כיצד מתכננים במערכת המשפט לקצר את סחבת התיקים?

נוהל חדש שגובש מחזק את המגמה לקיים משפטים בשמיעה רצופה, ככל שניתן מיום ליום, ולשם כך תורחב פעילות בתי המשפט במשמרת שנייה - בשעות אחה"צ

נוהל חדש שגובש במערכת בתי המשפט מחזק את המגמה לקיים משפטים בשמיעה רצופה, ככל הניתן מיום ליום, ולשם כך ירחיב את פעילות בתי המשפט במשמרת שנייה, בשעות אחר-הצהריים - כך התברר אמש (א') במפגש שקיימו נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס, שרת המשפטים ציפי לבני, היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין ובכירים נוספים בפרקליטות, הנהלת בתי המשפט, שב"ס והמשטרה בבית המשפט העליון. הנוהל החדש אמור להיות מופעל החל מתחילת חודש ינואר 2014.

המשתתפים בישיבה סקרו את ממצאי מחקר דחיית דיונים שערכה מחלקת המחקר של הרשות השופטת. בין הנוכחים שררה הסכמה כי יש לקדם את הנוהל המדובר, וכי מדובר באינטרס משותף של כל המעורבים, שיביא להגברת ההרתעה על העבריינים מצד אחד, ולהגברת רמת האמון במערכת המשפט מצד המתלוננים מצד שני.

המשתתפים סיכמו להקים צוות עבודה, שיפעל בזריזות במטרה להפעיל את הנוהל כבר בתחילת שנת 2014. כל הגורמים הרלבנטיים סיכמו לפעול במטרה להביא למימוש ההחלטה שהתקבלה ולסייע לתהליך הייעול בכל דרך אפשרית.

שינוי תפיסתי

לדברי הנשיא גרוניס, "יש צורך בשינוי תפיסתי על מנת להביא לתיקון של דרכי ההתנהלות, שהשתרשו במהלך השנים".

השרה לבני אמרה כי "כדי לעשות מהפכה אמיתית שתקצר הליכים, צריך שכל הגורמים כאן סביב השולחן - השופטים, הפרקליטות, הסנגוריה, המשטרה ושירות בתי הסוהר - יתגייסו. תהליך חלקי לא יוצר את השינוי שנדרש ושיחזק את אמון הציבור במערכת המשפט כולה. עורכי הדין הפרטיים יצטרכו להתאים את עצמם, ולא שהמערכת תתאים עצמה ללוח הזמנים שלהם. צדק זה לא רק הכרעת דין צודקת, אלא הליך קצר, יעיל וראוי".

היועץ המשפטי וינשטיין מסר כי הוא "רואה חשיבות עצומה בשמיעת תיקים פליליים מיום ליום עד סיומם, וזו הדרך היעילה ביותר לנהל משפטים פליליים - כפי שסברתי וכפי שהתבטאתי בפומבי מאז נכנסתי לתפקידי".