מהומת הפרנק השווייצרי: 4 מניות שירוויחו מהמהלך

התחזקות הפרנק השווייצרי מאז הסרת התקרה שלו ביחס לאירו, באמצע ינואר, אמנם תפגע בתוצאות של חברות ציבוריות רבות במדינה, אולם ישנם גורמים המעניקים סיבה לאופטימיות בקרב חברות אחרות

מפעל Clariant / צילום: רויטרס
מפעל Clariant / צילום: רויטרס

לחמות הבנקים המרכזיים ממשיכות להוביל את השווקים לתנודתיות גבוהה השנה. כוונת הבנק האירופי המרכזי (ECB) להכריז על תוכנית הרחבה כמותית משמעותית, הביאה את הבנק המרכזי בשווייץ להכריז ב-15 בינואר על הסרת התקרה להתחזקות המטבע, שעמדה על 1.2 פרנק שווייצרי לאירו.

ההפתעה הייתה רבה, ובתוך דקות זינק הפר"ש בחדות מול כל המטבעות בעולם, בתנודה שלא זכורה בשווקים במטבע מדינה מפותחת. בנקים מרכזיים בעולם הגיבו וממשיכים להגיב לפעולה זו. בדנמרק, שבה מקובע המטבע לאירו, הורדה הריבית לטריטוריה שלילית; ואוסטרליה, קנדה סינגפור הפתיעו והורידו אף הן ריבית.

ריביות שליליות ותשואות אג"ח שליליות, המניבות היום כ-3.6 טריליון דולר אג"ח מדינות מפותחות בעולם, ימשיכו בתקופה הקרובה ללוות את המשקיעים ולייצר אתגרים לגופים הפיננסיים, למשקיעים ולבנקים המרכזיים.

לבנק המרכזי בשווייץ לא הייתה ברירה - יתרות המט"ח שצבר, 500 מיליארד פר"ש, הגיעו ל-85% תוצר; לעומת 20%-25% לפד, ל-ECB ולבנק באנגליה, ול-60% ביפן. יתרה מכך, מרגע שהשווקים העריכו תוכנית הרחבות באירופה, מגמת מכירות האירו כנגד הפר"ש הואצה.

התחזקות המטבע הביאה אותנו לשנות את הערכת המקרו לשווייץ. במקום צמיחה של כ-1.8% בשנתיים הקרובות, אנו מעריכים צמיחה של 0.5% בלבד השנה ושל 1.1% ב-2016. האינפלציה צפויה להיות שלילת השנה, בשיעור של 0.6%, לעומת צפי חיובי של 0.2%, והערכתנו לשנה הבאה עומדת על 0.9%. ריבית הליבור לשלושה חודשים נקבעה לטווח שלילי של 0.25%-0.75%; והערכתנו לתשואת האג"ח לעשר שנים לסוף שנה היא 0.2% בלבד, לעומת 0.15% היום.

מאז אמצע ינואר הפר"ש נרגע מעט והוא שב להיחלש מול הדולר. אנו מעריכים, כי התנודתיות בטווח הקצר תימשך ולבסוף המטבע יתייצב ביחס של 1:1 מול האירו, ובהמשך ייחלש ל-1.05 פר"ש לאירו. מול הדולר כבר הגיע המטבע לשער של 0.84 פר"ש לדולר, ואנו צופים לו בשנה הקרובה התייצבות ברמה של כ-0.91 פר"ש לדולר.

השפעת התחזקות המטבע על החברות הציבוריות היא רבה, והביאה לצניחה חדה במניות בימים שאחרי, אך מאז הן התאוששו ועלו בכ-7%. אם נוסיף את התחזקות המטבע, המשקיעים הזרים, שמחזיקים מדדי מניות, הרוויחו מכך יותר מאשר הפסידו.

בממוצע, 88% מרווחי החברות הנסחרות נובעים משווקים מחוץ לשווייץ ורק כ-12% משויכים למכירות מקומיות, ומכאן הרגישות הרבה לשערי המטבע. כשליש מהרווחים משויך לאירופה, שליש לשווקים מתעוררים וכרבע לצפון אמריקה. שתי פגיעות מרכזיות רושמות החברות - האחת, תרגום רווחים הנצברים במט"ח לדיווח על בסיס פר"ש; והשנייה, ההפרש, בחלק מהחברות, בין בסיס ההכנסות לבסיס ההוצאות.

סלקטיביות מוגברת

המלצתנו המרכזית השתנתה ממשקל יתר למניות בשווייץ למשקל שווה במדדי המניות. את משקל היתר העברנו לסגירת משקל החסר, שבו החזקנו במניות בבריטניה, לאור הערכות מחודשות לגבי התחזקות המטבע. בנוסף, ובלי קשר ישיר, העלינו מעט המלצה למניות באירופה, על רקע תוכנית הרחבות שהייתה צפויה להתפרסם, על חשבון הקטנה חלקית במשקל היתר למניות בארה"ב.

מבחינה מגזרית, השונות בהשפעות היא רבה - חלק מהחברות כלל לא נפגעות ואפילו מדווחות באירו, ואחרות נפגעות יותר. המלצתנו למניות חברות גדולות מחלקות דיבידנד לא השתנתה, ואף התחזקה, לאור תשואות האג"ח שירדו עוד. בין המניות הבינוניות נדרשת רמת סלקטיביות גבוהה יותר, בניסיון לאתר חברות שלא נפגעו מהתיסוף או ירדו בשיעור חד מהפגיעה הצפויה ברווחיהן. זאת ועוד, התיסוף יחייב חברות רבות להתייעל בהוצאותיהן, ואנו מעריכים כי סך רווחי החברות ימשיך לעלות בכ-6% - נמוך מהערכותינו הראשונות לשנה זו, אך עדיין צמיחת רווח חיובית.

חברות תרופות דוגמת נוברטיס ורוש נפגעו באופן טבעי, מאחר שהן מוכרות בעיקר לשווקים זרים ומדווחות בפר"ש; בעוד בקרב חברות פארמה וביוטכנולוגיה קטנות יותר מרבית ההוצאות הן בפר"ש והמכירות הן במטבע חוץ.

לנוברטיס, שהומלצה כאן בתחילת החודש וירדה 3.2% בלבד, הותרנו את המלצת ה"קנייה", אך מחיר היעד הופחת מ-110 פר"ש ל-102 פר"ש. לחברות Actelion ו-Tecan (סימול: TECN:SW) הורדנו את מחירי היעד ב-8.3%, בלי לשנות את המלצת ה"קנייה".

עוד בנפגעות ניתן למנות חברות שייפגעו מיבוא זול ותחרותי לשוק המקומי; וכן יצואניות מרכזיות, שבהן Kudelski (סימול: KUD:SW), אשר לה אנו צופים פגיעה של 31% ברווחים, Straumann (סימול: STMN:SW) ו-EFG (סימול: EFGN:SW), אשר להן אנו צופים פגיעה של כ-37% ברווחים, ואחרות. אצל יצרניות היוקרה או המותגים הגלובליים, כ-Swatch (סימול: UHR:VX) ו-Richemont (סימול: CFR:VX), הפגיעה תהיה נמוכה יותר, בגלל קשיחות הביקוש של קהלי היעד; המלצותינו לשתיים הן "נייטרלי" ו"קנייה" בהתאמה.

ייהנו מעליית הפר"ש

מבין החברות שייהנו מהתחזקות הפר"ש מול הדולר, נציין את Ascom (סימול: ASCN:SW) ו-Aryzta (סימול: ARYN:VX) - שתיהן הומלצו כאן ונותרו מומלצות. ל-Ascom, שירדה 4.9%, הורדנו את מחיר היעד מ-18 פר"ש ל-16 פר"ש; ול-Aryzta שירדה 7.3% הורדנו את מחיר היעד מ-95 פר"ש ל-77 פר"ש.

הורדת מחיר היעד מגלמת את התחזקות האירו מול הפר"ש, מאחר שהחברה מדווחת באירו ומחיר היעד נקוב בפר"ש. שתי החברות צפויות להמשיך לצמוח ברווחיהן, ולהערכתנו הן נסחרות בתמחור אטרקטיבי.

מחיר מניית חברת כוח האדם Adecco (סימול: ADEN:VX) לא רק שלא ירד, אלא אף עלה מאז ההמלצה כאן ב-10.8% בשל היעדר חשיפה משמעותית לפר"ש וציפייה להתאוששות כלכלית באירופה.

אם נוסיף את התחזקות הפר"ש מול השקל, כל ההמלצות - למרות תנודתיות השוק - התבררו כרווחיות, לפחות בחודש האחרון.

מבין החברות שייהנו מתנודות המטבע נציין את חברת הכימיקלים והצבעים Clariant (CLN:VX), המוכרת בפיזור גלובלי רחב. החברה נהנית מירידת הנפט כחומר גלם, אך גם מוכרת כ-10% לתעשיית הנפט. החברה צפויה להגדיל הרווח השנה בכ-11%, ומכירותיה צפויות לקטון מעט בגלל התאמות מטבע.

מומלצת נוספת היא חברת השבבים AMS (סימול: AMS:SW), שפרסמה דוחות השבוע, שכ-60% ממכירותיה לאסיה ו-35% לאירופה. בין לקוחותיה המובילים - אפל וסמסונג, שמקבלות ממנה רכיבים לסמאטפונים ולטאבלטים.

לסיכום, התיסוף החד בפר"ש אמנם יפגע בתוצאות העתידיות של חברות ציבוריות רבות בשווייץ ובצמיחה הכלכלית השנה, אולם התייעלות והתאוששות בצמיחה באירופה, באסיה ובארה"ב מותירות חברות רבות על הרדאר של המשקיעים לשנה הקרובה; זאת תוך סלקטיביות מוגברת וציפייה להתייצבות המטבע.

* הכותב הוא מנהל השקעות ראשי ב-UBS Wealth Management Israel Ltd. לכותב המאמר ו/או לחברה עשוי להיות עניין אישי בנושא. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

המניות השוויצריות UBS
 המניות השוויצריות UBS