אחרי התוצאות: עובדי הבינלאומי רוצים בונוס; ההנהלה מסרבת

הבנק: "העובדים נהנים מעליית שכר הגבוהה בבנקים" ■ יו"ר ועד הפקידים: "המסר של ההנהלה הוא שאם תתאמצו או לא, תקבלו אפס"

סמדר ברבר צדיק / צילום: איל יצהר
סמדר ברבר צדיק / צילום: איל יצהר

עימות בין ועדי העובדים בבנק הבינלאומי להנהלת הבנק, בראשות סמדר ברבר צדיק בנושא הבונוס לעובדים בגין תוצאות 2017. ביום שלישי האחרון פרסם הבנק הבינלאומי תוצאות טובות לשנת 2017, שכללו גידול של 30% ברווח ל-678 מיליון שקל, המשקפים תשואה על ההון נאה של 9.1%. ל"גלובס" נודע כי למרות התוצאות הטובות ההנהלה לא תחלק לעובדים בונוס, למורת רוחם של ועדי העובדים בבנק - ועד הפקידים וועד ההנהלה.

"קיבלנו בברכה את פרסום התוצאות של הבנק לשנת 2017. אין ברור ומתבקש יותר מכך שבונוס ישולם לחברותינו ולחברינו שעמלו, טרחו ונשאו בנטל הגדול הזה. אנו בטוחים כי תשלום בונוס שציפינו לו תקופה כה ארוכה אף יעלה את מוטיבציית העובדות והעובדים בבנק", נכתב מטעם הוועד הארצי של עובדי הבנק.

אלא שכאמור בבנק לא מתכוונים להיענות לפנייה. מהבנק הבינלאומי נמסר בתגובה: "עובדי הבינלאומי נהנים מעליית שכר קבועה ואוטומטית של מעל 4% מדי שנה, עליית שכר הגבוהה במערכת הבנקאית. על רקע זה ולצד הצורך להמשיך ולשפר את היעילות, שהיא עדיין הנמוכה מבין הבנקים, איננו רואים כרגע מקום לתשלום מענקים, זאת במיוחד כאשר הבינלאומי מקפיד על שמירה על מקום העבודה של העובדים ללא תוכניות מסיביות לפרישה מוקדמת".

נראה כי סיבה נוספת לאי החלוקה היא מחלוקות הקיימות עם הוועדים בנושאים כספיים אחרים, כך עולה מתשובת מנהלי משאבי אנוש בבנק לפניית הוועדים. "הציפייה לקבלת מענק מתעלמת מהמיקום הנמוך של הבנק ביחס היעילות בהשוואה למתחרים, וכן מהעובדה שקיימות כנגד הבנק תביעות כספיות של הוועדים. הנהלת הבנק הציעה פשרה שהייתה מאפשרת חלוקת מענק בגין התוצאות, וההצעה נדחתה", כתב יוסי לוי ראש חטיבת משאבים בבנק.

נציין כי בין הבנק לוועדים מחלוקות בין היתר בדבר קבלת מענק הירתמות כפי שקיבלו עובדי בנק לאומי מהנהלת הבנק בעבר (הסכם השכר בבינלאומי צמוד לזה של לאומי). "אנחנו רואים בחומרה רבה, שהנהלת הבנק מתנה תשלום בונוס בביטול הזכות של עובדים ונציגות עובדים לבקש סעד חוקי ולגיטימי בבתי דין לעבודה על הפרות הסכמים", אמר ל"גלובס" יו"ר ועד הפקידים חנוך ליבנה. "המסר של הנהלת הבנק לעובדים שלו 'בין אם תירתמו ובין אם לא תירתמו, בכל מקרה תקבלו ממני אפס", הוא הוסיף.

חנוך ליבנה / איור: גיל ג'יבלי
 חנוך ליבנה / איור: גיל ג'יבלי

נציין כי ברוב המקרים בונוס אינו מעוגן בהסכמי השכר, והוא נתון לשיקול דעת של ההנהלה. בשנת 2010 בבינלאומי הנושא אוגד למשך 3 שנים, ולפי אותה נוסחה שקבעה מדרגות שונות של תשואה על ההון, היו אמורים העובדים לקבל השנה בונוס בגובה של קרוב למשכורת. מכיוון שנושא הבונוס לא מעוגן בהסכם השכר הנוכחי, הרי שלוועדים כלים מוגבלים במאבק מול ההנהלה. יחד עם זאת, לקראת סוף השנה תסתיים תקופת השקט התעשייתי לה התחייב הוועד.

בינתיים בבנקים אחרים צפויה חלוקת בונוסים בגין שנת 2017 שהייתה שנה חזקה לרוב הבנקים. בבנק דיסקונט נושא הבונוס נכלל בהסכם השכר האחרון, ונקבעו מדרגות לחלוקת בונוס. השנה למשל זכאים העובדים לבונוס בגובה של משכורת. מהדוחות הכספיים של הבנק, עולה כי עלות הבונוס תעמוד בממוצע על כ-22 אלף שקל.

בבנק לאומי הבונוס אמנם לא מאוגד בהסכם השכר, אך ההנהלה בשיתוף ועד העובדים גיבשו הסכמה כי יחולק בונוס. מהדוחות של הבנק עולה כי עלות הבונוס הממוצעת לעובד עומדת על סדר גודל של 30 אלף שקל.