טלנסקי: אולמרט התקשר ואמר לי שאחיו במצב כלכלי קשה

טלנסקי זומן ע"י הפרקליטות להעיד במשפט הולילנד כדי לחזק את טענותיה כי אולמרט קיבל כספים באופן לא חוקי ■ יועצו של אולמרט: "מדובר בעד שקרן"

"אהוד אולמרט התקשר אליי ואמר לי שאחיו, יוסי אולמרט, נמצא במצב כלכלי קשה וזקוק לעזרה כלכלית, והוא מבקש אם אפשר לעזור לו" - כך העיד היום (א') איש העסקים היהודי-אמריקני משה (מוריס) טלנסקי במשפט פרשת הולילנד בבית המשפט המחוזי בתל-אביב.

עדותו של טלנסקי התמקדה בתשלום של 30 אלף דולר שהעביר טלנסקי ב-4 בנובמבר 2004 ליוסי אולמרט, אחיו של אהוד אולמרט, העברה שלטענת הפרקליטות נעשתה לבקשתו של אהוד אולמרט.

טלנסקי - שהיה עד התביעה המרכזי במשפטו של אולמרט בבית המשפט המחוזי בירושלים והאיש שגביית עדותו המוקדמת הביאה להתפטרותו של אולמרט מראשות הממשלה ב-2008 - העיד לראשונה במשפט הולילנד, שבו עומד אולמרט לדין באשמה של קבלת שוחד מיזמי פרויקט הולילנד בתמורה לקידום הפרויקט.

טלנסקי זומן על-ידי הפרקליטות להעיד במשפט הולילנד כדי לחזק את טענותיה כי אולמרט קיבל כספים באופן לא חוקי לאורך השנים - בין היתר באמצעות העברת כספים לאחיו יוסי אולמרט, שנקלע למצב כלכלי קשה.

בתחילת הדיון הפרקליטות הציגה לטלנסקי ולבית המשפט 3 מסמכים שמעידים על העברת הכספים מחשבונו בסיטי בנק בניו-יורק לחשבון של יוסי אולמרט בבנק מזרחי ברעננה ב-4 בנובמבר 2004. טלנסקי העיד כי הוא העביר את הכספים לבקשת אהוד אולמרט, למרות שלא היה לו קשר כלשהו ליוסי אולמרט.

בהמשך נשאל טלנסקי על פגישה שנקבעה לו עם אהוד אולמרט, שאמורה הייתה להיערך ב-2 בנובמבר במסעדת "טלהאסה" בניו-יורק.

"מעולם לא שמעתי על מסעדה כזו, ואם יש כזו, היא כנראה לא כשרה, ולא הייתי הולך אליה. לא ידוע לי על כך דבר", אמר טלנסקי.

"מה ידוע לך על פגישה עם עוזרתו של אולמרט, שולה זקן, שנקבעה לך באותו זמן?", נשאל טלנסקי על-ידי התובע, עו"ד יהונתן תדמור. טלנסקי השיב: "שולה זקן נתנה לי את הפרטים איך לבצע את ההעברה ליוסי אולמרט". טלנסקי ציין את מה שכבר ידוע לכל - שמערכת יחסיו עם אהוד אולמרט לאורך השנים כללה סיוע כספי.

"דבריי הוצאו מהקשרם"

בהמשך הדיון נחקר טלנסקי בחקירה נגדית על-ידי סנגורו של אולמרט, עו"ד רועי בלכר. בלכר הקריא בפני טלנסקי אמירות שלו במשטרה (בחקירתו בפרשת הולילנד), שבהן אמר טלנסקי (בניגוד לעדותו היום) כי אהוד אולמרט מעולם לא ביקש ממנו להעביר כספים לאחיו, וכי האחים אולמרט שונאים אחד את השני. "דבריי הוצאו מהקשרם", הגיב טלנסקי.

הסנגור המשיך ושאל: "אנחנו יודעים היום שקיבלת 30 אלף דולר מעמותת 'משורה', ובאותו יום העברת את הכסף ליוסי אולמרט. כלומר, זה היה כסף שלך ולא של אהוד אולמרט, נכון?"

טלנסקי השיב: "זה מעולם לא היה הנושא. אולמרט ביקש ממני להעביר כספים שלי לאחיו. זו לא הייתה הלוואה ליוסי אולמרט, והנחתי שאהוד אולמרט יחזיר לי את הכספים".

"3 שופטים בבית המשפט המחוזי בירושלים קבעו כי מעולם לא הלווית כסף לאהוד אולמרט", הטיח הסנגור בטלנסקי. "אתה טוען שזו פעם ראשונה בכל מערכת יחסיך עם אולמרט שבו נתת לו הלוואה?".

טלנסקי שלל את הדברים. "זו הייתה הפעם השנייה. הלוויתי לאולמרט בעבר עוד 25 אלף דולר. כאן, כאמור, הייתה הלוואה לאחיו, שהוא לקח עליה אחריות", אמר.

"עד שקרן"

אמיר דן, יועץ התקשורת של אהוד אולמרט, מסר בתגובה כי "בכל הקשור לטלנסקי, כצפוי אין חדש תחת השמש, ועדותו היום הפוכה מעדותו במשטרה. כבר הוכחנו כי מדובר בעד שקרן, ובית המשפט כבר אמר עליו דברים קשים וקבע כי קיים קושי לסמוך על עדותו, וכי יש לבחון את דבריו בזהירות".

עדות מוקדמת

נזכיר כי בספטמבר 2008 התפטר אולמרט מתפקידו כראש הממשלה, לאחר שבסוף אפריל 2008 התיר היועץ המשפטי לממשלה דאז, מני מזוז, לפתוח בחקירה נגדו על קבלת כספים שלא כדין מטלנסקי ולגבות עדות מוקדמת מטלנסקי בפרשה. בהמשך הוגש נגד אולמרט כתב אישום בגין עבירות מירמה והפרת אמונים שכלל 3 פרשות מרכזיות.

בפרשת טלנסקי (מעטפות הכסף) טענה הפרקליטות נגד אולמרט כי הועברו אליו מטלנסקי שלא כדין כספים במהלך השנים 1993-2002 באמצעות מקורביו, שולה זקן ואורי מסר.

ב-10 ביולי 2012 החליט בית המשפט המחוזי בירושלים פה-אחד לזכות את אולמרט מרוב האישומים נגדו, והרשיע אותו בסעיף אחד בלבד - הפרת אמונים - בפרשת מרכז ההשקעות. אולמרט זוכה בפרשות ראשונטורס, מעטפות הכסף ממוריס טלנסקי והמירמה כלפי מבקר המדינה בנוגע להלוואה שקיבל מידידו ג'ו אלמליח.

בפרשת טלנסקי החליטו השופטים, כאמור, לזכות את אולמרט מכל האישומים. עם זאת, עדותו של מוריס טלנסקי וראיות נוספות הובילו את השופטים לקבוע שורה של ממצאים עובדתיים באשר לכספים שטלנסקי העביר לאולמרט. כך, נקבע כי טלנסקי תרם 2,500 דולר וכן סכומים נוספים למערכת הבחירות של אולמרט לראשות עיריית ירושלים ב-1993, כ-150 אלף דולר לפריימריס בליכוד ב-1999, כ-4,700 דולר מימון שהייה של אולמרט במלון בוושינגטון ב-2005 ועוד.

עוד נקבע כי טלנסקי העביר גם מעטפות מזומנים לאולמרט, הן כ"דמי-כיס" בסך מאות או אלפי דולרים בנסיעותיו של אולמרט לארה"ב, והן כתרומות שהועברו באמצעות זקן לקופת המזומנים שנשמרה אצל עו"ד אורי מסר.

מסקנת השופטים הייתה כי "אף שהונח בסיס ראייתי המצביע על ניגוד עניינים, ניסיונות הסיוע לא התאפיינו בהפעלת סמכות שלטונית, וחרף פגיעה מסוימת בתקינות המינהלית, בטוהר המידות ובאמון הציבור בנושאי משרה, הפגיעה לא היתה בעוצמה הנדרשת להפיכתה למעשה פלילי".

‏בהמשך החליטה הפרקליטות להגיש ערעור לבית המשפט העליון על זיכויו של אולמרט, הן בפרשת מעטפות הכסף ממוריס טלנסקי והן בפרשת ראשונטורס. אם יתקבל הערעור, ואולמרט יורשע בעבירות אלה בעליון, תבקש הפרקליטות לגזור עליו "עונש הולם" בגין הרשעות אלה, לצד בקשתה להחמיר גם את עונש המאסר על-תנאי שנגזר עליו בגין הרשעתו בהפרת אמונים בפרשת מרכז ההשקעות.