סודות הזרוע העסקית של הקריה למחקר גרעיני: בכיר ברותם תעשיות רכש חטיבה שניהל לאחר שנחשף להערכת השווי - וקיבל דיבידנד של 2.2 מיליון שקל

הנדיבות המוזרה למנהל החטיבה; ה"צינור" להעברת מיליונים ללא מכרז, אי-דיווח לדירקטוריון וחריגה ממינהל תקין - דוח ביקורת חמור על התנהלות החברה הממשלתית

מבקר המדינה חושף שורה של ליקויים בהתנהלות החברה הממשלתית רותם תעשיות, שהיא הזרוע השיווקית והעסקית של הקריה למחקר גרעיני (קמ"ג) בדימונה ופועלת ליד הוועדה לאנרגיה אטומית. אחד הפרקים הבולטים בדוח עוסק במכירת הפעילות של החטיבה לציוד בטיחות שפעלה במסגרת רותם תעשיות משנת 1998, ונמכרה ב-2008 לחברה אחרת בשם רותם בטיחות שהוקמה לשם אותה עסקה. על פי הערכת שווי שנעשתה לחטיבה נקבע לה מחיר של כמעט 12 מיליון שקל, לרבות המוניטין שצברה.

המבקר מצא כי עובד קמ"ג לשעבר שניהל את החטיבה עד מכירתה לרותם בטיחות, רכש 20% ממניותיה וזאת כמשקיע פרטי. 40% נוספים ממניות החברה נרכשו בידי משקיעים פרטיים אחרים, ו-40% נותרו בידי רותם תעשיות. דוח הביקורת העלה כי אותו מנהל חטיבה נחשף למידע שעלה מהערכת השווי של החטיבה בזמן שניהל אותה. על כך העיר המבקר כי קיים חשש לניגוד עניינים בהתנהלות אותו מנהל לשעבר, ואף העיר לרותם תעשיות על כך שאפשרה את הדבר.

עוד העלתה הביקורת, כי רותם תעשיות מכרה את החטיבה לציוד ובטיחות בהתבסס על הערכת שווי שלא הייתה מעודכנת בעת המכירה, לרבות ערך המוניטין שלה. זאת, לאחר שבתקופת הזמן שחלפה בין ביצוע הערכת השווי לבין המכירה עצמה החטיבה שיפרה משמעותית את ביצועיה העסקיים, וכך גם ערך המוניטין עלה בהתאם. המבקר הביע חשש כי רותם תעשיות קיבלה על החטיבה שמכרה "תמורה בלתי ראויה". בהנהלת רותם טענו בפני נציגי המבקר כי המחיר עם הרוכשים סוכם הרבה קודם למכירה עצמה, וכי זו נדחתה בגלל "גרירת רגליים" מצד הנהלת רותם - ולפיכך גם מחיר החטיבה במועד מכירתה לא השתנה.

בסמוך למועד המכירה, שילמה רותם תעשיות למנהל החטיבה (שהוא כאמור בין רוכשי החטיבה לציוד - י"א) סכום של כ-2.2 מיליון שקל בגין חלוקת רווחים מפעילות החטיבה, זאת מבלי שהדבר עוגן בהסכם מלכתחילה. הביקורת מצאה כי למרות שמנהל החטיבה נכנס לתפקידו בתחילת שנת 2007, הוא נהנה מרווחים שהושגו גם בשנת 2006 - שנה שבה הוא לא כיהן כלל בתפקיד - וזאת למורת רוחם של היועץ המשפטי ושל מספר דירקטורים בחברה.

מהדוח עולה עוד כי חלק ממניות החטיבה נמכרו למנהל שלה חרף התנגדות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה. זאת, בעוד שסוגיית חלוקת הרווחים לאותו מנהל כלל לא הובאה להתייחסות המשנה ליועמ"ש לממשלה. הכסף ששולם למנהל החטיבה בגין חלוקת הרווחים קוזז מהתמורה שהתקבלה ברותם תעשיות ממכירת החטיבה.

מנכ"ל רותם תעשיות הסביר בתגובה כי ההחלטה לשלם למנהל החטיבה דיבידנד של 2.2 מיליון שקל נועדה לפצות אותו על הפסד כספי שנגרם לו בשל פרישתו המוקדמת מהקמ"ג ומעברו לחברת רותם. ההסבר שנתן מנכ"ל החברה לנציג משרד מבקר המדינה הובא במסגרת הדוח: "מנהל החטיבה היה כל העסק - וכך הוא עד היום. אם הוא היה הולך, הייתה התמוטטות של כל העסק. היו ויכוחים לא קלים איתו, הוא הפסיד בזה שהוא פרש מקמ"ג בגיל 50, כי בגיל 55 הוא היה מקבל פרישה מוקדמת. הוא ויתר על כך ודרש את הרווח. זו הייתה הפשרה".

מבקר המדינה העיר בדוח כי תהליך קבלת ההחלטות בנושא היה לקוי והסב לרותם תעשיות נזק של כ-2 מיליון שקל. המבקר העיר לדירקטוריון החברה וציין כי החלטות שקיבל לקו בחסר.

צינור להעברת כסף

לא כאן מסתיימות עלילות רותם תעשיות, קמ"ג ורותם בטיחות: בסוף 2007, כך מספר המבקר בדוח, התקשרה קמ"ג עם משרד החקלאות להפעלה של מחסן חירום. כחודש לאחר מכן, העבירה קמ"ג את ההזמנה לביצוע ההסכם לחברת רותם בטיחות. המבקר מסביר את פשר הסיבוב בכך שעסקה בין רותם בטיחות לבין משרד החקלאות היתה מחייבת יציאה למכרז. במקרה העברת ההסכם לביצוע של רותם בטיחות, אפשרה לכאורה לקמ"ג לסייע לה ולמשרד החקלאות להימנע ממכרז כפי שדורש החוק: "ההתקשרות של קמ"ג עם משרד החקלאות וההתקשרות של רותם תעשיות עם קמ"ג בעניין המרכז לשעת חירום, היו לכאורה מלאכותיות ובסופו של דבר נעשו לתועלתה של רותם בטיחות", נכתב. "לרותם תעשיות ולקמ"ג אין כל תרומה תפעולית לפעילות זו, ובפועל ההתקשרות היא בין רותם בטיחות לבין משרד החקלאות כאשר קמ"ג מהווה 'צינור' להעברת כספים".

תקופת ההתקשרות העקיפה והבעייתית בין משרד החקלאות לבין רותם בטיחות נמשכה עד חודש אוגוסט 2011, ומשרד החקלאות חויב בגינה בסכום כולל שהוערך בכ-12.5 מיליון שקל.

דוח המבקר על רותם תעשיות מעלה ממצאים בעייתיים גם בפעילות חטיבת שרביט שפועלת מטעם החברה בתחום הטרור הבלתי קונבנציונלי. לפי ממצאי הדוח, החטיבה חרגה מתחום ייעודה וסיפקה שירותי ייעוץ לרשות החירום הלאומית (רח"ל) מעבר להיערכות למתקפת טרור בלתי קונבנציונלי. יועצי החטיבה הועסקו ברח"ל בלי קבלת אישורים מתאימים ובלי שהתקבלה הזמנת עבודה מתאימה ממשרד הביטחון.

עוד העלה הדוח, כי בשנת 2008 רכשה רותם תעשיות מפעל כימיה בעלות הגבוהה מהתקציב שהוקצה למהלך זה. ההשקעה נעשתה בלי שהוצגו לדירקטוריון החברה תוכנית עסקית ותחשיב של החזר ההשקעה הצפוי. דוחות רותם תעשיות לשנת 2011 העלו כי המפעל הפסדי.