הממשלה אישרה היום (א') את הצעת שר האוצר יאיר לפיד להפחית דרמטית את שיעור הגידול בתקציב המדינה ובכך גם את ההוצאה הממשלתית, זאת אחרי למעלה מ-3 שנים של מדיניות מרחיבה. בהתאם להצעה, תקציב המדינה ב-2015 יגדל ב-2.54% בלבד ולא ב-4%, ויהיה נמוך בכ-8 מיליארד שקל מכפי שתוכנן.
לדברי לפיד, הצעד "ימתן את הצורך בהעלאת מסים בשנת 2015 ואילך", אך עם זאת, שר האוצר סירב להתחייב להפחתת מסים, לרבות המע"מ, כבר בשנה הבאה. "פירושו של הצעד הזה הוא מניעת העלאת מסים דרמטית ומניעת ניפוח הוצאות הממשלה מעבר לנדרש", אמר. השינוי שנראה כטכני מהווה כאמור, מהפך דרסטי במדיניות הכלכלית של הממשלה הנוכחית שמבקשת להקטין משמעותית את משקל הממשלה במשק.
הנוסחה החדשה קובעת כי החל מתקציב המדינה לשנת 2015, סכום ההוצאה הממשלתית יעמוד על ממוצע שיעור גידול האוכלוסייה בישראל ב-3 השנים שקדמו למועד הנחת חוק התקציב (1.7%-1.8% ב-20 השנים האחרונות - א.פ), בתוספת היחס שבין 50%, יחס החוב-תוצר הרצוי לישראל, לבין יחס החוב-תוצר בפועל בשנה האחרונה (כעת עומד על 68% - א.פ.).
הנוסחה החדשה מפחיתה באופן חד את שיעור הגידול בתקציב ומשאירה מעט מאוד מקום להגדלתו מעבר לריבוי הטבעי, גם כאשר תושג התקדמות משמעותית בהפחתת יחס חוב-תוצר. לראיה, כאשר החוב יעמוד על 50%, דבר שצפוי לקחת לפחות עשור במקרה הטוב, שיעור הגידול יגיע ל-2.8% לכל היותר - גידול של 0.26 נקודות אחוז. הנוסחה החדשה, שגובשה על-ידי אגף התקציבים, גרמה לקרע בין האוצר לבין בנק ישראל שהתנגד לה, כפי שנחשף ב"גלובס" בתחילת שבוע שעבר.
בהודעה ששיגר היום הבנק נכתב כי השינוי במדיניות יעורר "צורך לבטל חלק מהתוכניות שהממשלה אימצה". יתרה מזו, בבנק ישראל סבורים כי במידה שהצמצום יכלול תוכניות שעוסקות בתחומים שהם חשובים לצמיחה ארוכת טווח, לרבות שיפור רמת החינוך, שיפור תשתיות תומכות צמיחה, תמיכה במו"פ - "תקטן היכולת לתמוך בצמיחת המשק בטווח הארוך". בבנק אף רומזים כי ההחלטה תגדיל את אי-השוויון במשק.
בבנק אף מציינים כי "רצוי שההתאמה תבוא גם מהגדלת ההכנסות ממיסוי, בפרט באמצעות ביטול פטורים, זאת על רקע העובדה שכבר היום משקל ההוצאה האזרחית (ההוצאה הממשלתית בניכוי ההוצאה הצבאית -א.פ) בתוצר נמוך בישראל מאשר כמעט בכל מדינות ה-OECD, לצד נטל מס נמוך יחסית למדינות מפותחות אחרות".
בתוך כך, אושרה הצעתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו להפחית בחצי את ההעלאה המתוכננת של הפרשות מעסיקים לביטוח לאומי ל-6.75% (במקום ל-7%) - מהלך שיגרום לאובדן הכנסות של כחצי מיליון שקלים. לפי האוצר, המהלך ימומן על ידי הפחתה בסעיפי הרזרבה בתקציב המדינה שעומד על יותר מ-15 מיליארד שקל וזוכה לביקורת קשה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.