ברונפלד לדירקטוריון הבורסה: תפקוד לבנון בינוני

ללבנון ניתן פרק זמן של חודשים ספורים לשפר את ביצועיה ■ ברונפלד: יש נושאים רבים שבהם לבנון תפקדה בהצטיינות, לצד נושאים הטעונים שיפור ■ לבנון וברונפלד עלו למשלם המסים כ-20 מיליון שקל ב-5 שנים

קרע בין צמד ראשי הבורסה בת"א - היו"ר סם ברונפלד והמנכ"לית אסתר לבנון. כשברקע חילוקי הדעות ביניהם באשר לאופן הטיפול בהצטמקות מחזורי המסחר, ל"גלובס" נודע כי היו"ר ברונפלד העביר לחברי הדירקטוריון חוות דעת, ולפיה התפקוד של המנכ"לית לבנון הוא בינוני.

עוד נודע כי חברי הדירקטוריון דנו בסוגיה, ובתום דיון ממושך ורווי אמוציות החליטו להעניק ללבנון פרק זמן של כמה חודשים כדי להציג שיפור בתפקודה. מהבורסה נמסר כי "סיכומי הבחינה הם פנימיים, ומשיקולי צנעת הפרט לא נוכל להכחיש או לאשר הדלפות מגמתיות של גורמים עלומי שם".

קיבלה ציון טוב בניהול השוטף

במסגרת הערכת ביצועי הבכירים בבורסה (שנערכו באמצעות מדדי הביצוע KPI, שעל פיהם ארגון אומד את רמת ביצועיו) נתבקש ברונפלד לאמוד מספרית את אופן התפקוד של לבנון. הערכה זו כוללת שקלול של כמה יעדי ביצוע ברמה המערכתית והאישית, שנקבעו בהתאם לתוכנית העבודה של הארגון. ככל הידוע, ברונפלד אמנם העניק ללבנון ציונים טובים יחסית בחלק מהפרמטרים, כמו בכל הקשור לניהול השוטף של הבורסה, אולם בסופו של דבר הציון המשוקלל היה, כאמור, בינוני.

חשוב לציין כי זוהי הפעם הראשונה מאז הקמת הבורסה שמנהליה הבכירים נמדדים על סמך ביצועיהם. מדובר ביוזמה של דירקטוריון הבורסה, שהחליט למדוד את הישגי המנכ"לית והסמנכ"לים ועמידתם בתוכניות העבודה. בחודש שעבר, נזכיר, נחשף ב"גלובס" כי ועדת התגמול ודירקטוריון הבורסה החליטו להקשיח את מדיניות תגמול הבכירים, ולצד הקפאת שכרם של ברונפלד ולבנון, הם גם שללו מהשניים את תוספות השכר והמענקים עבור שנת 2012.

עד שנת 2011 זכו ברונפלד ולבנון לתוספת שכר של 6% לפחות מדי שנה, ולבונוס של שש משכורות (להוציא את המענק לשנת 2010, שעמד על 4.5 משכורות). למעשה, בחמש השנים האחרונות (2008-2012), גרף ברונפלד (שמועסק ב-80% משרה) 9.3 מיליון שקל, 1.8 מיליון שקל מהם ב-2012; לבנון נהנתה מ-9.6 מיליון שקל, מהם 1.76 מיליון שקל בשנה החולפת.

חברי הדירקטוריון הפגינו מעורבות גם בנושא חוות הדעת על תפקודה של לבנון. הם נתבקשו לתת את הדעת לכך שתפקודה של מנכ"לית הארגון מוערך כבינוני. בדיון, שבו נכח ברונפלד, התחבטו הדירקטורים כיצד עליהם לפעול. חלק טענו כי מאחר שמדובר בפעם הראשונה שבה מוערך אופן תפקודה של לבנון, הרי שמן הראוי להעניק לה הזדמנות לשפר את ביצועיה; אחרים טענו כי מצבה הנוכחי של הבורסה "אינו מאפשר לבזבז זמן", וכי ההערכה מחזקת את הסברה כי יש להעמיד בראש הארגון גורם אחר. לבסוף הוחלט להעניק ללבנון פרק זמן קצוב.

ברונפלד הגיש את חוות הדעת על רקע חילוקי דעות עם לבנון באשר לירידה החדה במחזורי המסחר בבורסה (שצנחו ב-40% בשנה שעברה), ולהצטמקות המהירה במספר החברות הציבוריות, שנמצא כיום בשפל. יו"ר הבורסה סבור כי התייבשות הבורסה היא מגמה זמנית שתחלוף בסופו של דבר, ואילו המנכ"לית טוענת - ויש שיאמרו באיחור רב - כי יש לטפל בבעיות הללו באופן מיידי.

כך, בעוד שברונפלד טוען כי "אין תרופה לנזלת, וגם לא לשפל בבורסה" ולהערכתו "התחושה הכללית היא שהמצב הנוכחי בבורסה לא מגיע לנו, כי בסך הכול היינו בסדר", לבנון מודה כי הבורסה "בבעיה גדולה" וקוראת "להתייחס לנושא הרגולציה".

למעשה, לאחרונה הגישה לבנון תוכנית עבודה לשיפור מחזורי המסחר בבורסה, שכללה, בין היתר, הקלות בדרישות ההון לחברי הבורסה. זאת במסגרת פעילותה של הוועדה לשכלול המסחר ועידוד הסחירות בבורסה, שהוקמה לפני כשלושה חודשים על ידי יו"ר רשות ני"ע, פרופ' שמואל האוזר.

ברונפלד הגיב היום לדברים, ואמר כי "מאז ומתמיד, תפקיד מנכ"ל הבורסה הוא אחד התפקידים המאתגרים והמורכבים בשוק ההון, והמציאות החדשה אף הגבירה את הצרכים והמשימות. מורכבות התפקיד ופניו הרבים אינם מאפשרים כלל להעריך את מנכ"לית הבורסה בעזרת מילה או מספר".

עוד הוא הוסיף כי "הערכת העשייה של מנכ"לית הבורסה ב-2012 הייתה ארוכה, מקיפה ומעמיקה, והיא מכילה נושאים רבים שבהם היא תפקדה בהצטיינות לצד נושאים הטעונים שיפור, כזה או אחר".

לבנון וברונפלד
 לבנון וברונפלד