מה גורם ללחץ בשווקים ולמה האנליסטים בטוחים שמדובר בתיקון בריא?

הבורסות בעולם נצבעו באדום בעקבות המפולת אמש בשוקי המניות של ארה"ב • אבל בבתי ההשקעות לא רואים כאן התחלה של שוק "דובי" • "כנראה המשקיעים פוחדים ממלחמת הסחר וגם מתוצאות בחירות האמצע בארה"ב" • "ככל שהתנודתיות תימשך, מניות הטכנולוגיה ימשיכו לבלוט לרעה"

בורסת ניו יורק/ צילום: רויטרס Brendan McDermid
בורסת ניו יורק/ צילום: רויטרס Brendan McDermid

ירידות השערים החדות שנרשמו אמש בבורסות בארה"ב וגררו אחריהן את שאר שוקי העולם, לא הותירו את המשקיעים בתל אביב אדישים. הצבע האדום שב לשלוט במסכי המסחר, לאחר כמה ימים של מסחר הפכפך, עם ירידות שערים של כ-1.3% שנרשמו בשעות הצהריים בשני המדדים המובילים, ת"א-35  ות"א-125 .

את הירידות בשוק האמריקאי הובילו אתמול מניות הטכנולוגיה, כשמדד הנאסד"ק   השיל כ-4.5% משוויו. מתחילת השנה נאסד"ק עדיין מציג תשואה חיובית של כ-3%, צעד קטן לפני שני המדדים הבולטים האחרים בארה"ב, דאו ג'ונס  ו-S&P 500  , שאיבדו אמש 2%-3% ועברו לטריטוריה שלילית מתחילת השנה.

מדדים גלובליים מרכזיים בימים האחרונים
 מדדים גלובליים מרכזיים בימים האחרונים

בלב גל המימושים הנוכחי בוול סטריט עומדות "מפלצות האינטרנט" האמריקאיות, ובראשן אלפאבית  (גוגל), פייסבוק  ואמזון , שצללו לאחרונה בשיעורים דו-ספרתיים והשילו משוויין מאות מיליארדי דולרים ביחס לרמות השיא שבהן שהו באחרונה. במספרים, פייסבוק צללה ביותר מ-30% מרמת השיא בחודש יולי, ונגעה ברמת שפל של 18 חודשים, תוך שקיזזה כ-200 מיליארד דולר משוויה בתקופה זו, לשווי נוכחי של כ-425 מיליארד דולר.

אמזון, הגדולה מבין השלוש מבחינת שוויה, התרחקה כמעט ב-20% מרמת השיא שרשמה רק בחודש שעבר (ספטמבר), לשווי שוק של כ-810 מיליארד דולר - נמוך כמעט ב-180 מיליארד דולר משווי השיא שלה והגיעה לרמת שפל של ארבעה חודשים. אלפאבית נחלשה בשיעור דומה לזה של אמזון (כמעט 20%) מחודש יולי, וקיזזה כ-160 מיליארד דולר מערכה, לשווי נוכחי של כ-730 מיליארד דולר.

מפלצות האינטרנט כבר נמצאות בעיצומו של מימוש
 מפלצות האינטרנט כבר נמצאות בעיצומו של מימוש

הבורסה הסינית - מהחלשות השנה

ירידות השערים הנוכחיות בשווקים הגלובליים מגיעות כשבועיים לאחר גל שלילי דומה וההשפעה המצטברת שלהן הולכת וגדלה. כך, מדדי הדאו ג'ונס וה-S&P 500 בארה"ב רושמים מתחילת אוקטובר תשואות שליליות בטווח של כ-8%-12%.

באירופה, גל הירידות האחרון סיכם למדדים המובילים (בהם הדאקס הגרמני  והפוטסי האנגלי ), ירידות של כ-10%-15% מתחילת השנה, לצד שיאים שליליים של כשנתיים שרשם מדד סטוקס אירופה 600 .

גל הירידות הנוכחי לא דילג גם על הבורסה הסינית, אחד השווקים החלשים השנה בעולם, שמציג ירידות דו-ספרתיות מתחילת השנה וזאת ברקע להיחלשות המומנטום החיובי של הכלכלה הסינית, לצד האיומים ההולכים וגדלים ממלחמת הסחר שהתפתחה בין סין לבין ארה"ב.

התנודתיות הגבוהה בשוק המקומי מומחשת במגמה שמציג ת"א-35, עם יום 11 למסחר ברציפות של שינוי כיוון. עם הירידות היום השלים ת"א 35 ירידה חודשית של כ-5%-6% והתרחק כ-7% מרמת השיא בה שהה בתחילת חודש ספטמבר, אולם מתחילת השנה עדיין שומר על תשואה חיובית של כ-4%, ששנה אחורה מצטברת ל-9%-10%.

ביטחון המשקיעים בארה"ב יורד

לב הדרמה האחרונה הוא בשוק האמריקאי, בעיקר אצל חברות הטכנולוגיה הגדולות, שרשמו ירידות שערים חדות וזאת לאחר שהגיעו לשיאים חדשים בסיומן של שנתיים מוצלחות במיוחד, מאז בחירתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, ללא תיקונים משמעותיים. נראה כי מה שעומד בבסיס ירידות השערים החדות האחרונות הם המחירים הגבוהים אליהם הגיע שוק המניות האמריקאי, בראשותן של אותן חברות טכנולוגיה.

ברקע לשינוי הסנטימנט בשוק האמריקאי עומדת ירידה בביטחון המשקיעים לגבי עוצמת התאוששות הכלכלה האמריקאית בהמשך, לצד העלאת ריבית נוספת עליה הודיע הבנק המרכזי שם בתחילת אוקטובר ועליית תשואות האג"ח האמריקאיות לטווח ארוך. למגמות אלה לא מסייעים גם דברי נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, שאתמול שוב מתח ביקורת על התנהלות הבנק האמריקאי המרכזי (הפד), בהמשך לביקורת שמתח עליו יותר מפעם אחת במהלך החודש האחרון, בעקבות העלאת הריבית ותוכניותיו להעלאות נוספות בהמשך.

למרות מה שנראה כעת כהתרחבות הסנטימנט השלילי, מרבית האנליסטים לא סבורים כי שוקי ההון בעולם ניצבים בפני משבר, אלא מסתכלים על ירידות השערים החדות כ"תיקון" ולא מפולת, גם אם בחלק מהשווקים הוא אגרסיבי למדי.

דודי רזניק, מנהל מחקר מאקרו בלאומי שוקי הון, העריך היום כי גל ירידות השערים עדיין לא קרוב לסיומו, וטוען כי "לדעתי אנחנו עוד די רחוקים מהתייצבות. השווקים יכולים לרדת בטווחים משמעותיים של עוד כמה אחוזים, ולעשות כברת דרך נוספת למטה. עיקר הסיפור בגל הירידות הנוכחי הוא השוק בארה"ב, שהגיע אליו ברמות מחירים גבוהות".

למרות זאת, רזניק לא מזהה משבר משמעותי הצפוי להתפתח בשוקי ההון וסבור כי "אחרי המהלך האגרסיבי של עליות שערים בשוק האמריקאי, בעיקר במניות הטכנולוגיה, השוק עושה מהלך של התאמת מחירים לעולם שצומח קצת יותר לאט ולעולם בו הריביות מתחילות לעלות. ירידות השערים הנוכחיות לא מגיעות ממקום של משבר כמו בשנת 2008 או בתחילת שנות ה-2000, ואני לא חושב שמניות הטכנולוגיה בדרך לקריסה, אלא הירידות הן התאמה למציאות חדשה.

"בסך הכל, מדובר בחברות גדולות והדוחות שהן מציגות ברובם טובים, פשוט מהלך העליות עליו הן נשענו התבסס על הכסף הזול בשווקים ועל התשואות האפסיות, וכעת מצב השוק משתנה. לכן, כנראה רמות המחירים בשוק יהיו קצת יותר נמוכות. עוד קשה לדעת עד כמה, אבל כנראה סבב הירידות עוד לא מאחורינו".

חדשות רעות מ-TI ומהדואר של אובמה

בעניין השוק המקומי הוסיף רזניק כי "בישראל הדרמה הרבה יותר קטנה, וזאת אמנם אחרי שבשנה האחרונה השוק פה עושה ביצועים יפים, אבל שלוש שנים אחורה מדד ת"א 35 לא זז. הבנקים עשו מהלך יפה בשלוש השנים האחרונות, ולכן הם יכולים לספוג מימוש יותר משמעותי, אבל בסך הכל השוק שלנו לא יותר מדי יקר, לכן גם לא רואים פה מניות צניחה כמו בארה"ב".

סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר במחלקת מחקר באופנהיימר ישראל, אומר ל"גלובס" כי "אנחנו רואים עצבנות בשווקים מתחילת החודש, מכל מיני סיבות, שנראות לא מהותיות. אני לא רואה כיום סיבה אמיתית לירידות, כי הסיבות לא קשורות לנתוני מאקרו או לשוק האג"ח. במשברים גדולים רואים חולשה בשוק האג"ח ופתיחת מרווחים וכיום בקושי רואים את זה. בירידות החדות שהיו בתחילת החודש באמת הייתה עליית תשואות באג"ח האמריקאיות הארוכות, אבל זה נרגע. יש כאן רצף של אירועים שמשפיע על הסנטימנט".

כמו מה?
"שלשום פרסמה טקסס אינסטרומנטס (TI) הודעה מדאיגה ומכיוון שזו חברה חשובה, שפועלת בכל העולם, זה השפיע לרעה. גם מטעני חומר הנפץ שנשלחו לבני הזוג קלינטון ואובמה אתמול השפיעו לרעה על השוק, כי זה מקפיץ את רמת אי הוודאות ומשפיע על מצב הרוח של השחקנים בשווקים. אתמול זה שבר את אמון המשקיעים. השוק יכול לרדת לזמן קצר גם כשהכלכלה בסדר".

כיצד משפיעה על השווקים עונת הדוחות בארה"ב?
"עד היום עונת הדוחות טובה וגם התחזיות להמשך טובות בסך הכל. מיקרוסופט למשל פרסמה אתמול דוחות טובים מאוד וכך גם התחזית. עד היום פרסמו 160 חברות במדד ה-S&P 500 דוחות, כשהן רשמו צמיחה ממוצעת של 8% בהכנסות ושל 23% ברווחים שזה מאוד מאוד יפה. יש כאן הפתעה לטובה של כ-1% בהכנסות ושל כ-5% ברווח בממוצע. יש כרגע ניתוק מסוים בין ביצועי הכלכלה והחברות למצב בשווקים. כנראה שהמשקיעים פוחדים ממלחמות הסחר וגורמים נוספים, וגם חשש מתוצאות בחירות האמצע בארה"ב משפיע בינתיים".

אולי פשוט השוק ביקש לעשות תיקון למטה אחרי העליות של החודשים האחרונים?
"נכון. השאלה היא מה הטריגר. השוק צריך טריגר לירידות. למעשה, השווקים בארה"ב עלו בשנה האחרונה לעומת חולשה מתמשכת בשווקים באירופה והשווקים המתעוררים. בשלב הזה קשה מאוד לדעת אם השווקים בארה"ב יצטרפו לחולשה הכללית בעולם או לא. לדעתי כרגע מדובר במימוש בריא ומוקדם לדעת אם זה תחילתו של שוק דובי או לא".

ליאור וידר, מנהל השקעות בכיר באפסילון, אומר כי "נכון להיום, לדעתנו מדובר במימוש אגרסיבי אך נקודתי ולא בשינוי מגמה בטווח הארוך". לדבריו, "לאחר תקופה ארוכה של עדיפות לסקטור הטכנולוגיה, אנו מזהים כיום עדיפות לסקטורי הבריאות והפיננסים שצפויים ליהנות מהמשך העלאות הריבית. ככל שהתנודתיות בשווקים תימשך, מניות הטכנולוגיה ימשיכו לבלוט לרעה. הערב לאחר תום המסחר צפויות מספר חברות מפתח כגון אמזון, אינטל וגוגל לדווח על תוצאות הרבעון השלישי, והשאלה המרכזית היא כיצד ייראו התחזיות לרבעון הרביעי ולשנה הבאה".

מה לגבי האג"ח?
"בגזרת האג"ח, להערכתנו קצב העלאות הריבית הגלום בשווקים נמצא ברף העליון, וככל שהצמיחה תאט כתוצאה ממלחמת הסחר והתחזקות הדולר, נראה קצב עליית ריבית איטי יותר ותהיה אפשרות לרווחי הון באגרות החוב, וזאת במקביל להמשך ריצה אפשרית לנכסי חסרי סיכון, בעקבות המגמה השלילית בשוק המניות".

ברנרד מנור, מנהל השקעות באי.בי.אי, מציין כי כי הסנטימנט בשוק המניות בארה"ב התחלף מרצון להיות חשוף לנכסי סיכון לצמצום נכסי סיכון ומעבר לביטחון שמעניק אג"ח ממשלת ארה"ב."עד תחילת חודש אוקטובר הצליח שוק המניות בארה"ב להציג ביצועים חיוביים טובים השנה.

"העליות בשוק האמריקאי במנותק משוקי המניות באירופה ואסיה נבעו מרוח גבית של אופטימיות על הכלכלה המקומית החזקה ותוצאות טובות של החברות, שהזיזו הצידה התפתחויות שליליות לשוק כמו תהליך עליית הריבית וצמצום מאזן הפד, מלחמת הסחר עם סין וחשש מאובדן הרוב הרפובליקני בקונגרס בבחירות אמצע הקדנציה שיתקיימו. עם זאת, שוקי המניות שתמיד סוחרים ציפיות לעתיד, צופים כעת הרעה כלכלית עם ההשפעה השלילית מכיוון אירופה וסין, המציגות צמיחה חלשה מהציפיות שעלולה להשפיע לשלילה גם על הצמיחה בארה"ב, כאשר קרן המטבע העולמית הפחיתה לאחרונה את תחזית הצמיחה העולמית.

"יש פה כמה דברים במקביל: התבטאויות מצד סין וארה"ב בדבר הקשחת עמדות במו"מ ביניהן, עונת דוחות בה חברות גדולות מתחילות לתת תחזיות צמיחה מתחת לציפיות השוק וחלופה טובה יחסית בדמות תשואות אג"ח ממשלת ארה"ב. אלו במידה רבה מסבירים את אי הוודאות הגוברת בקרב המשקיעים ואת מהלך ירידות השווקים האחרון. הירידות הללו מקיפות את כל הסקטורים במדדי ארה"ב ולא מצטמצמות לסקטור כזה או אחר כמו הטכנולוגיה. אמנם בתחום זה ציפיות הצמיחה נחלשו, אולם יש לזכור כי זהו הסקטור שהציג את העליות החזקות ביותר ועתה מוביל גם בירידות", אומר מנור.

לדברי ליאור יוחפז, סמנכ"ל השקעות בהלמן-אלדובי גמל ופנסיה, "צירוף של נתונים חלשים משוק הנדל"ן בארה"ב השבוע והחולשה בנתונים באירופה, יחד עם בעיה אמיתית בשווקים המתעוררים, פגש תשואה של 3.22% על האג"ח ל-10 שנים בארה"ב והביא לגל המימושים שאנחנו רואים".