בועה, או פוטנציאל ענק? צפו במיליונרים של פאלו אלטו

הצלחת ענק להנפקת פאלו אלטו: הונפקה לפי שווי של 2.8 מיליארד דולר, ונסקה תוך יום לשווי של 3.5 מיליארד דולר

הנה וידוי קטן. לא היינו מתנגדים - לפחות לרגע - להיות זבוב על הקיר במשרדו של ניר צוק, מייסד פאלו אלטו (Palo Alto), בסנטה קלרה, קליפורניה, ברגע שבו נודע לו לפי איזה מחיר הונפקה החברה, או אפילו ברגע שבו החל יום המסחר הראשון במניה. במקביל, אם כמובן היה מתאפשר לנו, לא היינו מתנגדים להיות זבוב על קיר חדר העבודה של גיל שויד, מייסד צ'ק פוינט, בביתו בת"א, פחות או יותר באותן דקות.

צוק, שהנפיק בסוף השבוע האחרון את פאלו אלטו בהצלחה יתרה, לבטח חייך מאוזן לאוזן, ואולי אף צרח עד השמיים מרוב אושר (בכל זאת, הוא בשר ודם). ואילו שויד... ובכן, קשה לנו להאמין כי פרגן ליריבו המושבע והרים אליו טלפון כדי לברך אותו ולאחל לו הצלחה בהמשך דרכו. צוק, למי ששכח, ביקר לא מעט את צ'ק פוינט במהלך השנים האחרונות (יש שיגידו 'ליכלך'), ובשבוע שעבר, במסגרת ראיון ל"גלובס", כשבטנו מלאה על מי שהיה בעברו אחד מראשוני העובדים בצ'ק פוינט, שויד לא ממש נותר חייב, והעריך כי "אין סיכוי שפאלו אלטו תהיה הצלחה".

תהיה או לא תהיה, הנפקת פאלו אלטו ביום חמישי האחרון הייתה להצלחת ענק כמעט בכל קנה מידה שתבחרו. החברה, שבמהלך השנים הודבק לה הכינוי "צ'ק פוינט הקטנה" (לא בטוח שצוק ושויד מסכימים עם כך), הונפקה לפי מחיר של 42 דולר למניה, 2 דולר מעל הרף העליון המעודכן שהוצע לציבור המשקיעים. כזכור, במקור תכננה החברה להנפיק את מניותיה לפי 34-37 דולר למניה, ואז עדכנה את טווח המחירים ל-38-40 דולר.

במילים אחרות, שווי החברה בהנפקה שיקף פרמיה של 18% על השווי הממוצע שתוכנן במקור, או 24% על השווי המינימלי - נתון שממחיש את דהירת השוורים העצבנית אחרי מניות החברה.

פאלו אלטו
 פאלו אלטו

ועדיין, למרות הביקוש האדיר פאלו אלטו, המספקת פתרון אבטחה מסוג Firewall שמגן על גישה לאינטרנט מהרשת הארגונית, לא הגדילה את מספר המניות שתכננה להנפיק במקור, ובעלי העניין בה לא מכרו לציבור יותר מניות ממה שתכננו. כך, גייסה החברה לקופתה 196.9 מיליון דולר ברוטו, בעלי העניין בה מכרו מניות תמורת 63.5 מיליון דולר, והחברה הפכה לציבורית לפי שווי של 2.8 מיליארד דולר - רק שבע שנים לאחר הקמתה.

יותר מזה, דהירת השוורים אחרי מניות פאלו אלטו לא הסתיימה בערב ההנפקה - ביום שישי, יום המסחר הראשון בבורסת ניו יורק, הוסיפה המניה לערכה 27%, ונסגרה במחיר של 53.13 דולר המשקף שווי חברה של 3.5 מיליארד דולר - רק כשליש מהשווי של צ'ק פוינט שכבר חיה ובועטת 19 שנה (לא התאפקנו, ההשוואה די מתבקשת).

1. הפיאסקו של פייסבוק נשכח

תנו לנו לנחש מה עובר לכם בראש כרגע: "זו בועה. זו האימא של הבועות. זה מכפיל מטורף. המניה בדרך למטה", וכדומה. ובכן, קטונו מלקבוע האם הנפקת פאלו אלטו אכן מצביעה על בועה - את זה נשאיר לשוק ההון, ונמתין לפחות שנה כדי לדעת מה החליט.

ועדיין, החיבוק הלוהט שקיבלה המניה בהנפקה עצמה וביום המסחר הראשון, כן מזכיר לנו תקופות בועתיות קודמות. פאלו אלטו סיכמה את 12 החודשים שהסתיימו באפריל האחרון עם הפסד נקי של 644 אלף דולר, כך שהמושג 'מכפיל רווח' במקרה דנן אינו רלוונטי. שנה קדימה הוא הופך לרלוונטי יותר, ועדיין - מדובר במכפיל תלת ספרתי שממחיש ביתר שאת את הציפיות הגבוהות שיש מהחברה.

ואולי בכלל דהירת השוורים אחרי פאלו אלטו לא קשורה כלל לחברה עצמה. שוק ההון הראשוני בארה"ב, נזכיר, חווה אכזבה קשה אחרי הנפקת פייסבוק, החברה והרשת החברתית. במובן מסוים הוא היה זקוק לתיקון, ובשפתו שלו - הנפקה אחת או שתיים של חברות טכנולוגיה בצמיחה שיחזירו את אמונו במגזר. פאלו אלטו, לפיכך, התאימה לשוק כמו כפפה ליד, וכך גם מניית Kayak Software, חברה המפעילה מנוע חיפוש שמסייע בבניית חופשות זולות, שהונפקה באותו יום וקפצה ב-28%.

פייסבוק, אגב, עדיין נסחרת מתחת למחיר ההנפקה (מינוס 24%).

2. התיקון של מורגן סטנלי

והנה עוד מישהו שהיה זקוק לחוויה מתקנת אחרי הפיאסקו של פייסבוק: בנק ההשקעות מורגן סטנלי. זה נמנה הן עם החתמים הראשיים בהנפקת פייסבוק, והן עם אלו של הנפקת פאלו אלטו (בדומה לגולדמן זאקס).

מורגן סטנלי, נזכיר, חטף על הראש בעקבות נפילת מניית פייסבוק רגע לאחר ההנפקה, וסביר להניח שלא הזיק לו להיות חתום על הנפקה מוצלחת כמו זו של פאלו אלטו. למען האמת, על שתיים כאלו. מורגן סטנלי, מסתבר, היה גם החתם הראשי בהנפקת Kayak Software, וזה אומר שג'יימס מורגן, מנכ"ל בנק ההשקעות, ישן טוב במהלך סוף השבוע האחרון. ממש טוב.

חתמי הנפקת פאלו אלטו, שבעה במספר, גרפו עמלה כוללת של 18.2 מיליון דולר (7%), וזה אומר שהחברה גייסה לקופתה 183.1 מיליון דולר נטו, כאשר בעלי המניות המוכרים מימשו מניות תמורת 59.1 מיליון דולר נטו.

3. עכשיו מתחילה העבודה הקשה

פאלו אלטו הונפקה בהצלחה יתרה, אך המבחן האמיתי של החברה מתחיל עכשיו. התנהגות המניה ביום המסחר הראשון אינה בהכרח אינדיקציה לעתיד לבוא, ומעתה והלאה פאלו אלטו תצטרך לעבוד קשה כדי להוכיח שהונפקה לפי המחיר הנכון.

4. איזו חגיגה!

הוכחה ניצחת לשמחה שאחזה בהנהלת החברה רגע לאחר היוודע תוצאות ההנפקה, אפשר למצוא בהודעה יחסית חריגה של החברה, שיצאה ביום שישי האחרון רגע לפני פתיחת המסחר במניה. Palo Alto Networks Celebrates Initial Public Offering and First Day of trading on The NYSE, אמרה כותרתה, ובעברית צחה: פאלו אלטו חוגגת את ההנפקה הראשונית ואת יום המסחר הראשון במניה. ואכן, מנהלי החברה (ראו תמונה) צולמו כשהם מחייכים מאוזן לאוזן על המרפסת הקטנה באולם המסחר הראשי של בורסת ניו יורק. עכשיו רק צריך לחכות ולראות האם גם ציבור המשקיעים יחייך ככה לאורך זמן.

פאלו אלטו
 פאלו אלטו

צוק: התחיל לתכנת בגיל בר מצווה

סביר להניח שהפרוטה תמיד הייתה מצויה בכיסו של ניר צוק (41), המייסד והרוח החיה והצעירה מאחורי פאלו אלטו. את הנסיקה של צ'ק פוינט הוא אמנם פספס, אך מכירת OneSecure תמורת 40 מיליון דולר ל-NetScreen הניבה לו הכנסה נאה.

ועדיין, את ה"מכה" הוא עושה כעת, עם השלמת ההנפקה של פאלו אלטו. צוק הגיע להנפקה עם החזקה של 6.2% מההון, מכר בה מניות תמורת 14.7 מיליון דולר, ונותר עם החזקה של 5.2% ששווה 184.7 מיליון דולר. כך צבר הון של כמעט 200 מיליון דולר - הון שהופך אותו לאחד הישראלים העשירים בעולם.

צוק נולד ברחובות, בן לאם שניהלה את אחד מבתי הספר בעיר ולאב שהיה עובד אלאופ. כמתנת בר מצווה קיבל כמתנה מחשב דרגון, וכך החל את קריירת התכנות שלו. בילדותו פקד לא מעט את חוגי המדע במכון ויצמן שבעיר הולדתו, וכשהגיע שעתו להתגייס בחר, איך לא, ביחידה 8200 ממנה יצאו מייסדי צ'ק פוינט. לאחר הצבא החל ללמוד לתואר ראשון במתמטיקה באוניברסיטת ת"א, אך די מהר עזב את הלימודים כדי להצטרף לצ'ק פוינט.

צוק נמנה עם העובדים הראשונים בצ'ק פוינט, אך עזב את החברה בטריקת דלת במהלך 1999, בעקבות חילוקי דעות מקצועיים ואישיים עם גיל שויד, עד היום יו"ר ומנכ"ל החברה.

לאחר שבמסגרת תפקידו בחברה היה אחראי על פעילות הפיתוח שלה בארה"ב, העדיף צוק לעזוב את הארץ, להשתקע בעמק הסיליקון, ולפתח את הקריירה ש"אחרי צ'ק פוינט".

הוא גרוש פלוס שניים, וחובב נגינה בסינתיסייזר.

כשישראלי, הודי וסיני נפגשים...

ניר צוק הוא הרוח החיה מאחורי פאלו אלטו, אך הוא אינו המייסד היחיד של החברה. למען האמת, מבט על מייסדי החברה מזכיר במשהו קיבוץ גלויות, גרסת עמק הסיליקון. המייסד השני של החברה הוא רג'יב בטרה (Rajiv Batra) ההודי, שמכהן כסגן נשיא להנדסה בחברה. בטרה (51) הוא בעל המניות הפרטי השני בגודלו בחברה (3%), וסך ההון שצבר בה עומד כרגע על 114.8 מיליון דולר. לפני פאלו אלטו, בטרה שימש כסגן נשיא להנדסה בחברה ששמה Peribit, שנרכשה על ידי ג'וניפר במהלך 2005. בעברו הרחוק יותר, הקים בטרה את VitalSigns Software ושימש כסגן נשיא להנדסה ב-Bay Networks.

המייסד הנוסף של פאלו אלטו הוא יומינג מאו (Yuming Mao) הסיני, שמכהן כארכיטקט הראשי של החברה. מאו, שהונו בחברה עומד על 36 מיליון דולר, שימש בעברו כארכיטקט ראשי בג'וניפר, רגע לאחר שזו רכשה את NetScreen, אותה חברה שרכשה את OneSecure, הסטארט אפ הראשון של צוק לאחר שעזב את צ'ק פוינט. לפני NetScreen, שימש מאו מהנדס ראשי ב-SAP.

בעל העניין הפרטי השלישי בגודלו בחברה (2.3%) הוא ליין בייס (Lane Bess), ששימש בן השנים 2008-2010 כמנכ"ל ונשיא פאלו אלטו. בייס צבר הון של 102 מיליון דולר בפאלו אלטו, וכיום הוא משמש כסמנכ"ל תפעול ראשי (COO) בחברה ששמה Zscaler.

ולבסוף, שלמה קרמר, מייסד ומנכ"ל אימפרבה, צבר בפאלו אלטו 53 מיליון דולר (1.5%), והוא אף מכהן כדירקטור בחברה. קרמר, נזכיר, צבר הון של מאות מיליוני דולרים בצ'ק פוינט, וכרגע החזקתו באימפרבה (15.6%) שווה 98 מיליון דולר.

הקרנות הישראליות נותרו בחוץ

פאלו אלטו הפכה את מייסדיה וחלק לא מבוטל ממנהליה למיליונרים כבדים. ואולם, מרוויחים לא פחות גדולים מההנפקה המוצלחת של החברה הם שלוש קרנות ההון סיכון שהשקיעו בחברה בימיה הראשונים: קרן גריילוק (Greylock) וקרן סקויה (Sequoia) נותרו לאחר ההנפקה עם החזקה של 20.7% בחברה כל אחת, ואילו קרן גלובספאן (Globespan), נותרה לאחר ההנפקה עם 7.4%.

כל אחת מהקרנות השקיעה עשרות בודדות של מיליוני דולרים בחברה, ויצאה - כרגע ו"על הנייר" - עם החזקה ששווה מאות מיליוני דולרים, החזקה שסביר להניח 'מסדרת' להן את התשואה הכללית שהן יוצרות לציבור המשקיעים בהן. הקרנות הישראליות, דרך אגב, לא זכו לקחת חלק בהצלחת החברה, על אף העבר הישראלי של המייסד, ניר צוק.

שלוש קרנות אלו לא לקחו חלק בהצעת המכר שנכללה בהנפקה, וזה כנראה אומר משהו על האמון הכמעט מוחלט שלהן בעתיד החברה. ועדיין, כל קרן הון סיכון נאלצת בסופו של דבר לממש את רווחיה, וזה כנראה מה שיקרה גם במקרה של פאלו אלטו, אם דרך הצעת מכר שנייה (דהיינו הנפקה משנית), ואם דרך מכירת מניות במסגרת המסחר השוטף.

ועוד משהו. מבנה הבעלות בפאלו אלטו - מבנה בו לשלוש קרנות הון סיכון יש סוג של גרעין שליטה נוסח וול סטריט - מאוד מזכיר את זה של אימפרבה, חברת אבטחת הנתונים של שלמה קרמר, עמיתו של צוק. באימפרבה השקיעו ארבע קרנות הון סיכון, ולארבעתן יש 42.8% מההון. במקרה של פאלו אלטו (ראו טבלה) מדובר על החזקה מצרפית של 48.8%.