כמה אנחנו משלמים על תכני ה-VOD של הוט ו-yes?

גובה התשלומים של מנויי הוט ו-yes על תכני ה-VOD עולה בהתמדה, ומה שנראה כמו הוצאה חד-פעמית מצטבר בקלות למאות שקלים בחודש ■ רגע אחרי הכרזתו של כחלון על שחקן שלישי בזירה, "גלובס" משווה את המחירים ואת התכנים

יממה אחרי ששר התקשורת משה כחלון זרק לאוויר פצצה נוספת, שתערער הפעם את דואופול ענף הטלוויזיה, ובשעה שטכנולוגיית הצפייה בתכני טלוויזיה באינטרנט דרך המחשב הביתי (IPTV) לקראת מימוש, "גלובס" בודק מה מציעות הוט ו-yes בספריות ה-VOD (Video On Demand), וכמה משלמים הלקוחות מעבר לחבילות הערוצים והבסיס, בעיקר כאשר רבים שוכחים לעדכן על ספריות עבורן משלמים תשלום מתחדש, גם אם מזמן אינן בשימוש (בעיקר בקטגוריית הילדים).

לפי הרפורמה שעליה מדבר השר כחלון, בתוך מספר חודשים ייכנסו מתחרים לענף, ששנים רבות נהנה מעדנת ה"אין תחרות אמיתית". זאת באמצעות הפרטת מערך עידן+, שיספק חבילת בסיס ושירותי תוכן. לפיכך ייאלצו הוט ו-yes לנהוג בדיוק כפי שנאלצו סלקום, פלאפון ואורנג' - כלומר להוזיל מחירים, או לפחות להציע חבילה צרה שתאפשר צפייה בערוצים העיקריים במחיר שפוי.

חצי מיליון ממנויי הוט מנויים על שירותי ה-VOD שהושקו לפני כ-7 שנים. לפני חודשים ספורים עלה מחיר המנוי מ-18 ל-20 שקל. בהוט מדווחים על 300 מיליון הזמנות המתבצעות דרך השירות מדי שנה, בתרגום כספי מדובר על מאות מיליוני שקלים בשנה. בתחילת השנה הושק ערוץ VOD ברוסית.

yes השיקה את השירות הרבה אחרי המתחרה, וכיום מנויים עליו כ-160 אלף מתוך לקוחות החברה. גם yes עדכנה לאחרונה את דמי המנוי החודשיים ל-15 שקל.

טכנולוגיית ה-VOD של yes פועלת על תשתית האינטרנט הביתית (נדרש חיבור פס של 2.5 מגה לפחות ו-5 מגה לצפייה טובה בשידורי HD) - מה שמאפשר למשל לזפזפ בין ערוצי הטלוויזיה לספרייה מבלי לצאת מהספרייה בכל זפזופ כמו בהוט ("בטוח שאתה רוצה לצאת?"). מצד שני, השירות יכול להיות מושפע משימושי אינטרנט במקביל בבית (הורדת סרטים למשל).

אלפי תכנים

2,000 שעות תוכן שמשיקה הוט מדי חודש ממחישים אולי את כמות התכנים העצומה שנמצאת בספריות הללו: מסדרות לילדים, עבור בהופעות חיות, סדרות בינלאומיות, הפקות מקור, תוכניות ערוץ 2, תוכניות דוקומנטריות, וכמובן סרטים. אלפי סרטים.

המחיר הנפוץ לסרט הוא 20 שקל (בהוט אין צורך להיות מנוי VOD כדי לצפות בסרטים). בהוט התוספת לסרט HD היא 4 שקלים.

מעבר לספריות ולהשכרה סדרות במחיר של 10-20 שקל לחודש, לעיתים קופצים המחירים על תכנים מבוקשים: עונת "האוס" הנוכחית למשל עולה 50 שקל לשבועיים, כך שמי שלא יספיק לדחוס את כל הפרקים, ישלם 100 שקל לחודש עבור הסדרה. כאן הפזילה להורדה פיראטית של תכנים מקבלת חיזוק.

בהוט מדגישים כי 60% מתכני הספרייה בתשלום הם חינמיים (מעבר לתשלום הקבוע של 20 שקל בחודש). ב-yes כ-40% מהתכנים חינמיים, לפי אותו רציונל.

כך צומח החשבון ב-100 שקל

החשבון החודשי לחובבי ה-VOD תופח באופן הבא: בהוט מעבר ל-20 שקל בחודש עבור האפשרות לשוטט בספרייה (הגישה לסרטים אינה מותנית במנוי), תתי-הספריות כרוכים בתשלום חודשי נוסף: למשל ספריית HBO (כ-20 שקל) או ספריית ערוץ הילדים (16 שקל). כך שמשפחה שמנויה על שתי ספריות ומזמינה שני סרטים בחודש, מגדילה את החשבון החודשי ב-100 שקל בקלות.

ב-yes המחירים דומים: מתחילים ב-15 שקל בחודש ותופחים עם הוספת חבילות תוכן או סרטים. ככלל, מחירי התכנים בשתי החברות ממשיכים את קו הדמיון בתעריפים שבין השתיים: כ-15 שקל לספריית ילדים, כ-20 שקל לסרט או 5 שקל לפרק בסדרה. הפער המרכזי הוא במחיר החודשי הקבוע שבו הוט יקרה ב-5 שקל לחודש מ-yes.

פספסתם פרק? שלמו 5 שקלים

מנויים שלא נוהגים להקליט לעצמם סדרות שרצות כעת בערוצי הטלוויזיה, יכולים לצפות בפרקים שפספסו בספריית ה-VOD (או באתרי האינטרנט הייעודיים). המחיר לפרק בסדרה עכשוויות יעלה כ-5 שקלים בהוט או ב-yes.

פרקים מעונות קודמות בדרך-כלל לא כוללים תשלום נוסף. גם הפקות המקור של כל אחת מהחברות מוענקים ללא תוספת מחיר למנויים, וכך גם חלק מהסדרות שהן רכש ייעודי (מד מן להוט או עקרות בית נואשות ב-yes).

ערוצים קטנים, כסף גדול

הצרכנים הכבדים של תכני ה-VOD הם הילדים, כשהחופש הגדול הוא כנראה התקופה ביותר בשנה מבחינת הכנסות הוט ו-yes. ערוצי התכנים בספרייה נחלקים לפי ערוצי הטלוויזיה (בוב ספוג בניקולודיאון וכדומה), כך שבנוסף לדמי המנוי החודשיים ספרייה נוספת תעלה 16 שקל בחודש.

המנוי, ניחשתם נכון, ממשיך להתגלגל עד להפסקה יזומה מצד הלקוח. תכנים נוספים (הצגות, סדרות מסוימות) יעלו 5-10 שקלים בנוסף.

תכנים נוספים פונים למבוגרים וכוללים תשלום אקסטרה לפי תכנים (כ-20 שקל).

המחשב הביתי הופך לטלוויזיה

טכנולוגיית ה-IPTV רחוקה עדיין מלהימצא בכל בית, למרות שמסכי הטלוויזיות החדישים ערוכים עם חיבור למחשב ועם סטרימר מובנה. עד אז, צפייה דרך אתרי האינטרנט של הערוצים במחשב הביתי צוברת תאוצה יחסית, למרות שהיא עדיין כוללת תקלות וקשיים (עצירות וניתוקי השידור). תכני ערוץ 10 פתוחים לקהל דרך אתר נענע10 (בעיקר ללקוחות yes שלא ימצאו את התכנים בספריית ה-VOD בלוויין), ותכני ערוץ 2 זמינים באתר מאקו או באתר רשת (דרך ynet).

הפקות המקור וסדרות המיובאות מחו"ל נמצאות בספריות ה-VOD שבאתרי הוט (דרך ynet) ו-yes (גם דרך אתר וואלה). כלל הגולשים יכולים לצפות בפרקים ראשונים של הפקות המקור שהן גאוות כל אחת מהחברות, ללא תשלום. ב-yes המשך הסדרות פתוח רק למנויי החברה. בהוט הפרקים הראשונים פתוחים לכלל הגולשים, אולם רק בעתיד ייהנו לקוחות החברה מתכנים חינמיים בנוסף.

שירות דומה מעניקה yes לגולשיה דרך אפליקציית yesMobile. באפליקציית הוט אין עדיין בידול בין הלקוחות, כך שגם לקוחות yes נהנים מ"עספור", מ"תנוחי" ומ"הבורר" באותה מידה (חלק מהתכנים בחינם, וחלקם בתשלום).

22
 22