות ועם זאת לשמור על הכלכלה שלנו. יש לנו כלכלה שמחזיקה יפה יחסית לטלטלה העולמית, ואנחנו יודעים שאם נשמור על הכלכלה היא גם תשמור על המדינה וגם תעזור לנו לטפל במצוקות החברתיות האמיתיות, זו הכוונה שלנו".

ראש הממשלה אמר כי הוא מתרשם מעבודת הצוות של פרופסור טרכטנברג: "הם פותחים שולחנות עגולים והם עושים עבודה יסודית ורצינית. מה שנצטרך לעשות פה זה עבודה רצינית, יסודית ורצינית. יסודית כי הבעיות אינן פשוטות, רצינית כי יש כאן אחריות, ואחריות אומרת שאנחנו צריכים לטפל בנושאים החברתיים ברגישות חברתית ואחריות כלכלית".

יו"ר הכנסת, רובי ריבלין, הביע דאגה לקרנות הפנסיה. "גם היום יש בהחלט סימנים מדאיגים לירידות בקרנות השתלמות, בקרנות שהן בעליל אינן קרנות ספקולטיביות, שמחזיקים בהן אנשים אשר ביקשו לשמר רק את ערך כספם, לא להרוויח רווחים גדולים, ואכן הזעזועים בכלכלתנו הם מינימאליים לעומת המצב בעולם" אמר ריבלין. "אנחנו מדברים על אנשים העלולים, חלילה, להידרדר למצב שבו גם הם, למרות פריונם ולמרות חיוניותם, נגררים או עלולים להיגרר למצב של נזקקים. יתכן וצריך להרהר בנושאים שונים בשיטה הכלכלית של מדינתנו. יחד עם זה אנחנו צריכים לברך אם התחלת עם הקדוש ברוך הוא, את ריבון עולם על כך שאנחנו נמצאים באי שבו הסערה עדיין לא שוטפת את כולנו, הוסיף.

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, אמר כי "בחודשים הקרובים יתחוללו שינויים כלכליים וחברתיים ורובם יעברו בוועדת הכספים. גפני הוסיף כי המצב שבו נמצאת ישראל הוא תקדימי. "הקדוש ברוך הוא מזעזע את העולם, את כלכלות העולם, אנחנו מתפללים שאנחנו במדינת ישראל...", אמר יו"ר ועדת הכספים וסיפר כי חברי הוועדה מקבלים החלטות אחראיות. "כמעט ואין קואליציה ואופוזיציה, הדיונים הם דיונים ענייניים להוציא מקרים שבהם באמת זה נושא של קואליציה ואופוזיציה ממשי, כמו למשל הצבעה על התקציב. אבל בדיונים המשותפים, החשובים מאוד למדינה, קואליציה ואופוזיציה, החברים, רובם ככולם, מגלים אחריות".

במהלך הדיון פרץ עימות בין נתניהו לח"כ אחמד טיבי שטען כי הערבים סובלים ממצוקת דיור ואדמות יותר מכל מגזר אחר במדינה. "אתה מינית ועדה נטולת ערבים", האשים טיבי את נתניהו, "איזה מסר אתה שולח לנו ולציבור? אין תוכניות מתאר, אין אזורי תעשייה, אין דיור ציבורי ואין הקשבה למצוקה. טייבה קורעת תחת הנטל, הכפרים לא מורכים. למה לא מקימים עיר ערבית", שאל טיבי. נתניהו שאל היכן אמורה לקום עיר שכזו.

ח"כ זהבה גלאון ביקשה לדעת האם נתניהו יקבל את מסקנות ועדת טרכטנברג והציעה להקפיא את חוק הווד"לים ולהקפיא הקלות בתחום המיסוי לעשירים. "אנחנו הולכים לדבר רציני", השיב נתניהו, "זה לא משחק, עלינו לגלות רגישות חברתית אבל אנחנו לא יכולים להתנהג כאילו אין מחר", סיים את דבריו.

ח"כ אופיר אקוניס ביקש את זכות הדיבור ואמר כי "זה זמן התיקון. נוצרה הזדמנות גדולה לתקן עיוותים שנוצרו בכלכלה הישראלית לאורך השנים: הכבדת נטל המס העקיף ויוקר המחיה". אקוניס הוסיף כי מה שנדרש כעת הוא שינוי סדרי העדיפויות: הפחתת מיסים ומכסים, הנהגת מע"מ דיפרנציאלי וביטול המע"מ על מוצרי היסוד מחד והעלאת מס החברות ל-26% מאידך".

דבריו של נתניהו נאמרים ביום בו התקיימה מסיבת העיתונאים הראשונה של צוות המומחים בראשותו של פרופ' יונה ופרופ' ספיבק, המייצג את מארגני מחאת האוהלים.במקביל התקיימה היום גם מסיבת עיתונאים של הסטודנטים, בראשות איציק שמולי, יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית; ברק סגל, נציג אוהלי המחאה; ופסח האוספטר, יו"ר תנועת דרור ישראל, ומייצגם של תנועות הנוער וארגונים חברתיים הלוקחים חלק במאבק.