מיוחד: מהם האתגרים העומדים בפני רקפת רוסק-עמינח?

התייעלות, גישור על פערים מקצועיים, השלוחה הבעייתית ברומניה וגם לא מעט אתגרים אישיים

האתגרים המקצועיים של רקפת רוסק-עמינח

אתמול (א') בערב קרה לרוסק-עמינח אירוע נדיר, היא איבדה שליטה. מרגע ההודעה על מינויה הציפו את משרדה עשרות שיחות טלפון כמעט ברצף ובמקביל זרמו מאות סמ"סים לטלפון הנייד שלה, בניגוד להרגלה היא לא הצליחה לקרוא את כולם, כל שכן לענות להם. מי שהצליח לשוחח איתה סיפר כי היא הייתה נרגשת מאוד, כמעט באופוריה.

אמנם רוסק-עמינח אמרה כל הזמן כי היא משוכנעת שתיבחר, אך רק אחרי שהדירקטוריון הודיע על כך רשמית, היא הרשתה לעצמה להתרווח. היום, אחרי החגיגות, רוסק-עמינח תצטרך לתכנן בקפדנות את החפיפה שלה עם מאור, את כניסתה לתפקיד ולהציב לעצמה, כהרגלה, יעדים ברורים.

כל מנכ"ל בנק מתמודד כיום עם שורה של אתגרים: משק בהאטה; משבר באירופה; תחרות מתגברת; היחלשות מנועי הצמיחה המסורתיים; הסדרי חוב של לווים גדולים; וצורך בניהול הון קפדני לאור דרישות הלימות ההון של בנק ישראל.

מעבר לאלו תתמודד רוסק-עמינח עם כמה וכמה בעיות ייחודיות לבנק לאומי, כולן בתחומים שבהם לא עסקה בעבר ובהם אין לה יתרון יחסי. הנה שלושה מהאתגרים:

1. התייעלות

במשך שנים קנתה גליה מאור שקט תעשייתי באמצעות טקטיקה של לחבק את ועד העובדים ולתת תוספות שכר נדיבות, וכיום הסכמי העבודה מזכים את עובדי לאומי בתוספת שכר של 5% מדי שנה. בטווח הקצר רוסק-עמינח לא תוכל לנהוג אחרת ממאור, אך אף מערכת לא יכולה לפעול לאורך זמן כשמרכיב ההוצאות שלה עולה באופן קבוע בעוד שההכנסות תנודתיות ונתונות לשינויים אקסוגניים. מאחר שעימות עם הוועד אינו ריאלי, השיק אתמול לאומי תוכנית התייעלות רחבת היקף.

במרכז התוכנית קיצוץ של 800 משרות במשך 3 שנים. הקיצוץ יתבצע על בסיס פרישה של עובדים המגיעים לגיל הפנסיה, בתוספת לתחלופה טבעית של עובדים והאטה בקליטת עובדים חדשים. במקום פורשים לא יבואו אחרים, כל המערכות בבנק יצטרכו להתייעל ולפעול עם פחות משאבים. במקביל ינוידו מאות עובדים מהסניפים והמטה למרכזי התפעול (Back Office) ולמרכזי אשראי. ללא קשר יתמזג השנה לאומי למשכנתאות על 500 עובדיו, לתוך לאומי.

כעת לאומי יצטרך לבצע אותן משימות עם כוח אדם מצומצם מזה הנוכחי. שינוי בסדר גודל כזה - תנועה של שישית מעובדי הבנק, קיצוץ 8% מהתקנים ושינויים ארגוניים - יוצר סיכון ומהווה איום על יכולת בנק לאומי להגיע ליעדיו. מדובר במהלך בהיקף נרחב שלאומי לא ידע כמותו שנים, ורוסק-עמינח כמנכ"ל תוביל אותו. זאת כאשר אין לה כלל ניסיון בשינויים מסוג זה.

2. החטיבה הקמעונאית

רוסק-עמינח מעולם לא עסקה בבנקאות קמעונאית, זהו תחום שבו היא פחות מתמצאת ואינה מכירה את הניואנסים, אך שם מרוכזים מרבית לקוחות הבנק ועובדיו. בנוסף, במגזר הקמעונאי לבנק הפועלים יתרון עצום על פני לאומי והפער גדל והולך.

לבנק הפועלים הכנסות ממשקי בית של מיליארד שקל בשנה יותר מאשר לאומי, והרווח בהתאמה. הצורך לרענן את החטיבה הבנקאית הוא סוד גלוי בבנק לאומי, לאחר ששנים רבות לא נעשה מהלך משמעותי. "החטיבה מנומנמת", אומרים בבנק. רוסק-עמינח תצטרך להחליט כיצד להתמודד עם הנחיתות הקיימת - האם להשקיע מאמצים בקמעונאות, להחליף בעלי תפקידים או לדחות את הטיפול לימים רגועים יותר.

3. לאומי רומניה

השלוחה ברומניה היא אבן קטנה בנעל של מנכ"ל לאומי.

מדובר בשלוחה קטנה, הפסדית, שדורשת תשומת לב ניהולית ומשאבים. רומניה מקרטעת מבחינה כלכלית, וכך גם בנק לאומי רומניה, שמפסיד כבר שנתיים רצופות.

מאז הרכישה בשנת 2006, ללאומי רומניה הפסד מצטבר ובעקבות המשבר מעמיד לאומי לשלוחה קווי נזילות ואשראי מיוחדים בהיקף של 130 מיליון דולר.

לפני שנה כבר נאלץ בנק לאומי למחוק כמחצית מהשקעתו בלאומי רומניה ורוסק-עמינח תצטרך לקבל החלטה: האם להמשיך לשאת בהפסדים הולכים וגדלים או למכור את השלוחה.

גם כאן מדובר בתחום חדש עבור רוסק-עמינח, שבו לא נגעה בעבר - בנקאות בינלאומית.

האתגרים האישיים של רוסק

מעבר לאתגר המקצועי, על רוסק-עמינח הצעירה יחסית, פחות משבועיים עברו מאז חגגה 46 ועד מינויה למנכ"לית, להתמודד עם אתגרים אישיים רבים. הנה חמישה מהם:

1. תפקיד המנכ"ל

המעבר מתפקיד המשנה למנכ"ל לתפקיד המנכ"ל אינו טריוויאלי; זאת קפיצת מדרגה משמעותית בייחוד במערכות גדולות כמו בנקים. רוסק-עמינח לא ניהלה קודם בהיקפים כאלה ולא התנסתה בלהיות מספר 1.

היא תצטרך להיכנס לנעליים הגדולות במיוחד של גליה מאור, ליצור אוטוריטה משל עצמה, ולא כזו הנסמכת על סמכות פורמלית. יש לה הכלים לכך, אך הסביבה סוערת והמשברים לא מחכים לה. האם יהיה לה הזמן הדרוש כדי לייצב את מנהיגותה?

2. יחסים בין-אישיים

שלושת המנכ"לים של הבנקים הגדולים: מאור, ציון קינן בהפועלים וראובן שפיגל בדיסקונט הם מנהלים עם חוזקה בתחום הבינאישי ויכולת יוצאת מהכלל להניע אנשים. רוסק-עמינח אינה כזו. ביסודה היא מנהלת משימתית, הישגית, מונחית מטרה ופונקציונלית. אבל בשנים האחרונות היא התבגרה, שמונה שנים של עמידה בראש החטיבה העסקית ריככו אותה. כיום היא יותר קשובה, היא לא גליה מאור וגם לא תהיה, אבל היא למדה להשתמש בכריזמה הטבעית שלה. הפער בין תדמיתה הנוקשה למציאות יפתיע רבים מאוד ועדיין רוסק עמינח תצטרך ללמוד להיות רגישה יותר לאנשים.

3. מינויים

בשנה הראשונה לאחר מינויה תוביל רוסק-עמינח סבב מינויים גדול בבנק לאומי. שינויים רבים צפויים - לפחות שלושה חברי הנהלה בכירים יתמנו, ייתכן שאחרים יחליפו תפקיד, והסבב יזלוג לדרגות הביניים הניהוליות. איתות רב-עוצמה לגבי כוונותיה של רוסק-עמינח יהיו המינויים שתעשה. מה, למשל, יקרה עם אנשים איתם היה לה חילוקי דעות בשנים קודמות? ויש לא מעט כאלה בבנק. האם לאחר מינויה תשדר רוסק-עמינח ממלכתיות ותעביר את המסר שכמנכ"ל היא רואה דברים אחרת ורואה רק את טובת המערכת? האם היא תצניח אנשים מבחוץ או תעדיף מינויים מבפנים? איכות המינויים שתעשה וזהות הצוות שתגבש סביבה יהוו מבחן משמעותי לתדמיתה בבנק, ליכולת הניהול שלה ומשפיע מרכזי על הצלחתה בתפקיד.

4. השלמת פערים מקצועיים

רוסק-עמינח היא בנקאית כבר עשר שנים (לסירוגין) אבל יש תחומים בנקאיים שלמים שבהם כמעט שלא נגעה. נושאים כמו קמעונאות, בנקאות בינלאומית, שוק ההון, רגולציה, ממשל תאגידי. הפערים שלה גדולים, אבל זו אינה בעיה קריטית כי יכולת הלמידה שלה מרשימה והיא משתלטת במהירות על נושאים חדשים. אך האם היא תצליח להתגבר על שכרון הכוח של מנכ"ל חדש? על ההיבריס, על התחושה הנפוצה אצל מנהל שנכנס לתפקידו כי הוא יודע הכול ויכול הכול? עבור כל מנכ"ל, בייחוד מנכ"ל חדש, זו תחושה מסוכנת מאוד. היא גורמת לו לעשות טעויות, לא להקשיב לאחרים ולשלם שכר לימוד גבוה. לרוסק-עמינח זה יהיה אתגר משמעותי.

5. תקשורת

מתפקיד מנכ"ל בנק לאומי נגזרת חשיפה תקשורתית עצומה. עד היום הייתה רקפת פרח מוגן ונהנתה מהפריבילגיה של להיות בצל עם כיסוי תקשורתי מינורי. כעת היא נכנסת בבת אחת לאור הזרקורים, תחיה בבית זכוכית ותצטרך לשנות גישה ולהביא בחשבון את הנראות של מעשיה. קשריה עם אנשי עסקים בכירים אינם סוד, היא תצטרך להתנהל בתבונה. אירועים כמו טיסתה לפני שלוש שנים, במטוס הפרטי של חברה הקרוב עידן עופר, לחתונתו במיקונוס, אסור שיישנו שוב.

היום רוסק-עמינח מאוד רגישה לדברים שנכתבים עליה ומנסה לנטר את חשיפתה. כמנכ"ל לא תהיה לה שליטה, החשיפה שלה תקפוץ בסדרי גודל, תמונתה תופיע בעיתונים כמעט על בסיס יומי, כל אמירה שלה תזכה לכותרת, כל פגישה שלה, כל צעד שתעשה יקבל פרשנויות. זה מלחיץ, מציק ומשבש את החיים. רוסק-עמינח אינה רגילה לכך, וזה יהיה אתגר גדול עבורה ללמוד לחיות תחת זרקורי התקשורת.