הרכבת הראשונה בקו החדש שבין ראשל"צ לת"א - יצאה

(עדכונים שוטפים) - ביה"ד לעבודה בת"א החליט, בהסכמת הצדדים, כי תימחק בקשת ההנהלה לביזיון בית המשפט מצד העובדים, ואילו העובדים וההסתדרות יקיימו את צווי המניעה

ביה"ד לעבודה בת"א החליט היום (א'), בהסכמת הצדדים, כי תימחק בקשת ההנהלה לביזיון בית המשפט מצד העובדים, ואילו העובדים וההסתדרות יקיימו את צווי המניעה כלשונם.

בינתיים הרכבת בקו החדש מת"א למערב ראשל"צ יצאה בצהריים עוד טרם הדיון בבית הדין.

הנהלת רכבת ישראל ביקשה מוקדם יותר לקנוס את ראשי ועד העובדים ואיימה להגיש נגדם תביעות, לאחר שהעובדים המשיכו היום ובסוף השבוע בעיצומים חרף צו בית משפט המורה להם לשוב לעבודה סדירה. בכך, העובדים למעשה עוברים על החוק.

"שר התחבורה ישראל כץ הנחה את הנהלת רכבת ישראל למצות את הדין עם ועד עובדי הרכבת שפעל בניגוד לצווי בית המשפט ולהגיש תביעות אישיות כנגד כל מי שמנע את פתיחת הקו החדש לראשל"צ מערב", נכתב בהודעה שהוציאה הנהלת הרכבת. "בהתאם להנחיה זו, פנתה הנהלת רכבת ישראל לבית המשפט בבקשה לנקיטת צעדים כלפי הוועד לפי פקודת ביזיון בית משפט. כמו כן, תפעל הרכבת להגשת תביעות אישיות והשעיה מן הרכבת של כל עובד שפעל היום לסיכול פתיחת קו הרכבת החדש, ובכך הפר את החוק, סתר את החלטת בית הדין לעבודה וגרם לנזקים לנוסעי הרכבת ולחברת רכבת ישראל".

בית הדין האזורי לעבודה החליט לחייב את עובדי רכבת ישראל לפתוח את הקו החדש המחבר בין תל אביב למערב ראשון לציון. ההחלטה התקבלה בתום דיון לילי, לאחר שהעובדים איימו שלא לפתוח את הקו.

כאמור, בתום דיון לילי הוציאה בסביבות השעה 05:00 השופטת אפרת לקסר צו המחייב את עובדי הרכבת לפתוח הבוקר את נסיעות הרכבת בקו ראשל"צ-מערב כמתוכנן. השופטת קבעה כי החלטה מיום שישי חלה גם על הפעלת הקו לראשל"צ-מערב.

בשעה 8:00 החל להיחנך הקו החדש, התחנה כבר ערוכה לנוסעים הסקרנים, וגם העובדים כבר מוכנים לקבל את פניהם - אך הרכבת לא יצאה לדרך. קו ראשון לציון מערב - תל-אביב, שעומד עכשיו במוקד הסערה, יקצר את הדרך שאורכת שעה באוטובוס ל-18 דקות בלבד, וצפוי לשמש אלפי נוסעים.

ועד עובדי רכבת ישראל הודיע אתמול על כוונתו שלא לפתוח את קו הרכבת החדש בראשון לציון, למרות הוראת בית המשפט לעובדים להפסיק את העיצומים באופן מיידי. בוועד אמרו כי תנועת הרכבות תשוב לסדרה, אולם פתיחת הקו החדש נוגעת לסכסוך עבודה אחר מול ההנהלה. בנוסף, ערער ועד העובדים לבית הדין הארצי לעבודה כדי שיתיר לו להמשיך בעיצומים - ערעור שנדחה, כאמור.

יו"ר ההסתדרות עופר עיני קרא היום לעובדי הרכבת לשוב לעבודה סדירה ולכבד את החלטת ביהמ"ש: "בכוונתי להוביל באופן אישי את מאבק עובדי הרכבת. מדובר במאבק עקרוני נגד הפרטת העבודה והכנסת עובדי קבלן".

השופטת הביעה עמדה "קשוחה" נגד הרכבת

בית הדין לעבודה בתל אביב הורה שלשום בצהריים לעובדי הרכבת המשבשים את תנועת הרכבות לשוב מיד לעבודתם. השופטת אפרת לקסר קבעה כי שביתתם של עובדי הרכבת היא שביתה פוליטית, ולכן היא אינה חוקית. היא קבעה כי על עובדי הרכבת לשוב מיד לעבודתם, ולהמשיך במו"מ מול הנהלת הרכבת.

לדברי השופטת, על המדינה לנהל מו"מ רק על ההשלכות על העובדים שנגזרות ממיקור החוץ, ולא על עצם ההחלטה להפריט. על כן, היא חייבה את העובדים להפסיק את העיצומים באמצעות צווי מניעה. בהסתדרות מתכוונים לערער לבית הדין הארצי בטענה כי למיקור חוץ בהחלט יש השפעה על עתיד העבודה המאורגנת בחברה ולכן העיצומים לגיטימיים.

יצויין כי השופטת לקסר נחשבה קשוחה לכל אורך הדרך עם עובדי הרכבת, וגורמים מקרב העובדים סבורים כי ההתקפה התקשורתית שייחסה לעובדים "התעללות בנוסעים" רק הקצינה את האווירה בבית הדין.