הבורסה מסמנת מטרה: חברות היי-טק ששוויין מעל 200 מ' ש'

הוועדה לקידום השקעות בחברות ציבוריות הגישה את המלצותיה הסופיות ליו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר ■ מסקנות הוועדה כוללות שורה של המלצות שנועדו לקדם פתרונות אפשריים למימון חברות היי-טק באמצעות הבורסה לניירות ערך בת"א

הוועדה לקידום השקעות בחברות ציבוריות הגישה היום (ג') את המלצותיה הסופיות ליו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר. מסקנות הוועדה כוללות שורה של המלצות שנועדו לקדם פתרונות אפשריים למימון חברות היי-טק באמצעות הבורסה לניירות ערך בת"א.

הוועדה היא ועדה בין-משרדית, הכוללת בכירים ברשות ניירות ערך, הבורסה בתל אביב, אגף החשב הכללי, אגף תקציבים ואגף שוק ההון במשרד האוצר, משרד המשפטים, המועצה הלאומית לכלכלה ורשות המסים.

בין המלצות הוועדה כמה צעדים, שצפויים להביא לבורסה בתל-אביב "חברות מטרה" - חברות היי-טק ששווי השוק שלהן "אחרי הכסף" 200 מיליון שקל לפחות ומעוניינות לגייס הון בהיקף משמעותי.

על מנת לעודד הנפקה בבורסה של חברות היי-טק אלה, ממליצה הועדה, בין היתר, כי הבורסה תיצור מדד חדש, "טק עילית", אשר יכלול את מניותיהן של חברות ההיי-טק החדשות לצד חברות היי-טק נסחרות, בעלות שווי שוק של 400 מיליון שקל לפחות.

במסגרת ההקלות וההטבות שיינתנו לחברות המטרה החדשות יותאמו דרישות הגילוי השוטף שלהן לרבות פטור ממילוי דרישות ה-ISOX, מתן אפשרות לעריכת דוחות כספיים גם לפי כללי החשבונאות האמריקאים ומתן אפשרות להגיש את כל הדיווחים בשפה האנגלית.

כמו כן, יינתנו הקלות בממשל התאגידי לפרק זמן מוגבל ממועד הפיכת חברת המטרה לחברה ציבורית; תינתן הטבת מס למשקיעים אשר ירכשו מניות של חברת מחקר ופיתוח במסגרת ההנפקה הראשונה לציבור ובמסגרת הנפקה חוזרת, כך שההשקעה תקוזז מרווחי ההון.

עוד תינתן הטבת מס ליזמים של חברות המטרה, כך שהם יתחייבו במס על עליית ערך האופציות שבידיהם לאחר הרישום בבורסה במסגרת סעיף 102 לפקודת מס הכנסה במסלול ההוני, ולא במסגרת סעיף 3(ט) לפקודה זו המחייב יזמים במס בשיעור שולי.

כדי להבטיח חשיפה של חברות אלו, תקדם הבורסה סיקור אנליסטי בלתי תלוי במסגרתו יסוקרו בשלב ראשון חברות ציבוריות הפועלות בתחום הביומד, ולאחר בחינת הצלחת התכנית, תורחב התכנית לחברות הטכנולוגיה האחרות. כן המליצה הוועדה לבחון השתתפות המדינה בעלויות הסיקור האנליסטי לחברות היי-טק קטנות.

הוועדה ממליצה גם לאפשר הקמה של קרנות הון סיכון נסחרות במודל של קרנות נאמנות סגורות, כאשר אלה יוכלו להשקיע עד 30% מהסכום אותו יגייסו מן הציבור, בניירות ערך של חברות היי-טק, ישראליות, אשר אינן נסחרות בבורסה כלשהי, ו-70% בחברות היי-טק ישראליות הנסחרות בארץ. קרנות אלה תהיינה פטורות ממס על הכנסותיהן, ובעלי היחידות בהן יהיו חייבים במס במועד מימוש היחידות בקרן או בעת חלוקת רווחים.

בכדי לאפשר את היישום בפועל של מודל זה, ממליצה הוועדה כי להעלות את שיעור ההחזקה המקסימלי של קופות גמל באמצעי השליטה בקרנות מעבר למגבלה הקיימת היום, העומדת על שיעור של 50%. כמו כן, המליצה הוועדה לבחון מתן תמריצים נוספים להקמת קרנות אלה, לרבות באמצעות שימוש בערבויות מדינה אשר מטרתן להפחית את רמת הסיכון שעומדת בפני המשקיעים, או שימוש בערבויות מדינה שמטרתן להגדיל את תוחלת התשואה - או שילוב של השניים.

הוועדה ממליצה גם על שני פתרונות מימון חוץ בורסאיים אשר יתאימו למיזמי היי-טק צעירים שאינם בשלים להירשם בבורסה. כך, ממליצה הוועדה על מתן אפשרות לגיוס הון באמצעות מנגנון ה-Crowdfunding (שימוש באינטרנט על מנת לגייס סכומי כסף קטנים ממספר גדול של משקיעים מקרב הציבור) וגם על מועדוני משקיעים מתוחכמים.

יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' האוזר: "המשמעות של תרבות 'האקזיט' של חברות היי טק לחו"ל היא אובדן דרך של המשק הכלכלי והון אנושי רב ערך ופגיעה בתעסוקה ובצמיחה בטווח הארוך. כל דולר 'אקזיט' הוא אובדן של למעלה משלושה דולרים למשק הישראלי. השארת מרכז פעילותן של חברות ההיי טק חשוב מאין כמוהו והוא מחייב חשיבה אחרת 'מחוץ לקופסא', כמו הטבות מס מפליגות ליזמים".