רומן בהמשכים

ההתנגדות למיזוג בין בזק ו-yes בגלל חשש לפגיעה בתחרות לא עמדה במבחן המציאות

הרומן המתמשך בין בזק לבין yes יסתיים כנראה בקרוב במיזוג המיוחל והמתבקש. שאול אלוביץ' מחזיק 51% מחברת הלוויין דרך יורוקום, שמיוצגת על-ידי עורך הדין דרור שטרום. את הנתח הנותר - 49% - מחזיקה בזק, שאלוביץ' שולט בה. למרות האמור לעיל, עד כה התנגד הרגולטור למיזוג בין החברה האם לחברה הבת.

האנומליה הזו נמשכה שנים ארוכות וגררה שורה ארוכה של שאלות עקרוניות: האם צריך למזג בין החברות, ואם כן, באילו תנאים. התהליך הזה נגרר, בין השאר, הודות לתוצאות הפיננסיות הטובות של יס. אם החברה הייתה במשבר, ובעל הבית היה מבקש מהרגולטור לדחות את פירעון חובותיה, או להעניק לה הקלות אחרות, כנראה שהסאגה הייתה מתקצרת.

לפני שנתיים התנגדה רשות ההגבלים העסקיים למיזוג. ברשות האמינו שהשליטה של בזק בשתי פלטפורמות שידור - לוויין ואינטרנט (IPTV) - כאשר הוט שולטת בפלטפורמה השלישית, תצמצם את התחרות ותעניק לה את השליטה בשוק של תשתית השידורים. בית המשפט העליון אימץ את הגישה הזו, אולם נדמה שבמבחן המציאות הקונספציה התגלתה כשגויה.

ההנחה לא עמדה במבחן המציאות

ההנחה שאיסור על מיזוג יאפשר לשחקנים חדשים להיכנס לשוק הטלוויזיה על-גבי תשתיות של בזק לא עמדה במבחן המציאות. במקום לאמץ בשתי ידיים את החלטת בית הדין להגבלים עסקיים, שאישר את המיזוג תחת תנאים מחמירים, שהיו אמורים ליצור שוק שידורים חלופי, העדיפה רשות ההגבלים לערער על ההחלטה. העליון, כאמור, אימץ את עמדת הרשות וביטל את המיזוג.

בימים אלה החליטה רשות ההגבלים לדון מחדש בשאלת המיזוג. יש לא מעט סיבות שגרמו לרשות לשנות את עמדתה. הסיבה הראשונה היא השינויים הטכנולוגיים שהתרחשו בשנתיים האחרונות. הסיבה השנייה היא ככל הנראה פרסונלית.

רונית קן סיימה את תפקידה בראש הרשות, ואת מקומה ממלא כעת פרופ' דיויד גילה. ההחלטה החדשה מבוססת גם על המלצות ועדת חייק ועל המהלך שמוביל שר התקשורת, משה כחלון, להסדרת השוק. החזון של כחלון כולל יצירה של ארבע קבוצות תקשורת וקידום מיזם תשתיות התקשורת של חברת החשמל. כל השינויים האלה טרפו את הקלפים.

כיצד הושפעה ההחלטה החדשה מכל נימוק? נתחיל בהיבט הטכנולוגי. רשת התקשורת החדשה של בזק, NGN, ביטלה באופן מוחלט את החסם הטכנולוגי שמנע העברת שידורי טלוויזיה על-גבי האינטרנט. יס בעצמה מעבירה שידורי טלוויזיה מלאים, באמצעות ה-VOD, במהירות של 2.5 מגה. המהירות הממוצעת בישראל, שגדלה לכ-6 מגה ברשת בזק, מאפשרת לשדר וידיאו וטלוויזיה.

עניין טכנולוגי אחר הוא הכניסה של סטרימרים לעשרות ואולי למאות אלפי בתים בישראל. המכשירים מאפשרים לקהל הולך וגדל לצפות בטלוויזיה בתוכניות שאותן הורידו למחשב. בהקשר הזה כדאי להזכיר שטכנולוגיית ה-IPTV, שנחשבה לחדשנית ומתקדמת לפני מספר שנים, פינתה את מקומה לשירותים מתקדמים OTP (OVER THE TOP).

השידורים מתבצעים היום על גבי רשתות לא מנוהלות. למפעיל אין שליטה בתוכן שעובר ברשת, והוא לא נדרש להבטיח קצב גלישה קבוע. העובדה שה"צינור" נפתח ומהירות הגלישה עלתה, תרמה לכך שמגוון גופים יכולים לשדר תכנים מבלי להקים חוות שרתים באחד מצמתי התקשורת של בזק או של הוט.

הטכנולוגיות של שידור ודחיסה וחברות הסטארט-אפ שפיתחו אפליקציות ייעודיות לטלוויזיה, שינו את הרגלי הצפייה. הצופים מעדיפים היום צפייה אישית (Time shifting). בני נוער, אבל לא רק הם, רואים היום טלוויזיה דרך הרשת במועד שבו הם בוחרים, וכבר לא מתיישבים מול המסך בסלון.

הסיבה השנייה היא כאמור פרסונלית. דיויד גילה נכנס לתפקידו כאשר ועדת חייק כבר הייתה בעיצומם של הדיונים, והוא נתן את ברכתו להמלצות. מדובר בביטול ההפרדה המבנית והפיקוח על המחירים, ובהקמה של ארבע קבוצות תקשורת. במודל החדש, המתחרות של בזק והוט יוכלו לעשות שימוש בתשתיות הקוויות של שתי האחרונות.

בזק והוט יוכלו, לכשיסכים השר, לפעול כקבוצות תקשורת לכל דבר. ברגע שמבטלים את הפיקוח על בזק, וכשיש שוק סיטונאי, וכשכל יתר הקבוצות פועלות כקבוצות, ברור שאי אפשר להותיר את בזק ואת יס בלתי ממוזגות ביניהן, ודינו של איסור המיזוג להתבטל.

בנוסף, יש לנו את מיזם תשתיות התקשורת של חברת החשמל. המיזם הזה הוא בבת עינו של כחלון. כרגע, הוא מתוכנן להיות מיזם ניטרלי, דהיינו מיזם שייחבר סיבים אופטיים לבתים, אבל לא יספק את השירותים בעצמו. המיזם ימכור קווים למפעילים, והם אלו שימכרו את השירותים ללקוח הסופי.

רק על הנייר

הכל עדיין על הנייר, כי המיזם עוד לא יצא לפועל, והמכרז לבחירת משקיע למיזם יתבצע בחודשים הקרובים. המיזם הזה גם עתיר השקעות ומסובך ליישום, כך שכלל לא ברור מה יקרה. אבל בהנחה שהכול יתקדם על פי התוכנית של כחלון, צפויה לקום בישראל תשתית שלישית מתחרה לבזק ולהוט, ולכן החסם הטכנולוגי שוב מתבטל לחלוטין.

גם כניסתם הצפויה של שחקנים כמו סלקום ופרטנר לעולם הטלוויזיה מצביעה על ביטול החסמים שאותם ראתה רשות ההגבלים בעבר, ולכן קרוב לוודאי שהמיזוג יאושר. בינתיים נודע ל"גלובס" שהרשות קיבלה לידיה את כל הנתונים הרלוונטיים לעניין ההתקדמות הטכנולוגית והאפשרויות להעביר שידורים על גבי האינטרנט ברשת הציבורית.

במילים אחרות, הרשות קיבלה סולם שיאפשר לה לסגת באלגנטיות מהעמדה הישנה. אנו מאמינים שתחת פרופ' גילה היא תנצל זאת.