החברה הישראלית Psy-Group תיארה שירותיה כ"הרעלת בארות"

התובע המיוחד בארה"ב חוקר הזרמת כספים לחשבון הבנק של החברה בקפריסין • בעקבות ניצחון טראמפ בבחירות חתמה Psy-Group הסכם לשת"פ עם קיימברידג' אנאליטקה, החברה הבריטית שהואשמה בליקוט מידע על מיליוני משתמשים בפייסבוק • כך יצרה החברה הישראלית את "מדיסון", נערה משיקאגו, שהתאסלמה ויצרה מגע עם דאעש

דונלד טראמפ / רויטרס
דונלד טראמפ / רויטרס

החברה הישראלית סיי-גרופ (Psy-Group), שעלתה לכותרות בעקבות חשיפת פגישה של מייסדה, יואל זמל, עם אחד מבניו של דונלד טראמפ, לפני הבחירות, תיארה את שירותיה למועמדים במערכות בחירות במדינות זרות כ"הרעלת בארות". הכוונה היא לזריעת מחלוקות בקרב קבוצות אופוזיציוניות ולניצול נקודות חיכוך אתניות ותרבותיות באוכלוסיה. כך מסרה אמש (ג') סוכנות הידיעות בלומברג.

צוות של התובע המיוחד בארה"ב, שבודק את נסיבות היבחרו של טראמפ לנשיא, חוקר עתה הזרמות כספים לחשבון הבנק של סיי-גרופ בקפריסין, והורה להמציא לחזקתו מסמכים בנקאיים שמתעדים תשלומים לחשבון זה, לדברי מקור שמודע לחקירה. על פי אתר האינטרנט של סיי-גרופ, היא מחזיקה משרד בלימאסול , בדרום האי. בלומברג מציינת, שמרכז החברה נמצא בישראל, אך "מבחינה טכנית" ממוקם המטה שלה בקפריסין, שידועה בסודיות הבנקאית שלה.

בסוף השבוע מסר "וול סטריט ג'רנל", כי לשכת התובע המיוחד הוציאה צו זימון הקשור לפעילותו של זמל (לא ברור אם הצו עוסק במסמכים או באדם מסוים), אך לא הוצא צו זימון לזמל עצמו. מכל מקום, על פי דיווח נפרד ב"ניו-יורק טיימס", תושאל זמל ע"י שני חוקרים מטעם התובע המיוחד. נוסף לכך, לפחות שני סוכנים של FBI, שפועלים בשת"פ עם לשכת התובע המיוחד, טסו לישראל ותשאלו עובדים של סיי-גרופ.

לדברי ה"טיימס", הצוות של התובע המיוחד פעל בשת"פ עם משטרת ישראל והחרים מחשבים של אחת מהחברות של זמל. חברה זו, ששמה לא צוין, נמצאת עתה בהליכי פירוק, על פי הדיווח.

עתה מוסרת סוכנות בלומברג, כי בעקבות פעילויות החוקרים, ב-25 בפברואר השנה, הודיע מנכ"ל סיי-גרופ, רועי בורשטיין, לעובדים על סגירתה. בורשטיין מתואר כ"מפקד לשעבר של יחידת לוחמה פסיכולוגית בישראל", אך לא צוין אם מדובר ביחידת צה"ל או יחידה בשירותי הביטחון. בורשטיין לא נענה לבקשות להגיב על הדיווחים.

כפי שפורסם בסוף השבוע, עלתה סיי-גרופ על מסך המכ"ם של צוות התובע המיוחד בעקבות פגישה בטראמפ טאואר במנהטן שנערכה ב-3 באוגוסט 2016. בפגישה השתתפו דונלד טראמפ ג'וניור, בנו הבכור של הנשיא; ג'ורג' ניידר, שמציג עצמו כמקורבם של הנסיכים ששולטים עתה בסעודיה ובאמירויות הערביות המאוחדות; אריק פרינס, מקורב לנשיא טראמפ, יועץ פרטי לענייני ביטחון ולשעבר הבעלים של בלקווטר, כוח שיטור פרטי שפעל בעיראק בעקבות הפלישה האמריקאית השניה לשם; ויואל זמל. בעל קשרים מסועפים במדינות המפרץ.

מטרת הפגישה הייתה להציע לטראמפ הבן סיוע שידחוף את אביו לניצחון בבחירות. על פי התיאור ב"טיימס", הקשרים שנרקמו בפגישה הזו הלכו והתהדקו. הם נמשכו גם אחרי הבחירות וגלשו לשנתו הראשונה של טראמפ בבית הלבן.

הדיווח החדש של בלומברג מתאר את שירותי סיי-גרופ כמניפולציה של מידע ומסרים בפלטפורמות חברתיות כדי להטות את כף הבחירות במדינה מסוימת לטובת הפוליטיקאי ששכר את שירותי החברה, לרבות שירות "הרעלת בארות" שפרט על נימי יריבויות עמוקות בקרב בוחרים בשוק זה או אחר.

בעקבות ניצחון טראמפ בבחירות, חתמה סיי-גרופ על הסכם שת"פ עם קיימברידג' אנאלטיקה, החברה הבריטית שהואשמה בליקוט מידע על מיליוני משתמשים בפייסבוק, ללא ידיעתם. שתי החברות הגישו במשותף הצעה למרכז למעורבות גלובלית, יחידה של משרד-החוץ האמריקאי, כדי לסכל את מאמצי הגיוס של דאעש בארה"ב ובעולם המערבי בכלל ולבלום את תהליך הרדיקליזציה של חברי הארגון. ההצעה הזו, שפותחת צוהר להתנהלות המקצועית של סיי-גרופ, הגיעה לידי בלומברג.

מתברר שהחברה הקדישה חודשים לגיבוש ההצעה, ופיתחה דמות וירטואלית, "נערה ממוצעת בגיל העשרה משיקאגו", מדיסון שמה, שנטשה את הנצרות, התאסלמה ונעשתה מנוכרת להוריה. במשך כמה שבועות, יצרה "מדיסון" קשר עם לשכת גיוס של דאעש, קיבלה הוראות לשלוח כסף למען הלוחמים בסוריה והחלה לפלרטט עם לוחם של דאעש בראקה, סוריה, באמצעות האינטרנט.

בין המטרות ארוכות הטווח של "מדיסון" היו השגת שמות ונתוני קשר של "גורמים טורקיים איסלמיים רדיקליים" והשגת חשבונות בנקים, לרבות מספרי ניתוב, של אלה שתרמו כספים לדאעש.

בהצעה המשותפת לסטייט דיפרטמנט מציינת סיי-גרופ, כי היא ניהלה "מבצעי השפעה וניהול מסרים" (במערכות בחירות) ביותר מ-10 שפות וכי היא מעסיקה "קבוצת עילית של קצינים בכירים לשעבר מכמה מהיחידות המודיעיניות המפורסמות ביותר בעולם".

לבד מהסטייט דיפרטמנט, הציעה סיי-גרופ את שירותיה גם לארגונים לגיוס כספים למפלגות בארה"ב ולגופים פוליטיים אחרים. בין הישרותים המוצעים: חדירה לקהלי יעד ע"י יצירת דמויות וירטואליות שיופיעו במדה החברתית והפצת מידע מטעה באמצעות אתרים ש"יתחפשו לאתרי חדשות".

עורך-דין אמריקאי שמייצג את זמל, מארק מוקייסי, הכחיש שמרשו ביצע עבודה כלשהי בשביל מטה הבחירות של טראמפ.

"לא יואל זמל ולא אחת מהחברות הקשורות בו, מעורבים בצורה כלשהי במסע הבחירות בארה"ב", אמר הפרקליט. "משרד המשפטים (האמריקאי) הבהיר כבר מהיום הראשון שיואל או החברות שלו לא שימשו מעולם מטרה לחקירה. מרשי שיתף פעולה עם השלטונות וסייע להם בחקירתם".