אלי להב מוכר חלקו בגרנד קניון ב"ש למליסרון ברווח של כ-150 מ' ש'

העסקה נעשית לפי שווי הנמוך בכ-100 מיליון שקל מהערכת השווי שהוענקה לקניון בדוחות האחרונים של מליסרון ■ להב: "אני מוכר את חלקי בגרנד קניון ברגשות מעורבים"

גרנד קניון באר שבע של מליסרון. השפעה מעורבת של אינפלציה שלילית / צילום: איל יצהר
גרנד קניון באר שבע של מליסרון. השפעה מעורבת של אינפלציה שלילית / צילום: איל יצהר

עשור לאחר שרכש את הקרקע ששימשה להקמת "עופר גרנד קניון באר-שבע" תמורת כ-70 מיליון שקל, איש העסקים אלי להב מוכר את חלקו בנכס לשותפתו מליסרון , לפי שווי נכס הקרוב למיליארד שקל. להב ומליסרון שותפים שווים בנכס, כך שחלקו של להב בתמורה מתקרב לחצי מיליארד שקל, כאשר כ-150 מיליון שקל מתוכם צפויים לזרום לכיסיו, והיתר לכיסוי חלקו בהתחייבויות.

ענקית הקניונים מליסרון, שבשליטת ליאורה עופר, עדכנה הבוקר (ד') כי הגיעה להסכמות עם להב לרכישת חלקו (50%) בחברה המשותפת המחזיקה בנכס, כך שתהפוך לבעלים היחיד שלה. השלמת העסקה כפופה להתקיימות כמה תנאים מתלים. הגרנד קניון בבאר-שבע משתרע על פני כ-145 אלף מ"ר, מהם 50 אלף מ"ר שטחי מסחר מניב, הכוללים כ-250 חנויות בשיעור תפוסה שעמד בסוף 2015 על 93% והניב הכנסה חודשית של 6.7 מיליון שקל (ממוצע של 144 שקל למ"ר).

ב-2006 רכש להב מלון ישן בלב באר-שבע בשם "נאות מדבר" תמורת כ-70 מיליון שקל. הריסת המלון והליכי שינוי התב"ע הגדילו את השקעתו לקרוב ל-100 מיליון שקל, אך להב ידע להכניס בתוך זמן קצר שותף חזק שנטל את מרבית ההשקעה על כתפיו. ב-2007 הוא מכר 50% מהזכויות בפרויקט לידי חברת בריטיש ישראל (אז בשליטת לואי נואי והיום בבעלות מליסרון), לפי שווי של 125 מיליון שקל לפרויקט כולו.

במסגרת העסקה, שבה כיסה את רוב השקעתו הראשונית, ניתנה ללהב האופציה למכור לבריטיש את יתרת החזקותיו בפרויקט (ולבריטיש ניתנה האופציה לקנות ממנו), 6 שנים לאחר יום פתיחת הקניון שייבנה במקום - כלומר החל משנת 2019 - אולם הצדדים החליטו להקדים את מועד העסקה. בהסכם נקבע כי מחיר המימוש של האופציות ייקבע, בין היתר, לפי הביצועים התפעוליים של הקניון.

העסקה הנוכחית נעשית לפי שווי הנמוך בכ-100 מיליון שקל מהערכת השווי שהוענקה לקניון בדוחות מליסרון שפורסמו בחודש מארס, אז העניקה לו החברה שווי של 1.08 מיליארד שקל.

להב מסר היום: "אני מוכר את חלקי בגרנד קניון ברגשות מעורבים. בעבודה נחושה וקשה הצלחנו לעשות את הבלתי ייאמן ולהפוך את הקניון לגורם משמעותי ששינה את כללי המסחר בבאר-שבע והדרום".

אבי לוי, מנכ"ל מליסרון, מסר כי "עופר גרנד קניון באר-שבע הוא פרי החזון, היוזמה והביצוע של אלי להב. מליסרון רואה בבאר-שבע את אחד ממנועי הצמיחה של המשק ושל החברה, ולכן מהלך זה הוא בבחינתנו צעד חשוב בהגדלת פעילות החברה, כחלק מהשאיפה להמשיך להתרחב ולהתפתח". 

אלי להב / צלם: תמר מצפי
 אלי להב / צלם: תמר מצפי

עסקת הגרנד קניון בבאר-שבע מצטרפת לשורה של עסקאות מוצלחות שביצע להב ב-20 השנים האחרונות, שהפכו אותו לאיש עסקים נזיל במיוחד. להב נכנס לעסקים בבאר-שבע לאחר שירות צבאי כלוחם בצנחנים, ובתוך זמן קצר עבר להתמקד בהקמת חנויות ענק לממכר מזון במחירים מוזלים, קונספט שלא היה נהוג באותן שנים. להב ידע איך להביא את ההמונים לחנויות שלו, כולל ארגון הסעות לסופרמרקט מהשכונות בבאר-שבע בכל שעה עגולה.

עסקת המכירה המשמעותית הראשונה שלו הייתה בשנת 1994, כשלאחר התמחרות מול הרשתות הגדולות הוא מכר את סופרמרקט "מחסני הרכבת", בשטח של 5,000 מ"ר, לרבוע הכחול תמורת כ-5 מיליון דולר. בעסקה שנייה, שנחתמה בשנת 1999, מכר להב את תכולתה של חנות גדולה אף יותר בשם "חוצות להב" (12 אלף מ"ר) לרשת שופרסל תמורת 20 מיליון שקל. את הנדל"ן של חוצות להב מכר להב בשנת 2008 לחברת הביטוח הפניקס תמורת 75 מיליון שקל. 

להב לא נח לרגע, ובשנת 2010 מכר את רשת "מחסני להב" שהקים לחברת דן תחבורה תמורת 100 מיליון שקל. הרשת הוקמה ב-2003 ומנתה בעת מכירתה 10 סניפים, בעיקר בערי הפריפריה (נצרת עילית, הקריות, אשדוד ועוד). מחזור המכירות השנתי של מחסני להב עמד על 350 מיליון שקל .

להב מחזיק גם בשליטה בחברת להב אל.אר הבורסאית, אותה רכש במהלך 2011 מידי שלמה שמלצר ז"ל (היא נקראה אז אס.אר אוברסיז). החברה עוסקת כיום בעיקר ברכישת נדל"ן מניב בגרמניה ובאנרגיה סולארית בישראל. שותפו בחברה הוא איליק רוז'נסקי, לשעבר מנכ"ל דלק נדל"ן, והיא נסחרת בשווי של 45 מיליון שקל.

בעבר היה להב מעורב בקבוצת הכדורגל הפועל באר-שבע, והקבוצה הייתה בבעלותו עד עונת 1996-1997, בה זכתה בגביע המדינה.