עונת הדוחות השנתיים מתקרבת לקצה ואם לשפוט על פי הדוחות של החברות הציבוריות בענף הרכב שפורסמו עד כה, שנת 2011 הייתה שנה הפכפכה. אמנם מכירות הרכב בשנה שעברה נסקו לשיא חדש, אבל הרווחיות של רבים מהשחקנים בשוק הייתה רחוקה מלשקף את נתוני השיא הללו. גם חברות שהגדילו את הרווחיות לא הפגינו צמיחה פרופורציונלית להגדלת הפעילות. הסיבות לכך משתנות: שערי מטבע לא ידידותיים לחלק מהשחקנים; לחץ גובר בשוק רכבי היד השנייה, ששחק את רווחית חברות הליסינג; שימוש תכוף במבצעי מכירות ובהנחות "לא רשמיות" ועוד.
התמונה הכללית היא לא של שנת שיא מכירות אלא שנת שיא "דחיפה" של מכוניות לשוק על חשבון הרווחיות בטווח הקצר ולעתים גם על חשבון טווח הארוך. אבל מה שיותר מעניין בדוחות השנתיים הוא ההערכות "הצופות פני עתיד" שמסתתרות בדוחות.
דלק רכב : נימה של דאגה
כצפוי, בכל הדוחות השנתיים ניתן היה למצוא פרקים לא מבוטלים שהוקדשו להשפעות העתידיות של המלצות "דוח זליכה" בנוגע לתחרותיות. התגובות של השחקנים בענף להמלצות הללו נעות בין שוויון נפש מוצהר ועד לסימני דאגה או להפך - איתור הזדמנויות עסקיות.
קברניטי דלק רכב, למשל, נשמעים מודאגים למדי מההשלכות יישום ההמלצות, אם ייושמו. לגבי ההמלצה המרכזית "לפרק זיכיונות" של יבואני רכב, שמחזיקים בנתח שוק גדול מ-8% - אותה המלצה שדלק רכב נמצאת במרכז המטרה שלה - כותבת הנהלת החברה כי "אם וככל שיאומץ חלק זה של דו"ח הוועדה, ככתבו ולשונו, תהיה לכך השפעה מהותית על החברה".
החברה מתייחסת גם להמלצות בנושא פתיחת היבוא האישי על החברה בת, קמור מוטורס. המותג ב.מ.וו, שמייבאת קמור הוא אחד "הלהיטים הגדולים" של שוק היבוא האישי, ואם השוק הזה ייפתח לרווחה אפשר לצפות להצפה של השוק המקומי ברכבי ב.מ.וו, בעיקר מארצות הברית. ואכן הנהלת החברה מציינת בדוח כי "קמור מוטורס מעריכה כי אימוצן המלא של המסקנות בנושא היבוא האישי והמוסכים עלול להשפיע לרעה על תוצאות פעילותה".
אלבר: מאתרת הזדמנויות עסקיות
גם בדוחות של שתיים מחברות הליסינג הגדולות, "אלבר" ו"איוויס", יש התייחסות מפורטת להמלצות ועדת זליכה בליווי התייחסות זהירה ביחס לתוצאותיהן העתידיות. בדוח השנתי של אלבר הופתענו לגלות דווקא נימה אופטימית ביחס להשפעה האפשרית של ההמלצות, אם ייושמו. למשל, החברה כותבת כי "מניתוח ראשוני של המלצות הוועדה נראה כי חלק מההמלצות (כגון איסור ההחזקה בחברת ליסינג על ידי יבואן רכב וכן ביטול רישום "יד" אצל רכבי ליסינג הנמכרים לפני חלוף תקופה של שנה) יוצרות הזדמנות עסקית לחברה בסביבה שבה היא פועלת במתכונתה הנוכחית".
המשפט החבוי הזה האיר לנו באור חדש את הדמות העתידית של שוק הליסינג, אם וכאשר ייושמו המלצות דוח זליכה. מתברר שחלק מהשחקנים "העצמאיים" בשוק הליסינג, שאינם קשורים בבעלות ליבואנים - דוגמת אלבר ואולי גם "אלדן" - כבר בוחנים תרחישים שבהם ייאלצו חברות ליסינג שקשורות עסקית ליבואנים, כגון הרץ, איוויס, "פריים ליס" ואחרות, למכור חלק נכבד מפעילותן או אולי אפילו את כולה תחת אולטימטום משפטי. במקרה כזה זכו השחקנים העצמאיים להזדמנות בלתי חוזרת "לקצור" תיקי לקוחות משובחים בעלות מזערית ולהרחיב את נתח השוק שלהם. הזדמנות עסקית כזו יכולה להאפיל על כל ההשפעות השליליות על חברות הליסינג, שטמונות בהמלצות זליכה. עם זאת, למען הזהירות, הנהלת אלבר מציינת בדוח כי "לדעת החברה קיימת סבירות לא מבוטלת שחלק מהמלצות הוועדה לא יאומצו באופן מלא כפי המתואר בדוח הוועדה".
איוויס: מפרנסים את המתחרים
החברה שדוחותיה ממחישים יותר מכל את ההשפעה המיידית שיש להמלצות "דוח זליכה" על הענף היא איוויס (קרדן רכב), ששייכת לקבוצת קרדן ולמשפחת עיני. משפחת עיני היא גם בעלת השליטה ביבואנית הרכב UMI. את ההשפעה הזו צריך לקרוא בין השורות.
בדוח השנתי עצמו מסתפקת הנהלת איוויס בהערה כי "אין ביכולתה להעריך אילו מההמלצות המפורטות לעיל יתקבלו ומהו הלו"ז הצפוי ליישומן. לפיכך אין ביכולת החברה להעריך כעת את השפעות ההמלצות כאמור על ענף הליסינג בכללותו ועל פעילותה".
אבל בין השורות נחשפת תמונה אחרת. חברת ההחזקות של משפחת עיני רכשה ביוני אשתקד כ-50% מהחזקות קרדן באיוויס (שעמדו על כ-68%) תמורת כ-200 מיליון שקל - בהחלט לא כסף כיס, אפילו ליבואנית רכב גדולה. מי שמשקיע סכום כזה מצפה לרווחים שייגזרו מהסינרגיה הטבעית בין יבואנית רכב לחברת ליסינג כמו המרצת מכירות הרכב "בתוך המשפחה". אולם כדי לאפשר רכישות כאלה יש למחוק את החברה מהמסחר בבורסה באמצעות הצעת רכש, כפי שעשה שלמה שמלצר בזמנו וכפי שרבים בשוק ההון ציפו שגם UMI תעשה במקרה של איוויס.
אלא שאז הופיע דוח זליכה ו"תקע" את כל התוכניות העסקיות עד להודעה חדשה. התוצאה היא שאיוויס, שבשליטת UMI, נאלצת לרכוש מהחברה אם שלה רק חלק מזערי מכלי הרכב שהיא רוכשת בשנה, בכפוף לכל המגבלות המחמירות של "עסקאות בעלי עניין". ב-2011, למשל, שבה רכשה החברה כ-8,800 כלי רכב חדשים במאות מיליוני שקלים, רכשה החברה מ-UMI פחות מ-8% מכלל רכש הרכב השנתי שלה - נתון שמשקף, לדברי ועדת הביקורת הפנימית של החברה, את נתח השוק הכללי של UMI. אז לאן זרמו רוב הרכישות? מהדוח השנתי עולה שלא פחות מ-59% מרכישות איוויס בשנה שעברה התנקזו לשני ספקים בלבד: דלק רכב וכלמוביל. במילים אחרות, משפחת עיני השקיעה 200 מיליון שקל רק כדי לראות כיצד חברת הליסינג הציבורית שבשליטתה "מפרנסת" את מאזדה, פורד ויונדאי על חשבון מותג הבית שברולט, בעוד שהם צריכים להסתפק ברווחים זעירים (שהשנה מפעילות הליסינג. נשמע אבסורד? זה מה שקורה בענף שבו כל מקבל החלטות צריך לסחוב על גבו שלושה רגולטורים לפחות.
קבוצת מאיר מציגה את המבנה הארגוני
נשיא קבוצת מאיר, יעקב (יענקל'ה) שחר, הציג היום (ב') את המבנה הארגוני החדש של הקבוצה, לאחר שהושלם בחודשים האחרונים. במסגרת המבנה החדש, "מאיר אחזקות" תנוהל בידי שחר, ישראל קז ועוזי מור, שעד לאחרונה ניהל את עסקי הרכב של הקבוצה. סמנכ"ל ההשקעות והפיתוח במאיר, תומר כהן, מונה לתפקיד מנכ"ל "מאיר רכב". דור ההמשך של מאיר, אבנר קז ואור שחר, מונו ליושבי ראש משותפים של קבוצת הרכב. במסגרת השינויים, מנהל חטיבת המכוניות והאופנועים, אורי גלבוע, סיים את תפקידו בסוף פברואר האחרון.
שחר הציג את המבנה הארגוני החדש שהושלם בתחילת השנה במסיבת עיתונאים שהקבוצה קיימה ברעננה, שבה הושק הדגם החדש של הונדה סיוויק. קבוצת מאיר היא היבואנית של הונדה לישראל, ומייבאת לארץ גם את מוצרי וולוו ויגואר. "זה יום חגיגי", אמר היום שחר.
לדברי המנכ"ל כהן, השינויים הרבים מהתקופה האחרונה בקבוצה מסמנים את כניסתה "לתקופה חדשה, כשהשוק קשה יותר מבעבר והנסיבות מחייבות אותנו להתאמות".
במאיר שואפים למכור עד סוף השנה 11,500 מכוניות הונדה על דגמיהן ובכך להתקרב אל השיא מ-2008, שבה נמכרו 12,750 מכוניות. במאיר מצפים כי בין מכוניות ההונדה שמתוכננות להימכר עד סוף השנה, 4,500 יהיו מהדגם החדש של הסיוויק. ב-2011 מכרה מאיר 3,300 מכוניות סיוויק מבין 7,400 מכוניות הונדה שמכרה. לדברי גונן, המכירות בישראל אשתקד הושפעו מהצונאמי ביפן ומהשיטפונות בתאילנד, ששיבשו את יכולת הייצור והאספקה של המכוניות. בשוק הישראלי הורגש מחסור של כ-1,500 כלי רכב.
במאיר אמרו כי מתוקף סיכומים שהושגו באחרונה בין ראשי הקבוצה לבין היצרנית, הסיוויק החדשה תימכר בישראל במחירים תחרותיים: דגם 4 דלתות קומפורט אוטומטי יימכר ב-138,900 שקל; דגם 5 דלתות קומפורט ידני ב-125,900 שקל; דגם 5 דלתות קומפורט אוטומטי ב-134,900 שקל ודגם הספורט, עם 5 דלתות ב-144,900 שקל. במאיר אומרים כי בהתחשב בעובדה שמדובר במכוניות שנפח המנוע שלהן הוא 1,800 סמ"ק, המחיר יכול לאפשר תחרות בשוק המשפחתיות שמתאפיין כיום במכוניות עם נפח מנוע קטן יותר, של 1,600 סמ"ק.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.