המדינה מגינה בבג"ץ על מינוי שטרק לוועדה למינויים בכירים

בג"ץ ידון היום בעתירה נגד מינוי רו"ח איריס שטרק לוועדה למינויים בכירים, בטענה למספר רב של ניגודי ענייניים, בהם העובדה שמשרד רוה"ח שלה מבצע ביקורת פנים באוצר • בתגובתה דוחה המדינה את הטענות בעיקרן, אך מודה כי תיתכן בעיה בהקשר לאוצר, מאחר שלמשרד "יש נגיעה מסוימת – אך לא הכרחית - למינוי נגיד בנק ישראל והמשנה לנגיד"

רו"ח איריס שטרק (57), בעלת משרד ראיית החשבון "שטרק את שטרק" הממוקם באזור התעשייה ברעננה ובו כ-14 רואי חשבון, זכתה בעשור האחרון למחמאות רבות בענף ראיית החשבון. היא כונתה כגברת הראשונה של רואי החשבון בישראל, "אשת חיל", ודורגה גבוה בדירוגים מקצועיים בענף.

שטרק מוכרת לציבור הרחב בזכות פעילותה הציבורית המקבילה לפעילותה המקצועית. היא מופיעה באופן קבוע כפרשנית בתוכנית "הכול כלול" בערוץ 10 ובתוכניות אחרות, תמיד רהוטה וחדה; היא כיהנה כסגנית נשיא לשכת רואי החשבון עד הבחירות לראשות הלשכה השבוע, שבהן נבחרה לעמוד בראשה; היא מכהנת כיו"ר ועדת הקשר למגזר המלכ"רים; וכן יושבת כדירקטורית בבנק מסד, בקרן הפנסיה של עובדי הסוכנות היהודית ובסמינר הקיבוצים; שטרק היא בעלת הסמכה באבטחת איכות מערך הביקורת הפנימית ומרצה באקדמיה וכן עומדת בראש מינהלת ליגת העל בכדורסל נשים.

לפני יותר מעשור כיהנה שטרק כיו"ר דירקטוריון חברת נמל אשדוד. לאחר סיומה של הקדנציה נקבע בדוח מבקר המדינה כי גיוס העובדים בחברה הממשלתית נוהל בדרך לא ראויה - החל ממינוי מנכ"ל הנמל, שוקי סגיס, וכלה בתפקידים בכירים אחרים, ששטרק כיו"ר לא הייתה אמורה להיות מעורבת בהם.

על דוח המבקר שילמה שטרק מחיר, כיוון שהיא לא ציינה את דבר קיומו בשאלון שהגישה כאשר הייתה מועמדת, כעבור כמה שנים, לתפקיד יו"ר חברת נתיבי ישראל (נת"י). העובדה שלא ציינה את קיום הדוח, הייתה אחת הסיבות לכך שוועדת ברנר לבחינת מינויים בחברות ממשלתיות פסלה את שטרק מלכהן כיו"ר נת"י. סיבה נוספת לפסילתה אז הייתה כי ועדת ברנר חשבה שריבוי עיסוקיה לא יאפשר לה למלא את התפקיד. 

שלל כובעים
 שלל כובעים

מעמד מיוחד בצומת רגיש

כל מי ששוחח אי-פעם עם שטרק, התרשם שהיא מחויבת לעשייה ציבורית ברמות הגבוהות ביותר. בשנים האחרונות הפכה שטרק, שכמעט אף אחד לא חולק על הכישורים והיכולות המקצועיות שלה, לשם קבוע בכל ועדה ופורום הנחוץ לראש ממשלת ישראל למטרת אישור מינויי כוח-אדם ברמות הגבוהות ביותר. 

וכך, בחודש מאי האחרון אישרה הממשלה את מינויה של שטרק כחברה בוועדה למינוי בכירים בראשות השופט בדימוס, אליעזר גולדברג. המינוי הזה בתוקף למשך שמונה שנים, אך הוועדה טרם נכנסה לפעילות, שכן התנועה לטוהר המידות - באמצעות עוורכי דינה, יובל יועז ורפי נץ-צנגוט - עתרה לבג"ץ נגד המינוי של שטרק ושל חבר נוסף, יעקב נגל, לשעבר ממלא-מקום היועץ לביטחון לאומי. 

העתירה תלויה ועומדת ונמצאת לפני דיון בין הצדדים היום (ה'). אולם אם תידחה העתירה, תהיה שטרק אחת מארבעה אנשים היושבים בוועדה הבכירה ביותר במדינה - ובאופן טבעי, המקום הלחיץ ביותר מבין ועדות המינויים. בין חברי הוועדה: השופט העליון בדימוס גולדברג, נציב שירות המדינה שכרגע טרם מונה (המועמד המוביל הוא שר המדע לשעבר, דניאל הרשקוביץ), שטרק ונגל. 

ארבעת חברי הוועדה יאשרו בחודשים הקרובים עד לסוף נובמבר 2018 את מינוי המפכ"ל החדש שיחליף את רוני אלשיך. בנוסף, הארבעה יאשר את מינוי נגיד בנק ישראל ואת מינוי נציב שירות בתי הסוהר. בהמשך יונח בפניהם מינוי הרמטכ"ל, ראש השב"כ, ראש המוסד והמשנה לנגיד בנק ישראל.

שטרק, אם כן, היא בעלת מעמד מיוחד ונמצאת בצומת רגיש. היא צפויה להיות מעורבת במינוי של נגיד בנק ישראל, שקשור באופן ישיר לעיסוקיה האחרים הרבים (בלשכת רואי החשבון, בבנק מסד, בקרן הפנסיה של עובדי הסוכנות, ובתור מי שעומדת בראש משרד רואי החשבון שמבצע ביקורת פנים על משרד האוצר) וכן תהיה אחת מהארבעה שיפסלו או יאשרו את זהות המפכ"ל הבא, מי שאמור להמשיך בחקירות הפליליות המרובות נגד ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בני משפחתו ומקורביו החשודים.

חברות בגופים ציבוריים רבים

העתירה לבג"ץ נגד מינוי שטרק (וגם נגד נגל) לוועדה למינויים בכירים הציגה שלל טענות, בנוגע לאופן שבו הונח המידע בנוגע לשטרק בפני חברי הממשלה, האופן שבו הדברים אושרו וגם טענות רבות לגופו של עניין - על חברותה האישית עם היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, עו"ד שלומית פרגו-ברנע (אשר פסלה את עצמה מלעסוק בנושא, אחרי שהתנועה לטוהר המידות העלתה את הטענה הזו לראשונה במכתב פנייה ראשוני); על העובדה שוועדת מינוי הבכירים סמוכה למזכירות משרד ראש הממשלה, על הקרבה הגדולה של שטרק ללשכת ראש הממשלה - טענה המבוססת על היותה חברה במספר רב של ועדות וגופים; וגם על כך ששטרק - אם תיבחר לנשיאת לשכת רואי החשבון (והיא אכן נבחרה) - תהיה גם האישה שתשלול או תאשר את מינוי הנגיד הבא של ישראל.

הטענה ששטרק חברה בעוד מספר רב של גופים ציבוריים מבוססת על העובדות הבאות:
1) משרד רואי החשבון של שטרק עורך ביקורת פנימית חשבונאית למשרד האוצר ולעוד מספר רב של משרדי ממשלה ואגפים. המידע הזה צוין בעתירה של התנועה לטוהר המידות.
2) שטרק חברה בוועדת המינויים של נציבות שירות המדינה, שבה מאושרות משרות ללא מכרזים (כגון מנכ"לי משרדים וחשבים).
3) שטרק חברה בוועדת שירות המדינה לבחינת הליכי מכרזים ולקביעת כללים לקבלת עובדים לנציבות שירות המדינה. מדובר בוועדה העוסקת בסוגיות רוחביות (תכנון, קביעת כללים).
4) שטרק חברה בוועדת המשנה לעניינים ביטחוניים של נציבות שירות המדינה, שבה ניתנים פטורים ממכרזים לתפקידים ביטחוניים ורגישים.
5) שטרק חברה במועצה הציבורית המייעצת של מפעל הפיס.
6) שטרק מכהנת כדירקטורית, כיו"ר ועדת ביקורת, כיו"ר ועדת תגמול וכחברה בוועדת אשראי של בנק מסד.
7) שטרק מכהנת כדירקטורית וכיו"ר ועדת ביקורת בקופה לתגמולים ופנסיה של עובדי הסוכנות.
8) שטרק כיהנה כחברה בוועדות מרובות בלשכת רואי החשבון וכסגנית נשיא הלשכה - ולאחר הבחירות השבוע לראשות הלשכה, היא תעמוד בראשה.

בעתירת תנועה לטוהר המידות צוינו טענות נוספות: בעבר תרמה שטרק סך של 5,000 שקל למועמדות השרה גילה גמליאל בפריימריז בליכוד. שטרק ביטלה את התרומה תוך זמן לא רב, כיוון שלא ניתן היה לתרום באמצעות יישות תאגידית. כאשר נשאלה על כך, אמרה שטרק כי התרומה בוטלה תוך זמן קצר, וכי גמליאל הייתה אמורה למחוק את דבר קיום התרומה מרישום באתר מבקר המדינה, אך לא עשתה זאת. טענה נוספת שעלתה היא אי-דיווח על הקשרים הפוליטיים של אחותה של שטרק, עו"ד עידית בן-עמי, במסגרת השאלון שהגישה שטרק בעבר וגם ב-2018.

המדינה: בעיה רק מול האוצר

ביום חמישי האחרון הגישה המדינה את תשובתה הארוכה לעתירה נגד מינוי שטרק ונגל לוועדה למינויים בכירים. אישוררה של שטרק הובא בפני הממשלה שלוש פעמים, בכל פעם כדי להתגבר על הטענות בעתירה, דבר המראה כי היה להן בסיס.

בעומק תשובת המדינה לעתירה חבויה הודאת המדינה כי בכל הנוגע לעבודת ביקורת הפנים מול משרד האוצר עלולה שטרק להיות בניגוד עניינים. לפי תשובת המדינה, "ההתקשרות העסקית היחידה שיכולה להיות רלוונטית לקו טיעונה של התנועה לטוהר המידות, היא התקשרות משרד רואי החשבון של שטרק עם משרד האוצר, שיש לו נגיעה מסוימת - לא הכרחית - למינוי נגיד בנק ישראל והמשנה לנגיד בנק ישראל". עם זאת, המדינה מציינת כי שטרק עצמה לא מבצעת את עבודת ביקורת הפנים במשרד האוצר, אלא ראה חשבון שכיר מטעמה.

תשובת המדינה בהקשר זה מדהימה, מאחר שהמצב בפועל הוא שביד אחת שטרק מקבלת שכר מהמדינה עבור ביצוע עבודות ביקורת פנים (הגם שמבצע העבודה בפועל הוא עובד שכיר של שטרק, הרי שההכנסה מהמדינה היא למשרד הנמצא בבעלותה ובעלות בן-זוגה, רו"ח משה שטרק); ביד השנייה שטרק יושבת במספר רב של ועדות ציבוריות שבהן ממונים האנשים לתפקידים הרגישים ביותר במשק; וכעת עם מינויה לנשיאת  לשכת רואי החשבון ניצבת שטרק בעמדת השפעה וכוח בנושאים של תקינה חשבונאית, תהליכי ביקורת ועוד.

באשר לטענה בעתירה כי שטרק מבצעת ביקורת פנים גם במשרדי ממשלה נוספים, משיבה המדינה כי משרדה של שטרק עורך ביקורת פנים רק במשרד האוצר, וכי משרדים אחרים אינם רלוונטיים. לדברי המדינה, מדובר בטענות "כלליות ולגבי משרדים לא רלוונטיים".

לעניין חברותה האישית של שטרק עם יועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, עו"ד ברנע-פרגו, מציינת המדינה בתשובתה כי "עם קבלת שמות המועמדים לכהן כחברים בוועדה למינויים בכירים, הודיעה ברנע-פרגו שהיא לא תהיה מעורבת".

לעניין תקינות עבודת הממשלה בכל הנוגע למינויה של שטרק לוועדה למינויים בכירים, השיבה המדינה כי תהליכי המינוי אושרו על-ידי היועץ המשפטי לממשלה.