מיתוסים שסיפרו לכם על חברות ניהול תיקי ההשקעות

שימוש פסול בקרנות הנאמנות של הבית? גלגול תיק ההשקעות כדי להרוויח מעמלות הקנייה והמכירה? ■ בבית ההשקעות מיטב דש סבורים כי ההאשמות הנפוצות כלפי מנהלי התיקים אינן במקומן

חדר מסחר בבית השקעות / צילום: איל יצהר
חדר מסחר בבית השקעות / צילום: איל יצהר

במדינת ישראל פועלות כיום למעלה מ-140 חברות לניהול תיקי השקעות, החל מחברות קטנות יחסית המכונות לרוב "בוטיק" ומנהלות עד מאות בודדות של מיליוני שקלים, וכלה בשחקנים הגדולים בענף המנהלים תיקים בהיקפים מהותיים של עשרות מיליארדי שקלים.

סביבת הריבית הנמוכה דוחפת את המשקיע הישראלי לחפש אלטרנטיבות השקעה לפיקדונות ולתוכניות החיסכון בבנק, וכתוצאה מכך תעשיית ניהול תיקי ההשקעות צומחת. סך הנכסים המנוהלים בה מוערך כיום בכ-250 מיליארד שקל.

הצמיחה הזאת מעוררת גם לא מעט ביקורת והאשמות נגד חברות ניהול התיקים. אנו, בדש מיטב, סבורים כי ברוב המכריע של המקרים אין לטענות הללו שום ביסוס במציאות. בשורות הבאות ננסה לשפוך אור על אופי הפעילות של חברות ניהול התיקים, ולהתייחס לטענות העיקריות המופנות כלפיהן.

שימוש בקרנות נאמנות של "הבית"

האם נכנסתם פעם לחנות של אפל וקיבלתם הצעה לרכוש מוצר של סמסונג? טענה עתיקת יומין נגד מנהלי תיקים נוגעת לכך שהם עושים שימוש בקרנות הנאמנות של אותו בית ההשקעות במסגרת ניהול התיק ללקוח. מעבר לעובדה כי שימוש במוצר קרנות הנאמנות מקנה למשקיע יתרונות רבים ומגוונים - כמו פיזור השקעות רחב, דחיית מס, חסכון בעמלות קנייה ומכירה, השתתפות נוחה בהנפקות, נזילות יומית ועוד - הרי שאך הגיוני שלקוח שעשה סקר שוק מעמיק בין בתי ההשקעות ובחר בסופו של דבר בגוף זה או אחר ייהנה גם מפירות ניהול קרנות נאמנות של אותו הגוף.

בנוסף, צריך לזכור כי כל מנהל תיקים מיודע ברמה היומית, אונליין, על כל פוזיציית השקעה בקרנות הנאמנות של הבית. זאת, בניגוד לנעשה בקרנות של גופים אחרים שם אין לו נגישות לנתונים שוטפים מעבר לתשקיף הרשמי ולאתרים המתעדכנים פעם בחודש. לכן, כסמכות המקצועית על תיק ההשקעות של הלקוח, הדבר הנכון והאחראי מבחינת מנהל התיק הוא להשקיע בקרנות אותן הוא מכיר היטב.

עלות קרנות הנאמנות

סוגיה נוספת היא עניין עלות הקרנות. נכון, קרן נאמנות לרוב יקרה יותר מדמי הניהול שנגבים מהלקוח על תיק ההשקעות (זה שאינו מנוהל בקרנות נאמנות), אבל היתרונות של הקרנות אותם כבר מנינו, ובעיקר הפטור המלא כיום של רוב קרנות הנאמנות מעמלות קנייה ומכירה בבנקים (וכן העובדה כי יש ירידה מתמדת בדמי הניהול הממוצעים בענף זה), בהחלט מייצרת כדאיות רבה לשימוש במוצר זה כחלק מתיק ההשקעות.

צריך לזכור כי בהשקעה ישירה בנייר ערך הלקוח משלם לא רק דמי ניהול אלא גם עמלות קנייה ומכירה לבנק, והשילוב של שניהם יהיה לעתים רבות יקר יותר מאשר העלות האפקטיבית של קרן הנאמנות.

עמלות קנייה ומכירה בתיק

טענה נוספת נוגעת לכך שלמנהל התיק יש אינטרס "לגלגל" את תיק ההשקעות. כלומר, למכור ולקנות ניירות בתיק בתדירות גבוהה כדי ליהנות מעמלות קנייה ומכירה שמשלם הלקוח במסגרת התיק המנוהל, לבנק בו מתופעל החשבון. צר לי לאכזב את אלה הטוענים כך, אבל לטענה הזו אין שום ביסוס עובדתי במציאות הנוכחית. הרוב המוחלט של מנהלי התיקים בשוק לא נהנים כיום מעמלות הקנייה והמכירה, ועמלות אלה מגיעות במלואן לבנק.

בנוסף, למנהלי התיקים, כלקוח גדול של המערכת הבנקאית, יש "הסדרי עמלות" משופרים מול הבנקים השונים, מה שמביא את עמלות המסחר של הלקוח למחיר נמוך מהותית, ממה שהיה משלם אם היה מנהל את כספו שלא במסגרת תיק מנוהל דרך היועץ בבנק.

בשורה התחתונה, למנהל התיק אין שום אינטרס לבצע פעולות סרק בתיק ההשקעות של הלקוח, שרק מייצרות עלויות הן בהיבט של העמלה והן בהיבט המיסוי, ופוגעות בתשואת התיק במונחי נטו.

ניהול רוחבי ואחיד

טענה שאנו שומעים לא אחת היא שהלקוח מגיע למנהל התיקים על מנת לקבל טיפול אישי המותאם למידותיו, ובסופו של יום הוא זוכה לתיק המנוהל רוחבית, כאשר ניירות הערך הנרכשים עבורו דומים לאלה של רוב לקוחות אותה החברה.

ההסבר כאן הוא פשוט. ראשית, בתחילת העבודה מול כל לקוח - על פי ההנחיות הברורות של רשות ני"ע - מתקיים הליך נרחב של בירור צורכי ההשקעה של הלקוח, כשבסוף הליך זה נקבעת מדיניות השקעה ספציפית המותאמת לצרכיו. לאחר מכן, מנהל התיקים מתחיל לבנות תמהיל השקעות ללקוח ורוכש עבורו סוגים שונים של ני"ע.

אכן, רוב ניירות הערך התיקי הלקוחות השונים באותו בית השקעות דומים, ואין בכך כל פסול. החלטות מנהל התיק מתקבלות לאחר בחינה מעמיקה של מחלקת המחקר/אנליזה של אותו גוף, וכאשר בסופו של דבר מוחלט להשקיע במגוון מסוים של ניירות ערך שמשקף את גישתו של מנהל התיקים אין שום סיבה שהם יהיו שונים מהותית בין לקוח אחד למשנהו.

ניהול עצמאי של תיק ההשקעות

חכם סיני אמר פעם: "כשאתה חולה לך לרופא, כשהרכב שלך מתקלקל לך למוסך". האמרה הפשוטה הזאת נועדה להמחיש נקודה שהיא כמעט ברורה מאליה: לכל אדם יש את המקצוע וההתמחות שלו. לאור זאת, אין שום סיבה שבניהול הכספים שלנו ננהג באופן שונה, ונטפל בו בעצמנו, בזמן שבחלק גדול מהתחומים בחיינו ברור לנו שעלינו לפנות לאנשי מקצוע בעלי ניסיון שהוכשרו והוסמכו לכך.

בסיכומו של דבר, המשקיע הישראלי הוא משקיע חכם ומתוחכם שבוחר לרוב את מנהל התיקים שלו לאחר בחינה מעמיקה של פרמטרים שונים. הוא לא מתחייב לגבי משך ניהול התיק, וביכולתו להפסיק את ההתקשרות עם חברת ניהול התיקים בכל רגע נתון.

חברות ניהול התיקים הן חברות עסקיות והדרך היחידה שלהן להגיע לתוצאות עסקיות טובות היא להשיג ללקוח את התשואות הטובות ביותר תוך מתן שירות מקצועי, שקוף והגון, ברמה הגבוהה ביותר.

*** הכותב הוא מנהל תחום מכירות לקוחות פרטיים במיטב-דש ניהול תיקים