על היתרונות המגוונים של קרנות השתלמות קראתם במדריך קרנות ההשתלמות, ובתמצית - במדריך הגענו למסקנה שמדובר באחד האפיקים המומלצים ביותר כיום, אם לא המומלץ מכולם . הפעם, נתמקד בקרנות השתלמות לעצמאים, שמסתבר שמעבר ליתרונות שגלומים בעצם היותן קרנות השתלמות, יש הטבות נוספות.
מה זאת קרן השתלמות?
נתחיל בקרנות השתלמות בכלל (לשכירים ולעצמאיים), מה זאת בעצם קרן השתלמות? ובכן, מדובר בתכנית חיסכון לטווח בינוני - את הכספים (והרווחים שהיא צברה) ניתן למשוך תוך שש שנים מרגע ההפקדה ללא תשלום מס.
עבור שכירים מדובר על קרן שאתם כעובדים מפרישים אליה מהשכר ברוטו באופן שוטף (2.5%), ובמקביל המעסיק מפריש גם כן (7.5%). היתרון הגדול של החיסכון בקרן הזו הוא הטבת המס, או יותר נכון פטור מלא ממס על הרווחים הנצברים בקרן.
אפשר להמשיך לחסוך באמצעות הקרן עד גיל הפנסיה, אך קרן השתלמות אינה מהווה תחליף לחסכון פנסיוני באמצעות קרן פנסיה או קופת גמל . אפשר למשוך כספים מהקרנות לאחר שלוש שנים עבור השתלמויות או לימודים, אך לאחר שש שנים המשיכה אפשרית לכל מטרה. גברים מעל גיל 67 ונשים מעל גיל 62 יכולים למשוך את הכספים לאחר שלוש שנים, גם כאן מבלי שהם צריכים לשלם מס.
קרן השתלמות לעצמאיים - האם כדאי?
נתחיל במי הם עצמאיים? על פי הגדרת המוסד לביטוח לאומי, כדי שעובד (שאינו שכיר) יוגדר עצמאי הוא צריך לקיים מספר תנאים : עיסוק במשלח ידו לפחות 20 שעות בשבוע . הכנסה חודשית ממוצעת ממשלח היד העולה על מחצית מהשכר הממוצע במשק. על פי חוק הביטוח הלאומי השכר הממוצע ב-2021 הוא 10,552 שקלים, כך שההכנסה החודשית שתגדיר עובד כעצמאי עומדת על כ-5,276 שקלים ומעלה.
עיסוק במשלח היד שלו 12 שעות בשבוע, וההכנסה העולה על 15% מהשכר הממוצע במשק: כלומר, כ-1,583 שקלים ומעלה בשנת 2021.
מי שלא מקיים אחד מהתנאים האלה מוגדר כ"עצמאי שאינו עונה להגדרה" - מבחינת הביטוח הלאומי הוא "בעל הכנסה שאינה מעבודה".
באשר לאפשרויות החיסכון, העצמאי נדרש כאמור להפקיד את הכספים לבד. הוא עדיין יכול לעשות זאת בדרכים שונות: חסכון פנסיוני (שהוא חובה החל מתחילת 2017) באמצעות קופת גמל, קרן פנסיה, ביטוח מנהלים וגם הפקדה לקרן השתלמו, בנוסף וללא קשר לחסכון הפנסיוני.
לפתוח קרן השתלמות זה פשוט. צריך להציג אישור עוסק מורשה או את ההכנסות הקיימות מהעסק . יש בישראל לא מעט גופים פיננסיים שמאפשרים לפתוח קרן השתלמות לעצמאים. לכל חברה יש מספר מסלולים, כשלרוב יש מסלול קרנות השתלמות מנוהלות, ומסלול השתלמות מחקות מדד. בקרנות ההשתלמות המנוהלות מדובר על מגוון רחב של מסלולי השקעה - אג"ח ממשלתי, אג"ח קונצרני, מניות, מסלול כללי ועוד.
מסלול מחקה מדד הוא מסלול שבו הכספים לא מנוהלים באופן אקטיבי על ידי מנהלי השקעות, אלא מפוזרים בהתאם לרמת הסיכון של המפקיד, בין מדדים שונים. כלומר, אחרי שנעשית בדיקה מול צרכי הלקוח והסיכונים שהוא יכול לעמוד בהן, מתאימים לו את קרן ההשתלמות המחקה המתאימה. הקרן הזו מורכבת ממכשירים עוקבי מדד. השיטה הזו הופכת ליותר ויותר פופולרית בעולם מהטעם הפשוט שברוב המקרים לא ניתן להכות את המדד על פני תקופה ממושכת (רק מעטים מצליחים לעשות זאת לאורך זמן) ולכן עדיף להשקיע במכשירים שמספקים את תשואת המדד.
קיימת גם אופציה לבחור בקרן השתלמות בניהול עצמי - קרן השתלמות IRA שדמי הניהול שלה (דמי הניהול על הצבירה) יהיו נמוכים יותר, מהסיבה הפשוטה שבקרן הזו אתם משקיעים בעצמכם את הכספים, אתם מחליטים במה להשקיע.
בקרנות השתלמות אישיות ניתן להשיג דמי ניהול שנתיים של כ-0.3-0.5%. קרן השתלמות בניהול עצמי תצריך מכם בדרך כלל סכום של כמה עשרות אלפי שקלים בחשבון הבנק כתנאי לפתיחתה.
בשביל לנהל קרן השתלמות בעצמכם אתם צריכים להיות עם הבנה מסוימת בשוק ההון, ותצטרכו לעקוב אחרי הקרן והביצועים, ולעשות שינויים במידת הצורך. זה מכשיר טוב, אבל הוא מיועד לכאלו שמבינים בשוק ההון - אולי לא הבנה לפרטי פרטים, אבל הבנה של המכשירים, היכרות עם ניירות הערך, ויכולת להתאים את הרכב תיק ההשקעות לסיכונים.
ועכשיו הגענו לחלק המעניין - מדוע הפכו קרנות ההשתלמות לעצמאיים למכשירים מעניינים יותר מבעבר? ובכן - מדובר בהטבות מס נוספות שנכנסו לתוקף ב-2017. ככלל, המדינה רוצה לעודד חסכון, גם בקרן השתלמות, כדי לעודד עצמאות כלכלית וגם כדי להקטין את התלות במדינה בשנות הפנסיה.
לכן, חובת הפקדה לפנסיה בתור עצמאים משרתת את האינטרס של המדינה. כדי לעודד חיסכון בקרנות השתלמות, המדינה הגדילה את הטבות המס הניתנות בעת הפקדה. במקרה של קרן השתלמות לעצמאים, חל החל משנת 2017 עדכון של שיעורי הטבת המס: במצב הקודם, העצמאי היה צריך לבצע הפקדה של 7% מההכנסה שלו על מנת שיקבל הוצאה מוכרת בגובה של 4.5% (הוצאה מוכרת לעסק - כלומר שניתן לקזז אותה מול מס הכנסה) במצב הנוכחי, הוא מקבל את הטבת המס כבר מהשקל הראשון שהוא מפקיד, כשהתקרה המקסימלית של ההפקדה לצורך קבלת הטבת מס היא 4.5%.
הרווח המידי שלכם בהפקדה לקרן השתלמות לעצמאיים
ושווה להמחיש את ההטבה הזו - נניח שההפרשה בחודש הסתכמה ב-1,400 שקל (7% מהשכר). במצב כזה רק 900 שקל (4.5%) הוכרו כהוצאה, וגרמו בעקיפין לחיסכון במס המוערך בכ-300-400 שקל (תלוי במדרגת המס של העצמאי). מ-2017 כל הסכום עד תקרה של 4.5% יוכר כהוצאה. כלומר העצמאי יפריש 900 שקלים ויזכה להטבה במס של 300-400 שקל - הוא מפקיד פחות ומקבל אותו דבר. כלומר, מעבר להטבות בחיסכון עצמו, תהיה הטבה גדולה מאוד עם ההפקדה - בעצם המדינה מחזירה חלק משמעותי מהפקדה השוטפת של העצמאי.
גובה ההכנסה השנתית המקסימלית שאפשר להפריש כיום כדי לקבל את הטבת המס הוא 260,000 שקלים, ומכאן שתקרת ההפקדה לצורך הטבת המס היא 18,480 שקלים בשנה (7%). מי שמפקיד מעבר לסכומים אלה - נניח יותר מ-11,700 שקלים עבור הכנסה הפחותה מ-260,000 שקלים - לא יהיה זכאי להטבת המס על הסכום המופקד, אבל עדיין אפשר יהיה לקבל פטור ממס רווחי הון במועד המשיכה של הכספים. כל עוד לא עוברים את התקרה הבאה.
תקרת ההפקדה לצורך קבלת פטור ממס רווח הון של קרן השתלמות לעצמאים עומדת על כ-18,200 שקלים (7%). לאחר סכום זה משלמים מס בגובה של 25% על הרווח הריאלי, כך שלא בטוח עד כמה כדאי לחרוג ממנו. כך גם בכל הנוגע להפרשה בסכום העולים על 7% מההכנסה השנתית. משיכה מוקדמת של הכספים - פחות משלוש שנים במקרה של השתלמות/אדם מבוגר ופחות משש שנים בכל מקרה אחר - תחייב תשלום מס רווחי הון.
קרן השתלמות לעצמאיים - שאלות ותשובות
מי זה עצמאי? - יחיד שמקבל הכנסה מעסק או משלח יד.
כמה כסף להפקיד כל חודש? - ככלל אין מגבלה, אבל יש תקרה להטבות המס המוזכרות למעלה. ניתן להפקיד עד 4.5% מההכנסה החייבת ועד תקרת הכנסה של 263,000 ש"ח בשנה (סכום הפקדה מקסימלי של 11,835 שקל בשנת 2021) ולזכות בהטבות המס. אגב, הטבת המס על רווחי הון אינה מוגבלת לפי אחוז מהשכר אלא עד תקרה של 18,480 שקל).
אם מפקידים יותר, אזי על הסכום החורג חל מס בעת ההפקדה (מס שמתבטא בשכר - כאילו התוספת היא הטבה חייבת במס) . כמו כן, על הרווח הריאלי כתוצאה מהפקדה זו חל מס רווחי הון (עד 25%) בעת משיכת הכסף מקרן ההשתלמות.
איך מפקידים בפועל? - אפשר להפקיד לקרן השתלמות לעצמאיים בכל חודש, או במספר פעמים על פני השנה או בפעם אחת. העברת הכספים מבוצעת לרוב בהעברה בנקאית, הוראת קבע, שיקים וכרטיסי אשראי.
איך פותחים קרן השתלמות לעצמאי? - פשוט - מציגים לקרן תעודת עוסק מורשה.
איך בוחרים קרן השתלמות?
טוב, אז נניח שאתם רוצים לפתוח קרן השתלמות - איך עושים את זה? איך בוחרים קרן השתלמות? ובכן בחירת קרן ההשתלמות נשענת על שני מבחנים - המבחן הראשון הוא מבחן התשואה - איזו קרן הניבה את התשואה הטובה ביותר? והמבחן השני הוא שילוב של מבחן התשואה עם הסיכון, כשהמדד הפופולרי שמודד זאת הוא מדד שארפ. המדד הזה מבטא את הערך שהשיג מנהל ההשקעות של הקרן בהינתן הסיכון. ככה יודעים מי באמת השיגה ביצועים טובים יותר. אנחנו כצרכנים פיננסים נוטים להתייחס לתשואת הקרן ופחות למדדי סיכון לרבות מדד שארפ, אבל בפועל מדד שארפ (ומדדים אחרים) מספרים לנו סיפור אמיתי יותר מתשואה. אז כשאתם שומעים או מציעים לכם קרן השתלמות, ומספרים לכם על התשואה הטובה שלה, תשאלו ותבחנו גם את מדד שארפ שלה ביחס לקרנות ההשתלמות האחרות בקטגוריה שלה.
ובהינתן המבחנים האלו נשאר רק לבחור את תקופת המדידה - בפועל, ככל שטווח הבדיקה ארוך יותר, המבחן נכון ומהימן יותר - הנה דירוג קרנות ההשתלמות ל-10 שנים. הדירוג, אגב, מתעדכן באופן שוטף (מדי חודש בחודש).
מדריכים נוספים:
3 סיבות לפתוח קרנות השתלמות לעצמאיים
קופות גמל להשקעה - מוצר מנצח
נותנים לכם כסף, לא תיקחו? - תיקון 190 הוא מתנה לפותחי קופות גמל
* המדריך נכתב על ידי מערכת אתר הון, מדריכים פיננסים. המידע והנתונים במדריך אינם מהווים המלצה לרכוש או למכור נכסים כלשהם; וכן אינם תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.