אובמה שוחח עם נתניהו והזהיר: נבחן מחדש את האופציות שלנו

בהודעה נדירה קובלת השדולה הפרו-ישראלית בארה"ב: דוברי הממשל דוחים מאמצי נתניהו לשפר היחסים בין שתי המדינות ■ ראיונות רה"מ בתקשורת האמריקאית, שבהם חזר בו מהתנגדותו לרעיון שתי מדינות, לא שיככו זעם הממשל

ברק אובמה בנימין נתניהו / צלם: בלומברג
ברק אובמה בנימין נתניהו / צלם: בלומברג

נשיא ארה"ב, ברק אובמה, שוחח אמש (ה') עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, כדי לברכו על נצחונו בבחירות, כמעט יומיים לאחר פרסום תוצאותיהן, אך שיחת פיוס זו לא הייתה. האיחולים היו רק חלק ממנה. מדיווחים בלתי רשמיים על השיחה עולה, שאובמה לא השתכנע מהראיונות שהעניק רה"מ לרשתות טלוויזיה אמריקאיות, אתמול, ושבהם הוא חזר בו מהתנגדותו לרעיון שתי המדינות.

על-פי דיווח ב"ניו-יורק טיימס", הודיע אובמה לבן שיחו ישירות, כי ארה"ב נאלצת "לבחון מחדש את האופציות שלה" בעקבות "העמדות וההצהרות החדשות" של רה"מ על פתרון של שתי מדינות. הדיווח מיוחס לפקיד בבית הלבן, ש"לא קיבל הרשאה למסור מידע על שיחה פרטית".

במהלך השיחה דנו השניים גם בהערות שהשמיע רה"מ על ערבים אזרחי ישראל בסוף מסע הבחירות, אמר הפקיד. נראה שהכוונה היא לקריאת נתניהו לתומכיו לצאת ולהצביע ולהצביע לנוכח "הסעות של המוני ערבים לקלפיות".

אם קיווה נתניהו שהראיונות שהוא העניק ל-FOX NEWS, NBC ו-NPR ישככו במעט את זעם הממשל, הוא טעה, אומר ה"טיימס".

ההודעה הרשמית של הבית הלבן לא הזכירה את המחלוקות שעלו בשיחה ואיפוקה מצביע כנראה על מאמץ של הממשל להימנע עד כמה שאפשר מהסלמת העימות הפומבי עם נתניהו. ההודעה מציינת כי "אובמה חזר ואישר את מחויבותה רבת השנים של ארה"ב לפתרון של שתי מדינות, שתוצאתו תהיה ישראל בטוחה בצד מדינה פלסטינית ריבונית ובת-קיימא". מכל מקום, ההודעה אינה מדווחת מה החיתה תשובת נתניהו.

"הנשיא הדגיש את החשיבות שמייחסת ארה"ב לשיתוף-הפעולה ההדוק עם ישראל בתחומי הצבא, המודיעין והביטחון, שיתוף-פעולה שמשקף את השותפות העמוקה והתמידית שבין שתי המדינות", נאמר בהודעת הבית הלבן. "הנשיא ורה"מ הסכימו להוסיף ולקיים התייעצויות על מגוון של נושאים אזוריים, לרבות הדרך הקשה לקראת פתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני".

"הנשיא חזר והדגיש, שארה"ב ממקדת את מאמציה בהשגת עסקה מקיפה עם איראן, עסקה שתמנע ממדינה זו השגת נשק גרעיני ושתבטיח, באופן שניתן לאמת אותו , את האופי שוחר השלום של תכנית הגרעין האיראנית", נאמר בהודעת הבית הלבן. גם כאן לא מצוין כיצד הגיב נתניהו על הדברים. האם הוא הביע את התנגדותו ליזמה הזו, כפי שעשה בנאומו בקונגרס, בתחילת החודש?

אך הקטע החשוב בדברי הנשיא הוא התייחסות אובמה ל"עמדות וההצהרות החדשות" של נתניהו בסוגיית המחויבות לפתרון של שתי מדינות, כלומר התבטאותו במהלך קמפיין הבחירות שבו הוא הודיע על התנערותו ממחויבות זו. בראיונות שנתן לרשתות אמריקאית ניסה נתניהו לטשטש אמירה זו ולטאטא אותה אל מתחת לשטיח.

כך, למשל, בראיון ל-FOX-NEWS אמר נתניהו: "אינני חוזר בי מדברים שאמרתי לפני שש שנים (בנאום בר אילן על מחויבות לרעיון שתי מדינות). מה שאמרתי (ביום הבחירות) הוא, שצריך לשנות את התנאים. בשלב זה, הפלסטינים צריכים לחזור אל שולחן הדיונים, לבטל את בריתם עם חאמס ולקבל את הרעיון של מדינה יהודית".

ול-NBC אמר רה"מ: "איני רוצה פיתרון של מדינה אחת. אני רוצה פיתרון בר-קיימא, פיתרון של שלום שמבוסס על שתי מדינות. אבל הנסיבות חייבות להשתנות".

אבל ההתנערות מההתנערות לא שכנעה את וושינגטון הרשמית ובוודאי לא את אובמה. לפתע הועמדה במרכז השיח הציבורי לא רק סוגיית מחויבותו של רה"מ לשתי מדינות אלא סוגיית אמינותו האישית. האם אפשר לסמוך על דבריו אם הוא משנה אותם לאחר פחות מ-48 שעות? עד כדי כך החריף המצב עד שאייפ"ק, השדולה הפרו-ישראלית בוושינגטון, נזעקה לעזרת רה"מ.

בהודעה נדירה, שכותרתה, "אייפ"ק קוראת לממשל לחזור ולהתחייב לשיפור היחסים בין ארה"ב לישראל", אומרת השדולה: "(נתניהו) חזר ואישש היום, באופן ברור ותקיף, את מחויבותו לרעיון של שתי מדינות כפתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני. הוא גם ביקש לחזור ולהרגיע, שממשלתו מקדישה עצמה לשרת ולייצג את כל אזרחי שראל, יהודים ולא יהודים כאחד. לרוע המזל, דוברים של הממשל דחו את מאמצי רה"מ לשפר את ההבנות בין שתי המדינות".

"אנו קוראים לממשל להדק עוד יותר את הקשרים עם בעלת בריתו האמינה ביותר והדמוקרטית ביותר במזה"ת", נאמר עוד בהודעה. "יחסים סולידיים ויציבים בין ארה"ב לישראל עולים בקנה אחד עם אינטרס הביטחון הלאומי של שתי המדינות ומשקפים את הערכים ששתי המדינות מאמצות לליבן".

קצפה של אייפ"ק יצא במיוחד על הצהרות שהשמיעו אתמול (ה') דובר הבית הלבן, ג'וש ארנסט, ודוברת הסטייט דירפטמנט, ג'ן סאקי, אחרי שקיבלו מידע על הראיונות של נתניהו לרשתות האמריקאיות. בתדרוך לכתבים אמר ארנסט, כי למרות הבהרותיו של נתניהו, דבריו הקודמים, במהלך מסע הבחירות, מראים שהוא "שוב אינו מחויב לפתרון של שתי מדינות", והמשמעות היא, שארה"ב "בוחנת עתה מחדש את חשיבתה על הנושא".

"זה אינו מצב שבו רה"מ יוצר פער בינו לבין הנשיא אובמה", אמר ארנסט. "דברי נתניהו (בבחירות) יצרו פער בינו לבין נשיאים דמוקרטים ורפובליקנים בארה"ב, ובינו לבין כל אחד ואחת מצירי בית-הנבחרים (שהצביעו פה אחד אשתקד בעד רעיון שתי המדינות)".

ואילו סאקי אמרה: "אנו מאמינים שנתניהו שינה את עמדתו לפני כמה ימים (במסע הבחירות)... ולכן איננו יכולים לשכוח את הדברים שהוא אמר אז".

פקידים רבים בוושינגטון חושדים, שלנתניהו מעולם לא היה יחס רציני לתהליך השלום עם הפלסטינים, ולכן, כאשר הוא התנער, במהלך הקמפיין, מרעיון שתי המדינות, הפקידים האלה התנפלו עליו בחמת זעם. נתניהו יצטרך, אפוא, לעמול קשה לא רק כדי לשקם את יחסיו עם אובמה אלא גם לשקם את דימויו בארה"ב.