קק"ל תשקיע 188 מ' ש' בהתייעלות אנרגטית ופיתוח סביבתי

השר להגנת הסביבה זאב אלקין ויו"ר קק"ל דני עטר השיקו אתמול פרויקטים בתחום הסביבה וההתייעלות האנרגטית בעשרות רשויות מקומיות ■ קק"ל תספק את המימון לתוכניות

השר להגנת הסביבה זאב אלקין ויו"ר קק"ל דני עטר השיקו אתמול פרויקטים בתחום הסביבה וההתייעלות האנרגטית בעשרות רשויות מקומיות. קק"ל תספק את המימון לתוכניות בהיקף כולל של 188 מיליון שקל שישולמו במסגרת ההסדרים עם האוצר בחוק ההסדרים האחרון.

111 מיליון שקל יושקעו בפרויקט לשיקום שכונות ומרחבים ציבורים ב-16 רשויות מקומיות בדירוג חברתי-כלכלי 1-5. הדגש בתכניות יהיה על פיתוח סביבתי והפחתת זיהומים סביבתיים בשטחים פרטיים פתוחים שהוקצו לשיכונים ("שפ"פים") לטובת הקמת גינות. עם השנים, השטחים הפכו למוזנחים וכיום אין תקציב לטפחם.

במסגרת הפרויקט, הרשויות בחרו רצף של 10 מבני שיכון לשיקום, והתחייבו בנוסף לשקם שטח ציבורי הצמוד לשיכונים שנבחרו. במסגרת התוכנית יותקנו מערכות פוטו-וולטאיות על גגות המבנים לייצור אנרגיה סולארית (PV), וההכנסה מהן תושקע באחזקה השוטפת. כמו כן, יותקנו תאורה חסכונית, הצללה ומערכות השקיה אוטומטיות. במשרד להגנת הסביבה אומרים כי המערכות החכמות והחסכוניות ישפרו את פני השיכון והשכונה, יחסכו בעלויות החזקת הבית וייצרו רצף של שטחים ציבוריים ופרטים מטופחים, שצפויים להישאר כך למשך שנים ארוכות.

המדינה תרחיב באמצעות התוכניות את הייצור מאנרגיות מתחדשות - יעד לאומי מחייב במסגרת הסכם פריז, ובנוסף, תתרחש הפחתה בזיהום אוויר ויהיה ביזור של ייצור החשמל (עלויות הולכה, ביטחון אנרגטי וכו'). הרשות המקומית תזכה לשיפור פני העיר באמצעות רצף של שטחים מטופחים במקומות מרכזיים בעיר. הרשויות שנבחרו בהליך קול קורא הן באר שבע, אילת, נתיבות, ירוחם, ערד, לוד, קריית גת, קריית מלאכי, עכו, קריית ים, אופקים, עפולה, דימונה, נתניה ואשקלון ושדרות.

בנוסף לפרויקט הסביבתי תממן קק"ל פרוייקטים של התייעלות אנרגטית וייצור חשמל סולארי ב-37 רשויות מקומיות, איגודי ערים ואשכולות נבחרו במסגרת תוכנית זו, ויקבלו מענקים לפרויקטים של התייעלות אנרגטית וחיסכון במשאבים משני סוגים: האחד, הוא התקנת פאנלים סולאריים לייצור חשמל על מבנים - כמו מבני עירייה ובתי ספר; והשני, הוא התקנת מערכות מיזוג אוויר ומערכות תאורה חסכוניות.

מערכות התאורה יותקנו הן ברחובות והן בתוך המבנים רשויות מקומיות מוציאות כיום יותר מ-2 מיליארד שקל בשנה על חשמל, 45% מסכום זה על תאורת חוץ. ההערכה היא שהן יוכלו להגיע לחיסכון משמעותי על-ידי שדרוג מערך הבקרה ומעבר לתאורת LED, ולהחזיר את ההשקעה בתוך שנים בודדות.