הפטרון

קשה להאמין שהמותג הכי יוקרתי ונוצץ בעולם הטקילות נוסד רק ב-1989 על-ידי אמריקאי, ועוד כזה שלא בא ממקסיקו ולא מתחום האלכוהול

אף פעם לא הייתי חבר של רון מיברג, אבל יצא שכמה פעמים דיברנו בטלפון. היה קשה לפענח את השתיקות הארוכות שלו בשיחות הללו, שבהן היה הוא ספון בבקתתו מכוסת השלג שבמיין ואני התבשלתי, גם בחורף, בדירתי התל אביבית הצנועה.

מיברג עזב אותנו לפני כמה שנים, ויצא לגלות הנמשכת כבר לא מעט שנים במיין הקרה והרחוקה שבארצות הברית. לא ברור כמה ממנה היה מרצון וכמה מאונס. אחרי הכול, מיברג שרף כאן כל גשר אפשרי, כולל כמה שמעולם לא באמת עלה עליהם. טוריו האמריקאיים במעריב אינם באמת פיצוי.

בשבתו כאן היה מיברג, בין שאר התפקידים שהטיל על עצמו, שומר החותם והטבעת של הטקילה בארץ הקודש. בדיוק כמו ששמר כאן על האינטרסים של בוב דילן, ניל יאנג, ג'רי גארסיה, מסעדת פיטר לוגר ושל עוד לא מעט מיתוסים אמריקאיים גדולים.

בפעם היחידה שבה נתקלתי בו בחיים האמיתיים, לפני שהתחלתי לכתוב באתר האינטרנט שלו, "אחר", אתר שנעלם כעבור שנה מבלי להותיר זכר או אפשרות לחזור ולשוטט בו, ישב מיברג סמוק פנים על הבר, ולפתע, בלי שום התראה מוקדמת, הסתובב לעברי והעניק לי הרצאה קצרה על דירוג הטקילות האולטימטיבי, הלוא הוא, כמובן, הדירוג שלו. איני זוכר כבר את סדר הופעתן של הפירמות השונות בנאום המוזר והמעט שתוי ההוא, אבל ברור לי, מקריאה ארוכת שנים בכל כתביו, שטקילה "פטרון" כיכבה גבוה ברשימה ההיא, כמו בכל רשימת טקילות כתובה של האיש. והיו לא מעט כאלה.

קצת קשה להאמין שהמותג הכי יוקרתי ונוצץ בעולם הטקילות נוסד רק בשנת 1989 על-ידי... אמריקאי. ועוד כזה שלא היה לו שום קשר לא לטקילה או לאלכוהול בכלל, וגם לא למקסיקו. ג'ון פול דג'וריה היה אחד ממייסדיה ומבעליה של חברת פול מיצ'ל ל... מוצרי טיפוח שיער. איש העסקים המיליארדר והנדבן הזה, שהחל את דרכו כנער רחוב חסר כול, ביקש מחברו הארכיטקט מרטין קראוולי, להביא לו כמה בקבוקי טקילה מנסיעת עבודה שלו למקסיקו. קראוולי חזר עם בקבוקי זכוכית מעוצבים להפליא, עבודת יד אמיתית, והציע לידידו שהם יהיו אלה שימלאו את הבקבוקים הללו בטקילה הכי טובה שמישהו יכול לייצר. והשאר, כמו שאומרים, היסטוריה. בתוך שנים ספורות הצליחו השנים להעמיד את המזקקה שלהם בראש הפירמידה לא רק של מיברג קשישא, אלא של כל חובב טקילה רציני בעולם. טקילה פטרון הפכה לסמל סטטוס של ממש, כזו שאמני היפ-הופ מזכירים בשיריהם.

דג'וריה ושותפיו היו למשל הראשונים לייצר טקילת '"בלנד" - שבה משתתפים 25 סוגי אגבה שונים מאזורי גידול שונים. אם זה מזכיר במשהו קוניאק או שמפניה, לא במקרה הדבר. הם משתמשים בדודי זיקוק ששימשו קודם לכן את מזקקת הסינגל מאלט האגדית לגבולין (Lagavulin). בדרגות היישון רפוסדו (Reposado, טקילה שיושנה בחביות עץ אלון לתקופה של חודשיים עד שנה) ואנייחו (Anejo, טקילה שיושנה בין שנה לשלוש) הם משתמשים בחביות שאחסנו קודם לכן את הוויסקי האמריקאי ג'ק דניאלס, טכניקה לא ממש שגרתית בעולם הטקילה. כשמטפסים בסולם הדרגות של טקילה כמו פטרון מגלים, אם תקציבכם מאפשר זאת, משקאות באיכות ובדרגת מורכבות שלא היו מביישות קוניאק או וויסקי סינגל מאלט גדולים.

טקילה בעיניי היא אחד המשקאות האלכוהוליים היחידים שאפשר ליהנות מהם גם במזג אוויר חם כמו שלנו בקיץ, אפילו בלי צורך לקרר או להקפיא אותה. אם יש לכם מספיק כסף לתענוג היקר הזה, נסו לעבור איתה את הקיץ. ומי יודע, אולי אפילו מיברג יחזור פעם.

טעימה | טקילות פטרון

פטרון סילבר Silver. הטקילה הבסיסית של פטרון, אמת המידה שלפיה נבחן כל בית טקילה רציני, היא הכול חוץ מ"בסיסית". 100% אגבה כחולה משמשת לייצורה, הארומה שלה עשבונית משהו עם ריח הדרי מסוים. כיף גדול ופשוט יחסית למה שמיד יגיע. 219 שקלים

פטרון אנייחו Patron Anejo - בלנד של טקילות מיושנות שונות, שכל אחת מהן יושנה לפחות שנה בחביות עץ אלון לבן קטנות. נוסף על טעמי האגבה (שאגב, אינה באמת קקטוס) המוכרים, אפשר לזהות כאן בקלות וניל, דבש וצימוקים, אבל גם אם לא תזהו, תיהנו מטקילה אדירה. 249 שקלים

גראן פטרון פלטינום Gran Patron Platinum. מזוקקת לא פחות משלוש פעמים ומיושנת זמן קצר בלבד בעץ, דבר השומר על טעמי האגבה המקוריים חדים יותר. העניין כאן הוא לא תוספות הטעם מהעץ אלא התחושה החלקה להפליא וטעם האגבה המיוחד, בתוספת רמז עדין לפלפל שחור. יקר להחריד ונהדר בהתאם. 1,450 שקלים

גראן פטרון פיאדרה Gran Patron Piedra. טקילת אנייחו חדשה ויוצאת דופן. האידוי והריסוק נערכים בשיטה המסורתית באגנים, באמצעות גלגלי ענק החצובים מאבן וולקנית. הטקילה מיושנת שלוש שנים תמימות בעץ אלון אמריקאי וצרפתי. הארומה היא של אגבה, הדרים, אלון ופטריות. מופלא, לא פחות. רק בדיוטי פרי, 1,850 שקלים

גראן פטרון בורדיאוס Gran Patron Burdeos. טקילת אנייחו (מיושנת) יוקרתית ויקרה, כמו כל הטקילות של פטרון 100% אגבת וובר כחולה. מיושנת בחביות ששימשו קודם לכן ליישון יינות בורדו ומכאן שמה - בורדיאוס. ארומות וניל, אלון, צימוקים וכמובן אגבה. אלגנטי ועשיר להפליא, וכמובן מאוד יקר. 2,950 שקלים