עוד לא חלפה הסכנה

בגוש האירו העגלה שוקעת וטרישה טועה כמו נהג מתחיל: נותן גז ומתחפר עמוק יותר

כל כך קיוויתי שבן ברננקי וז'אן קלוד טרישה יסמנו סוף סוף בהכרזותיהם ובמעשיהם את המפנה ויניעו את ראלי סוף השנה המסורתי בשווקים, לצערי - הדבר לא קרה.

ברננקי מוגבל. הכלכלה האמריקאית מקרטעת, נעה בין סטגנציה להתאוששות איטית. מי שיכול להוציא אותה מהבוץ הוא הקונגרס, אולם חבריו עסוקים בהתגוששות ונראה כי הפלת הנשיא אובמה חשובה שם יותר מתכנית ראויה להצלת המשק האמריקאי.

עד שלא יאושר הקיצוץ המיוחד והתכנית להגברת התעסוקה, ניאלץ להסתפק בתגובות מאניה דפרסיביות לאחר כל נתון כלכלי שיפורסם שם. שמתם לב לניסוחים המתלווים לנתונים שהתפרסמו לאחרונה? "הדרישות לדמי אבטלה עלו פחות מהצפוי" -וואוו! ממש נתון מדהים! והשווקים מגיבים בעליות חדות כאילו תם המשבר.

מה יקרה כשהדרישות לדמי אבטלה ירדו? כנראה הפסקת מסחר עקב עליות היסטריות. אל תבינו לא נכון, בעיני ארה"ב הייתה ונותרה המפתח להצלת הכלכלה העולמית, אולם לא דרך ניסוחים פאתטיים כאלו.

ובאותה עת גוש האירו שוקע בבוץ וטרישה טועה כמו נהג מתחיל: נותן גז ומתחפר עמוק יותר. האנליסטים האופטימיים קיוו שבערוב ימיו כנגיד, יתעשת ויפחית את הריבית כחלק מתכנית הקלה על המערכת הפיננסית. במקום זאת בחר טרישה, בהחלטתו האחרונה כנגיד הבנק המרכזי של גוש האירו, להשאיר את הריבית ברמתה הגבוהה. וכאילו לא די בכך, הוסיף כחטא על פשע תכנית רכישת אג"ח, לאחר הכישלון החרוץ שגרפה תכנית דומה בשם QE2, שהגה ברננקי בארה"ב לפני שנה.

הסוד הכי גלוי בשוק הוא שהבנק המרכזי של גוש האירו קונה אג"חים כבר חודשים רבים על מנת לעצור את נסיקת התשואות, אז מה בדיוק היו כאן החדשות שהציפו את השווקים בפרץ עז של אופטימיות ביום חמישי שעבר?

האם מישהו מבין המשקיעים הקוראים מאמר זה, מוכן לרכוש עכשיו אג"ח של ממשלת ספרד או איטליה? למי ששוקל זאת אזכיר ויכוח שהיה לי עם אחד מידידי הפרשנים לפני כשנתיים, ושודר בטלויזיה, לגבי רכישת אג"ח ממשלת יוון, לאחר שהכריזו לראשונה על פתרון המשבר היווני. המלצתי אז הייתה להתרחק מהן כמו מאש. עמיתי ראה בהן הזדמנות פז, שכן אין סיכוי, כך טען, שהכסף לא ישולם. אני סבור שיש להיזהר, לזכור שהמציאות הנוכחית שונה לגמרי מכל מה שהכרנו. וגם אם אמנם לא הייתי מהמר שספרד ואיטליה יקרסו, לא הייתי נותן את ראשי שפשיטת רגל כזו לא תגיע.

אם לא יקרה נס, אירופה צפויה להמשיך ולשקוע. חברות הדירוג מפחיתות דירוג למדינות, חדשות לבקרים: איטליה, ספרד, בנקים בצרפת ובאנגליה, ועכשיו גם בלגיה על הכוונת. מי שהיטיב לתאר את המצב הקשה היה הנגיד שלנו, סטנלי פישר, שאמר שהשווקים מרגישים שאין כסף לחילוץ ספרד ואיטליה. כל עוד זו הרגשתו, אין לצפות לראלי.

אחרי שהכיתי בסוף השבוע על חטא "יעצנו רע", אני מרשה לעצמי להשיא עצה ראשונה בשנה זו והיא: לשמור על הכסף בכיס ולהמתין עוד קצת עד להסתערות.

עדיין הכי חזק בעולם

מילה אחת לגבי השקל: המטבע שלנו הוא עדיין החזק ביותר בעולם. הוא נחלש בעיקר כנגד לדולר שהתחזק מאד בעולם. כנגד סל המטבעות השקל נחלש מעט מאד (כ-5% בלבד). אין יציאה מבוהלת של כספים שהושקעו בשקל, נהפוך הוא.

מעיון בנתוני בנק ישראל עולה כי גם באוגוסט המשיכו הזרים להשקיע בשוק הישראלי, ואם נדייק - באג"ח שקליות. כל עוד אין שינוי דרמטי במישור הגיאופוליטי ובנק ישראל והאוצר ימשיכו בהתנגדות מינורית, ימשיך השקל להיות חביבם של הספקולנטים ברחבי העולם, לשמחתם של היבואנים ולמגינת ליבם של היצואנים והתעשיינים.

בברכת חג שמח,

  • יוסי פרנק - יועץ פיננסי ומנכ"ל אנרג'י פייננס
  • אשמח להמשיך את הדיון עמכם במשך כל השבוע.בטור דעות תחת הכותרת "המדוברות ביותר" תוכלו בדרך כלל להמשיך לתקשר עימי החומר הכלול בסקירה זו ואפשרויות הפעולה המתוארות בה מובאים לצורך מידע כללי בלבד ואין לראות בהם משום המלצה ו/או ייעוץ לגבי כדאיות ההשקעה במניות/מט"ח ו/או מכשירים פיננסיים נשוא סקירה זו בפרט או בתחום הנגזרים בכלל. סקירה זו אינה מהווה תחליף לייעוץ ספציפי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכל העושה בה שימוש עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד.