מכת תאונות העבודה: המבקר: "משרדי הכלכלה והבריאות פועלים בעצלתיים"

עשרות הרוגים ורבבות פצועים בתאונות עבודה מדי שנה; נזק של מיליארדי שקלים למשק; פגיעה בחוסן של המוסד לביטוח לאומי והמלצות של ועדה מיוחדת שיישומן יכול היה לחולל שינוי מהותי ברמת הבטיחות במקומות עבודה - אינן מיושמות.

מבקר המדינה מותח ביקורת חריפה על משרד הכלכלה והתעשייה: "פעילות המינהל לבטיחות ובריאות תעסוקתית במשרד הכלכלה בתחום הפיקוח והאכיפה במקומות עבודה היתה דלה, ולמעשה המינהל לא מילא את תפקידו העיקרי - פיקוח על מקומות עבודה ואכיפה בהם", נכתב בדוח המבקר. "תדירות ביקורי הפיקוח של מפקחי המינהל במקומות עבודה היתה נמוכה (אחת לארבע שנים) והמינהל כמעט ולא הטיל קנסות מנהליים על מעסיקים שהפרו הוראות שקבועות בחוק. ב-2013 כלל לא הוטלו קנסות ובשנת 2014 הוטלו עשרה קנסות בלבד".

נתוני המוסד לביטוח לאומי המובאים בדוח המבקר מצביעים על כך שבאותן שנים נפגעו בכל שנה יותר מ-50 אלף עובדים בתאונות עבודה, ו-62 עובדים נהרגו בכל אחת מהשנים בתאונות, מחציתם בענף הבנייה. על פי הערכות של המוסד לביטוח לאומי ושל מינהל הבטיחות במשרד הכלכלה, הפגיעה הכלכלית למשק מתאונות עבודה נאמדת בכל שנה ב-15 מיליארד שקל. לדעת המבקר, בשנת 2014 שילם המוסד לנפגעי עבודה גמלאות בהיקף של יותר מ-4.3 מיליארד שקל.

המלצות ועדת אדם לא יושמו

ב-2011 מינה שר התמ"ת (התעשייה, המסחר והתעסוקה) שלום שמחון ועדה ציבורית מיוחדת בראשות האלוף (במיל') אודי אדם, לקידום הבטיחות במקומות עבודה. באפריל 2014, הגישה ועדת אדם לשר הכלכלה נפתלי בנט דוח שכלל שורה של המלצות.

בין המלצות הוועדה היו: שינויי חקיקה באופן שיאפשר אכיפה אפקטיבית; עידוד מעסיקים להשקיע בתחום הבטיחות באמצעות תמריצים כלכליים; הקמת רשות לאומית לבטיחות ולבריאות תעסוקתית על בסיס איחודם של מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד הכלכלה והמוסד לבטיחות ולגיהות, ועיבוד המלצות הוועדה להחלטת ממשלה.

הוועדה הקדישה פרק מיוחד לתאונות עבודה בענף הבנייה, שבו הסיכון לתאונות אלה גבוה מאוד. המלצות הוועדה כללו לנקוט פעולות להרחבת הידע של מנהלי עבודה באתרי בנייה; התקנת תקנים חדשים לפיגומים; גידור אתרי בנייה והגברת האכיפה בענף.

מהדוח עולה כי מאז אפריל 2014 לא קרה הרבה. "נמצא כי בחלוף יותר משנה וחצי מהגשת דוח אדם יושמו המלצותיו רק חלקית. יישום ההמלצות העיקריות בדוח אדם אמור היה לשנות מהיסוד את אופן הטיפול של המדינה בתחום הבטיחות בעבודה. ניתן היה לצפות שמשרד הכלכלה יפעל באופן נמרץ לקידום יישום המלצות אלה, בייחוד לנוכח היעדר שיפור בתחום. משרד הכלכלה פעל בעצלתיים וטרם קידם באופן משמעותי את יישום המלצותיה העיקריות של ועדת אדם", נכתב בדוח.

"שידוד מערכות כולל"

ליקויים נמצאו גם בחקירת תאונות העבודה. כבר בשנת 2002 הצביע מבקר המדינה על "אוזלת יד" מצד משרד הכלכלה בטיפולו בנושא זה. שיעור החקירות שעשה המשרד באותה שנה היה 3% בלבד ביחס למספר הדיווחים שהגיעו אליו על תאונות עבודה.

בשנים 2009-2014 המצב לא השתפר: פקחי המשרד ביקרו בפחות מ-2% ממקומות העבודה שבהם אירעו תאונות עבודה: "מדובר בשיעור זעום של ביקורים, שמעלה ספק בדבר יכולתו של המינהל להפיק לקחים מתאונות שאירעו כדי למנוע הישנותן בעתיד ובדבר יכולתו למצות כראוי את הדין עם האחראים האפשריים להתרחשות של תאונות עבודה". עוד מעיר המבקר כי "שיפור המצב העגום, מחייב שידוד מערכות כולל".