בזק בינלאומי ו-yes לקראת מהלך גדול של איחוד פעילויות

על רקע החשש שביטול ההפרדה המבנית יידחה, החברות נערכות לאיחוד כדי לחסוך בהוצאות ולהתייעל ■ ישתפו פעולה במכירות ושירות לקוחות

מוטי אלמליח  / צילום: שלומי יוסף
מוטי אלמליח / צילום: שלומי יוסף

בזק בינלאומי ו-yes עומדות לפני מהלך גדול של איחוד פעילויות - כך נודע ל"גלובס". שתי החברות אף שכרו חברת ייעוץ שתלווה אותן בתהליך, שנמצא כבר בעיצומו.

עם זאת, לא מדובר במיזוג מלא, ובשלב ראשון החברות יישארו נפרדות ועצמאיות. במקביל יפעלו בזק בינלאומי ו-yes לאחד פעילויות במגזרים שונים - ניתן להעריך כי שיתופי-פעולה אלו יבואו לידי ביטוי בתחומים כמו מכירות, שירות לקוחות וכדומה. בשלב מאוחר יותר סביר להניח שמיזוג מלא יעמוד על הפרק.

הרקע למהלך הוא ההכרה שמשרד התקשורת אינו מקדם את ביטול ההפרדה המבנית, ולכן על הקבוצה לקדם ככל הניתן תהליכי התייעלות פנימיים שאינם תלויי רגולציה ואשר יכולים לחסוך כסף רב בתפעול השוטף.

מבחינה רגולטורית, לחברות הבנות של בזק אין מניעה לשתף פעולה. כלומר, אם בזק בינלאומי מעוניינת לשתף פעולה עם החברות אחיות בקבוצה - אין לה מניעה לעשות זאת. המגבלות מוטלות על שיתופי-פעולה בין החברות בנות לחברה האם, ולכן כל עוד בזק אינה צד לאיחוד פעילויות הרי שהדבר מותר.

כפי שנחשף ב"גלובס", בזק בינלאומי ו-yes פועלות לשווק יחד חבילת טריפל על בסיס פרויקט הטלוויזיה האינטרנטית של yes - סטינג TV. בזק בינלאומי מחזיקה בעוצמות גדולות בשוק הפרטי ובשוק העסקי כאחד, וכוחה השיווקי אמור לדחוף את סטינג TV במסגרת טריפל שיהיה הראשון מסוגו בקבוצת בזק. מהלך כזה אמרו להביא לראשונה לידי ביטוי את הכוח השיווקי המשותף של שתי החברות.

בבזק בינלאומי רואים במהלך הזדמנות גדולה, מאחר שזו תהיה הפעם הראשונה שבה תיכנס החברה להתחרות בשוק חדש שבו לא פעלה בעבר. מסיבה זו כבר החלו בחברה ללמוד את התחום ביסודיות - מה שמרמז על המהלך הקרוב.

מהכיוון של yes די ברור שהמיזם סטינג TV מחייב דחיפה שיווקית ועוצמות מסדר גודל שכיום אין לחברה - זאת מאחר של-yes אסור למכור חבילות טריפל, דבר ששם אותה בנחיתות גדולה מול הוט, פרטנר וסלקום שמוכרות בעיקר חבילות טריפל.

יתרונות אלו, לצד ההכרה שמשרד התקשורת והמדינה לא ימהרו בשלב הזה לבטל את ההפרדה המבנית בבזק, הם אלו שדוחפים לטובת שיתופי-פעולה ואיחוד פעילויות שונות.

באין ציפור שיר

על משקל, באין ציפור שיר גם תרנגול הוא זמיר - אז באין ביטול הפרדה מבנית בין בזק לחברות בנות שלה, גם איחוד פעילויות בין החברות בנות הוא משהו.

דוד גרנות, היו"ר הזמני של בזק, מעדיף ציפור אחת ביד מאשר שתיים על העץ. אפשר להמשיך לחכות ולריב עם משרד התקשורת, אבל גרנות כנראה כבר הבין עם מי יש לו עסק. ההתכתשות מול הרגולטור אינה נושאת פרי. במצבה של בזק - ועל רקע הסנטימנט השלילי כלפי החברה מצד משקיעיה ומצד שוק ההון - אי אפשר לקדם שום דבר שתלוי ברגולטור מפוחד שלא מוכן שיתפסו אותו נותן הטבה כלשהי לבזק פן הדבר ייתפס כפלילי.

אפשר להבין מדוע גרנות פועל בכיוון של איחוד חברות, אך יש במהלך שלו גם סיכון גדול לקבוצה: בסופו של דבר יוצא שבזק מיישמת דה פקטו הפרדת שירותים מתשתיות. גם אם בינתיים לא קוראים לזה מיזוג (ודי ברור שבשלב הבא לאחר שיטמיעו איחוד בין הפעילויות השונות, המיזוג יתבקש מאליו), בפועל מהלך של שיתופי-פעולה בין החברות בנות, יכול להוכיח שיש הרבה פוטנציאל לחיסכון ולהתייעלות. בכך תתגשם משאלת לבם של אלו שתמיד חשבו שצריך לפרק את בזק לשתי חברות - לחברת שירותים ולחברת תשתיות. בזק האם תישאר מופרדת מבנית, וכל חברות השירותים, כולל פלאפון, יוכלו לשתף פעולה ולאחד כוחות.

זה אולי לא מה שמתכננים כרגע, אבל זה מה שעשוי לקרות תחת אווירה שלילית ועוינת כמו שיש היום כלפי בזק.