מתן הלוואות בסתר

ריקו שירזי נחשב לאחד היעדים המרכזיים של משטרת ישראל בשנים האחרונות, אם לא היעד מספר אחת. ואולם, בסופו של דבר הייתה זו דווקא חקירה של רשות המיסים, שהולידה את כתב האישום נגדו. הפרשה נחשפה בעקבות מידע מודיעיני שהגיע לרשות, ומעצרו של שירזי התאפשר בעקבות הסכמתו של אחד המעורבים לשמש כעד מדינה. שירזי נעצר בתום חקירה משותפת של משרד חקירות מע"מ ומכס ת"א ויחידת יהלום ברשות המסים ושל היחידה הארצית לפשיעה כלכלית במשטרה. יחד איתו נעצרו 24 חשודים נוספים במעורבות בפרשה.

כתב האישום נגד שירזי פרוס על כ-40 עמוד, והוא כולל שישה אישומים ו-100 עדי תביעה. מכתב האישום עולה כי בשנים 2010 ו-2011 פעל שירזי לביצועה של תוכנית עבריינית, שבמסגרתה נתן הלוואות בריבית קצוצה ללווים שונים, וביצע עבירות במטרה להסתיר את מתן ההלוואות, להתחמק מתשלום מס הכנסה ומע"מ בגין הריביות שאותן גבה, ולהלבין רכוש שמקורו בעבירה או שאיפשר את ביצועה.

לפי הנטען, עשה שירזי שימוש בעוסקים שונים (חברת לב אנרגיה, עסק בשם "קריסטל" וחברת אלמקס), שבהם פעל עד המדינה, במטרה לסייע לו להסתיר את מתן ההלוואות ולהתחמק מתשלום מס הכנסה ומע"מ. שירזי מואשם כי קשר קשר עם עד המדינה לרישום כוזב במסמכי החברות לב אנרגיה ואלמקס, ולהוצאת חשבוניות מס על-שם העוסקים, שבהן יירשם בכזב, כי העוסקים ביצעו עסקאות אמת עם הלווים. הלווים, כך נטען, קיבלו חשבוניות פיקטיביות בגין ההלוואות והריבית, כשסכום המע"מ הגלום בחשבוניות שווה לסכום הריבית השבועית או החודשית בגין ההלוואה או לחלק ממנה. באופן זה, יכלו הלווים להגדיל באופן פיקטיבי את הוצאותיהם לצורכי מס ולנכות ממס את החשבוניות הפיקטיביות בדיווחיהם למע"מ.

לפי כתב האישום, קיבל שירזי המחאות הרשומות לכאורה לפקודת החברות, תוך הסוואת בעלותו על הכספים והפעולות האמיתיות המבוצעות בהם. בפועל, קיבל שירזי את הכספים לידיו.