האם כדאי לכם לערוך הסכם הורות - וכמה זה יעלה לכם?

בעשור האחרון אנו עדים להתפתחות פרקטיקה של משפחות מסוג אחר, שאינן עונות על התבנית המשפחתית המסורתית של "אמא, אבא וילדים שנולדו מנישואים" ■ המשפחות החדשות זקוקות להסכמים מסוג חדש

בעשור האחרון אנו עדים להתפתחות פרקטיקה של משפחות מסוג אחר. משפחות אלה אינן עונות על התבנית המשפחתית המסורתית של "אמא, אבא וילדים שנולדו מנישואים", אלא מורכבות מסוגים ומגוונים של משפחות - חד-הוריות, חד-מיניות, הורים שמגדלים ילדים ללא קשר זוגי, ידועים בציבור אשר מגדלים ילדים משותפים וכו'.

נשים רבות יכולות היום להביא ילדים לעולם ללא צורך בזוגיות ולהפוך להיות אמהות חד-הוריות באמצעות פנייה לבנק הזרע. יש נשים שכן מבקשות פרטנר לגדל עמו את הילד, לחלוק איתו בנטל החובות והזכויות. גברים יכולים לאמץ או לפנות לפונדקאות מחוץ לגבולות מדינת ישראל.

האנשים האלה, שמבקשים להתקשר ביניהם לצורך הבאת ילד משותף לעולם, צריכים להסדיר את מערכת הזכויות והחובות האישית, הכלכלית וההורית בינם לבין הילד העתיד להיוולד.

מה זה בעצם הסכם הורות?

הסכם הורות נחתם בין שני אנשים בגירים, אשר רוצים להסדיר את מערכת היחסים ביניהם בנוגע לילד אשר החליטו להביא לעולם יחד, או בנוגע לילד אשר אחד מהם הביא לעולם, או בנוגע לילד אשר אימצו.

הסכמי הורות מסדירים את מערכת הזכויות והחובות האישית, הכלכלית וההורית בינם לבין הילד וכן, כוללים את כל ההבנות בינהם נוגע לילד ואת המנגנונים לפתרון מחלוקות לגבי גידולו, ככל שיהיו בעתיד.

מי צריך את הסכם ההורות?

הסכמי הורות רלוונטיים לכלל האוכלוסייה, אך הם נפוצים בעיקר אצל גברים ונשים שמבקשים להביא ילד לעולם עם פרטנר, ללא זוגיות.

ההסכמים נפוצים מאוד אצל זוגות חד-מיניים, אשר בחרו לגדל יחד ילד, לסביות אשר אחת מהן הביאה ילד אולם בת זוגה אינה יכולה לאמץ אותו בארץ, או זוג הומואים אשר התקשר עם אישה להבאת ילד משותף, או עם אם פונדקאית (בחו"ל) ולא הסדיר את האימוץ של הילד.

מה צריך להקפיד שיירשם בהסכמי הורות?

הסכם הורות מקיף מורכב מכמה שלבים:

1. תכנון ההריון - בחירת הרופא, אופן חלוקת הנטל במימון הוצאות ההריון והלידה, נוכחות בבדיקות ההריון.

2. הגדרת חלוקת האחריות ההורית - האם האחריות ההורית תהיה משותפת, האם אחד ההורים יהווה בית מרכזי לילד, האם תהיה הגדרה מפורשת של "משמורת"?

3. הגדרת חלוקת זמני השהות של הילד עם כל אחד מההורים - באילו ימים אחראי ההורה על הילד, מה קורה אם הילד חולה או בחופשה - מי מההורים נשאר איתו? כיצד מחלקים ההורים את הבילוי עם הילד בחגים, בילויים וחופשות; יציאה של ההורים מישראל לטיולים בחו"ל, וכו'.

4. מזונות לילד- האם יהיה תשלום בגין מזונות בסיס, או לא.

5. מימון צרכים נלווים של הילד - הוצאות חינוך, בית-ספר, חוגים, שיעורים פרטיים, הוצאות בריאות... מה תהיה דרך התשלום של אותן הוצאות, ומה יהיה מנגנון קבלת החלטות בנוגע לאותן הוצאות. במקרים בהם מחליטים ההורים לקיים הסדר של אחריות הורית משותפת ושוויונית, נוצרים מנגנונים יצירתיים לתשלום מזונות כמו הפקדת סכום מראש למימון צרכי הילד בחשבון נאמנות שמנוהל על-ידי שני הצדדים, או הפקדת סכום חודשי קצוב על-ידי שני ההורים.

בנוסף, ההסכם צריך להכיל הבנות לגבי מקום המגורים של הילד, זרם החינוך בו ילמד והסכמה על שם פרטי ושם המשפחה שלו.

באיזה שלב בחיים הזוגיים יש צורך בעריכת הסכם הורות?

הסכמי הורות נערכים בחלק מהמקרים ללא חיים זוגיים כלל. רצוי שהסכמים אלה ייערכו וייחתמו עוד בשלב תכנון ההריון, לצורך הגברת הוודאות.

האם הסכמי הורות טובים גם לזוגות נשואים?

למעשה, למרות שרוב ההורים הצעירים אינם עורכים הסכמי הורות, אין כל מניעה לערוך אותם גם לזוגות נשואים, כפי שהם עורכים הסכמי ממון, הסכמי ידועים בציבור וכו'. הסכם הורות תקף לכל דבר ועניין גם בין נשואים ובהחלט יש בו לתרום לטובת הילד, להגברת הוודאות והיציבות בחייו ובחיי המשפחה כולה.

האם צריך עורך דין כדי לערוך הסכמי הורות?

רצוי להיעזר בעורך דין לענייני משפחה אשר מכיר את התחום, מכיר את המצב המשפטי הקיים והיכול לגבש הסכם אשר תואם לתפיסתו של בית המשפט את טובת הילד.

האם הסכם כזה טעון אישור בית משפט?

הסכם הורות ייחתם לפני לידת הילד ואף לעיתים בשלב תכנון ההריון, ויהיה תקף מבחינה חוזית מייד עם עריכתו. אולם, ההסכם טעון אישור בית משפט רק לאחר לידתו של הילד. הדבר הרצוי ביותר הוא לאשר את ההסכם מיד לאחר הלידה.

כמה עולה הסכם כזה ומה הוא חוסך?

עלותו של הסכם הורות יכולה לנוע בין 10,000 ל-30,000 שקל, תלוי במספר השעות המושקעות בעריכתו, אשר משתנות ממקרה למקרה. החיסכון בא לידי ביטוי בשני רכיבים - רגשי וכלכלי.

בפן הכלכלי, הסכמי הורות חוסכים הליכים משפטיים ארוכים ויקרים, שעלותם יכולה להגיע לעשרות רבות ואף מאות אלפי שקלים. בפן הרגשי, היתרונות גדולים אף יותר, והם כוללים ודאות, יציבות, פתרון בעיות ומחלוקות בדרכי שלום, מניעת הפתעות לא נעימות, וצמצום הפגיעה בטובת הילד בעת משבר.

■ עו"ד שירי מלכה היא מומחית בדיני משפחה.