קמפיין גלובלי של ממשל טראמפ: הצביעו נגד חמאס בעצרת או"ם

העצרת הכללית של האו"ם תתכנס ביום ה' בערב להצבעה על הצעת החלטה אמריקאית שתגנה את חמאס בגין שיגורי הרקטות ובלוני התבערה לעבר ישראל • גורם בבית הלבן ל"גלובס": ג'ייסון גרינבלאט פנה לכמה מדינות ערביות בבקשה שיתמכו בהצעה • שגריר ישראל באו"ם: הצעת ההחלטה תאושר ברוב קולות • מדינות האיחוד תומכות

דונלד טראמפ, נשיא ארה"ב, נואם בעצרת האו"ם / צילום: Reuters, Carlos Barria
דונלד טראמפ, נשיא ארה"ב, נואם בעצרת האו"ם / צילום: Reuters, Carlos Barria

העצרת הכללית של או"ם תתכנס מחר (יום ה' בערב, שעון ישראל) להצבעה על הצעת החלטה אמריקאית שתקרא לגנות את חמאס בגין שיגורי רקטות ועפיפוני תבערה לעבר ישראל. ארה"ב מנהלת קמפיין נמרץ בקרב כל חברות או"ם בתקווה שהצעת ההחלטה תזכה ברוב קולות, חרף העובדה שלגוש המדינות הבלתי מזדהות - שמצביעות לפי תכתיבי הפלסטינים - יש רוב בעצרת.

שגריר ישראל באו"ם, דני דנון, אמר אתמול, בשיחה עם כתבים בניו-יורק: "אנו נזכה ברוב, מה שלא יהיה". גורמים ישראליים אמרו, כי קבלת רוב קולות להצעת ההחלטה האמריקאית תהיה "מתנת פרידה יאה" לניקי היילי, שגרירת ארה"ב באו"ם, שעומדת לסיים את תפקידה בסוף השנה. כהונתה אופינה במאבק בלתי מתפשר לשים קץ למה שהיא כינתה "אפליה מובנית נגד ישראל באו"ם".

בסוף השבוע אמר דנון, בנאום בכנס של המועצה הישראלית אמריקאית, ארגון של אמריקאים ממוצא ישראלי, כי הוא מציע לכל מדינה שתצביע נגד הצעת ההחלטה, כלומר תסרב לגנות את חמאס, שלא תפנה לאו"ם כשהטרור יגיע אליה. "יש כאן הזדמנות היסטורית ואנו מצפים שמדינות העולם יצטרפו למאבק נגד הטרור של חמאס", אמר השגריר.

פקיד בבית הלבן אמר אתמול ל"גלובס", כי ג'ייסון גרינבלאט, נציגו המיוחד של דונלד טראמפ למו"מ הישראלי-פלסטיני, פנה לכמה מדינות ערביות בבקשה שיצביעו בעד הצעת ההחלטה.

המדינות הן: מרוקו, כוויית, סעודיה, האמירויות הערביות המאוחדות, מצרים, קטאר, ירדן, בחריין ועומאן. כל המדינות האלה מקיימות קשרים, רשמיים או בלתי רשמיים, עם ישראל.

גרינבלאט אף ביקש ממדינות אלה לשכנע את הרשות הפלסטינית שלא תתערב במאמצי ארה"ב לגייס קולות בעד הצעת ההחלטה. הגיע הזמן שכל המדינות ינקטו עמדה האם הן מתנגדות או תומכות באלימות של חמאס, אמר גרינבלאט בפנייתו.

גם המשלחת האמריקאית לאו"ם מנהלת מסע אינטנסיבי כדי לשכנע מדינות בלתי מזדהות לתמוך ביזמה האמריקאית, לדברי גורמים באו"ם. בהודעה שפרסמה המשלחת נאמר: "הנושא שמונח לפני הארגון אינו האם לתמוך בזווית זו או אחרת של תכנית שלום למזה"ת. הנושא פשוט כמו נוסח הצעת ההחלטה. כל מדינה מתבקשת להצביע בעד או נגד הפעילויות של חמאס ושל קבוצות קיצוניות אחרות, כג'יהאד האיסלמי הפלסטיני. אם או"ם לא יוכל לגייס תמיכה בהצעת ההחלטה, הוא לא יהיה ראוי לעסוק בדיונים על שלום".

מדינות האיחוד האירופי הודיעו שהן תומכות ביזמה האמריקאית, אך לא ברור אם ארה"ב וישראל יצליחו לגייס 97 קולות, מספר הקולות המינימלי שדרוש כדי להעביר החלטה בעצרת.

נוסח הצעת ההחלטה קורא "לגנות את חמאס בגין שיגורים חוזרים ונשנים של רקטות לעבר ישראל וכן בגין הסתה לאלימות, צעד שמגדיל סיכויי אזרחים להיפגע".

סעיף אחר דורש מחמאס וקבוצות קיצוניות אחרות "לשים קץ מיד לפעולות פרובוקטיביות ופעילות אלימה, לרבות שיגור עפיפוני תבערה לעבר ישראל".

כן קוראת הצעת ההחלטה לנקיטת צעדים לפיוס תוך-פלסטיני, לרבות תמיכה במאמצי התיווך של מצרים ונקיטת צעדים מעשיים לאיחוד בין הגדה המערבית לרצועת עזה תחת שלטונה של הרשות הפלסטינית.