אדי התקווה של יצוא הקנאביס: שווי השלדים הבורסאיים בתחום מתנתק מהמציאות

רפורמת הקנאביס הרפואי שאושרה השנה ניפחה באזז בקרב חברות ציבוריות דלות פעילות • הציפיות ללגליזציה ולאישור יצוא, וגאות בשוקי הקנאביס באמריקה, הביאו לזרימת כסף חם ל"שלדי הקנאביס" המקומיים • מי הן החברות הבולטות בתחום בבורסה של ת"א, וכמה הן קרובות להגשמת החלום הירוק

מניות קנאביס
מניות קנאביס

הכסף החם של המשקיעים בת"א זורם בשנה האחרונה ל"שלדי הקנאביס", חברות דלות פעילות שהימרו על התחום האופנתי, בד בבד עם מותו של הטרנד הבורסאי הקודם - פעילות בתחום המטבעות הדיגיטליים.

בבורסה של ת"א נסחרות כיום לא פחות מ-15 חברות הפועלות או שהצהירו על כוונתן לפעול בתחום הקנאביס, שחלקן נסחרות בשווי של מאות מיליוני שקלים, והשווי המצרפי של כולן עומד על כמיליארד שקל.

כל זה לא היה לפני קצת יותר משנה. רפורמת הקנאביס הרפואי של משרד הבריאות, ציפיות ללגליזציה ולאישור יצוא, והגאות אדירה בשוק זה בארה"ב וקנדה, הובילו לעניין רב בשוק גם מצד מי שה"חומר" עצמו רחוק ממנו, ולגל של רכישות ומיזוגים של חברות הפועלות בתחום.

לחלק מהחברות הבורסאיות יש כבר פעילות ממשית בתחום, לאחר שביצעו השקעות במי מ"שמונה החלוצות" - חברות קנאביס שהוקמו על ידי חקלאים ופעלו בשוק לפני שנכנסה לתוקף רפורמת הקנאביס החדשה באפריל השנה. חברות אלה הן היום היחידות שכבר מייצרות ומוכרות קנאביס בישראל, והיחידות מבין החברות הבורסאיות שיש להן עסקי קנאביס פעילים.

עם זאת, הרפורמה החדשה מאפריל העניקה רישיונות לגורמים רבים יותר - כמה מאות גופים קיבלו רישיון עקרוני לגדל קנאביס, כשהראו שיש להם קרקע וגישה למים. על בסיס הרפורמה החדשה יהיו ארבעה תקנים שונים: גידול, ייצור במפעל, הפצה ומכירה.

ועדיין, חלומותיהם של משקיעי הקנאביס בבורסה תלויים במידה רבה בכך שיאושר יצוא מישראל. לא ברור האם ומתי יאושר יצוא שכזה, והאי ודאות בנושא גבוהה. ההחלטה תלויה כנראה בראש הממשלה בנימין נתניהו, שעדיין לא חשף את דעתו בעניין ודחה את קבלת ההחלטה בפועל מספר פעמים. בינתיים כמעט כל חברות הקנאביס הנסחרות בבורסה מקימות פעילות נוספת בחו"ל.

נכון להיום, שוק הקנאביס הישראלי צורך בערך טון בשנה, והצמיחה בו צפויה להיות הדרגתית. טון אחד היא בערך כושר הייצור של הקטנה בין החברות הפועלות בשוק, ולכן אם תוגבל הפעילות לישראל בלבד ולא יאושר היצוא, ייווצר עודף כושר ייצור בישראל.

בשנה הקרובה אנו צפויים לגלות מי מצליח לייצר קנאביס על פי התקנות החדשות, מי ממנף את קשריו וחוזיו בחו"ל לפעילות אמיתית ומניבה, האם הממשלה תאשר את היצוא והאם יותר להון זר לזרום אף הוא לשוק הקנאביס הישראלי? והאם, בסופו של דבר מדובר בבועה או בדבר האמיתי?

חברות נוספות שמעוניינות לפעול בתחום הן: יו ניבו,תפן, הון אחזקות (קנביט) ודירקט קפיטל (קנאשור), אשר מעוניינות לפעול על בסיס הרפורמה החדשה, כמו טוגדר ומדיוי. לכל אחת מהן יתרונות וייחוד משלה. טוגדר ומדיוי היו חלוצות התחום ולכן בחרנו להציג דווקא אותן בטבלה, אך אין מניעה כי דווקא חברות אחרות יפרצו בסופו של דבר וישתלטו על השוק. יו ניבו (שהייתה די פארם), תפן והון אחזקות (קנביט) פועלות כמו מדיוי וטוגדר להקים פעילות גידול וייצור קנאביס בישראל, ולכולן גם ניצני פעילות בחו"ל. קנאשור פועלת להקים מפעל ייצור קנאביס על בסיס מפעל קיים לעיבוד של סויה שהיה בבעלות חברת סולבר. השווי המצרפי של החברות הללו מתקרב ל-400 מיליון שקל.

קיימות בשוק עוד מספר חברות שהודיעו על כניסתן לתחום הקנאביס וביניהן: פנטזי נטוורקס, פרוטאולוג'יקס, מרחביה, וואיטסטון וקמן (אסיף 420), אולם אלו טרם סיפקו פירוט משמעותי לגבי עסקיהן או שעסקיהן טריים מאוד. 

אז מי הן החברות הפעילות בשוק המתחמם:

אהוד ברק / צילום: איל יצהר
 אהוד ברק / צילום: איל יצהר
אדם נוימן / צילום:  באדיבות  WeWork
 אדם נוימן / צילום: באדיבות WeWork

אינטרקיור [קנדוק]

פעילות: איטרקיור רכשה 100% מחברת קנדוק בעסקת מניות. קנדוק היא חברת גידול קנאביס ותיקה (כלומר היא כבר מוכרת קנאביס), ויש לה אישור לגידול גם על פי התקנות החדשות. מכוונת לפעול ב-10 מדינות נוספות תוך שנה.

תוצאות כספיות ב-2017: הכנסות: 6.15 מיליון שקל, רווח: 0.66 מיליון שקל

תחזיות: לא ניתנו

אנשי מפתח: אהוד ברק (יו"ר), אלכס רבינוביץ' (בעל שליטה), גארי פגל ואדם נוימן (משקיעים), רואי זרחיה (מנכ"ל קנדוק)

תשואת המניה מאז ההודעה על הכניסה לתחום הקנאביס: 1,400% מאז יוני 2018

שווי שוק: 442 מיליון שקל

יאיר גולדפינגר / צלם: איל יצהר
 יאיר גולדפינגר / צלם: איל יצהר
דני נוה  / צלם: איל יצהר
 דני נוה / צלם: איל יצהר

וויטסמוק [בטר קנאביס]

פעילות: לפני כשבועיים נחתם מזכר הבנות למיזוג 100% מחברת בטר קנאביס, חברת גידול קנאביס ותיקה (טרם הרפורמה). לחברה אישור גידול לפי התקנות הישנות, אך עדיין לא לפי התקנות החדשות. היא החלה ביצירת שיתופי פעולה עם גורמים בגרמניה, אוסטרליה, צ'כיה

תוצאות כספיות ב-2017: טרם פורסמו

תחזיות: טרם פורסמו

אנשי מפתח: קרן אבולושן ויאיר גולדפינגר (בעלי השלד), דני נוה (יו"ר לא פעיל, בטר), פנחס (פינו) צרויה (מנכ"ל בטר)

תשואת המניה מאז ההודעה על הכניסה לתחום: 54% מלפני כשבועיים

שווי שוק: 38.5 מיליון שקל

שחר סיידון / צילום: איל יצהר
 שחר סיידון / צילום: איל יצהר

מדיקל קומפריישן [פארמוקן]

פעילות: הודיעה על מזכר הבנות למזג לתוכה את חברת פארמוקן, חברת גידול קנאביס ותיקה בעלת אישור לגידול על פי התקנות הישנות בלבד. לחברה הסכמים לייסוד חברות בנות באוסטליה, קמבודיה ויוון. החברה פיתחה מכשירים התומכים בגידול הקנאביס וחומרי הדברה לשוק הקנאביס - את אלה אין מניעה לייצא אם תחליט החברה לנסות להפוך אותם למסחריים.

תוצאות כספיות ב-2017: הכנסות של 11.6 שקל ורווח של 2 מיליון שקל

תוצאות כספיות ב-2018: הכנסות של 14 מיליון שקל ורווח של כ-3.2 מיליון שקל

אנשי מפתח: קבוצת ווליו בייס וסייבל השקעות (בעלי השלד), גיל חובש (מנכ"ל)

תשואת המניה מאז הכניסה לתחום: 216% מאז ההודעה לפני כשבועיים

שווי שוק: 38 מיליון שקל

ליאון קופלר / צילום: אוריה תדמור
 ליאון קופלר / צילום: אוריה תדמור

עמיר שיווק [BOL]

פעילות: השתתפה בהשקעה של 30 מיליון דולר (יחד עם בעלי סופרפארם ליאון קופלר) בחברת BOL - שאיפה לחיים. ל-BOL אישור גידול קנאביס בתקנות הישנות והחדשות ומפעל מאושר בתקנות החדשות, והיא כבר משווקת את מוצריה לשוק הישראלי תחת התקנות החדשות באמצעות חברת רפא. לחברה שת"פ ראשוני באוסטרליה, לניסויים קליניים בזני קנאביס רפואי.

תוצאות כספיות 2017: הכנסות של 10.8 מיליון שקל והפסד של 17 מיליון שקל (השקעה במפעל)

תחזיות: לא פורסמו

אנשי מפתח: תמיר גדו וחגי הילמן (מייסדים)

תשואת המניה מאז הכניסה לתחום: 36% מאז ההודעה הראשונה על מו"מ עם BOL באפריל

שווי שוק: 398 מיליון שקל (לחברה פעילויות נוספות מלבד קנאביס)

דר דדי סגל / צילום: ענבל מרמרי
 דר דדי סגל / צילום: ענבל מרמרי

הרודיום [פנאקסיה]

פעילות: חתמה על מזכר הבנות למיזוג לתוכה של חברת פנאקסיה, בעלת מפעל מאושר ופעיל לייצור קנאביס בישראל על פי התקנות החדשות. פנאקסיה מייצרת היום עבור רוב החברות הפועלות בישראל. כמו כן הקימה מפעלים נוספים בארה"ב (מבלי לייצא את הקנאביס עצמו), אך פעילות זו לא תמוזג לתוך הרודיום.

תוצאות כספיות: טרם פורסמו

תחזיות: לא פורסמו

אנשי מפתח: רואי תמרי (בעל השליטה בהרודיום), ד"ר דדי סגל, ד"ר ערן גולדברג ועו"ד אסי רוטברט (מייסדי פנאקסיה)

תשואת המניה מאז הכניסה לתחום: 92% מאז ההודעה על מזכר הכוונות למיזוג בשבועות האחרונים

שווי שוק: 30.9

הנהלת טוגדר / צילום: מתן נעים
 הנהלת טוגדר / צילום: מתן נעים

טוגדר [גלובוס פארמה]

פעילות: לא עסקה בקנאביס לפני הרפורמה. מיזגה לתוכה את חברת גלובוס פארמה, הנמצאת בתהליך הקמת פעילות גידול קנאביס על בסיס הרפורמה החדשה. לחברה גם מיזמים לגידול קנאביס באוגנדה, 50% בחברה בגרמניה בעלת רישיון ליבוא קנאביס לתוך המדינה ומזכר הבנות להקמת פעילות משותפת בפולין ובאוסטרליה. מעריכה כי תקצור באוגנדה בתחילת 2019.

תוצאות כספיות: לחברה עדיין אין פעילות המניבה הכנסות

תחזיות: בתחילת 2018 העריכה כי בהינתן אישור יצוא, תרשום הכנסות של 50-100 מיליון שקל ב-2019, 150-300 מיליון שקל ב-2020, ו-300-600 מיליון שקל ב-2021. בינתיים אישור היצוא לא הגיע והחברה לא חזרה על התחזיות לגבי השוק הישראלי. טוגדר מעריכה את פוטנציאל ההכנסות מאוגנדה ב-75 מיליון דולר ב-2019, ועד 300 מיליון דולר בהמשך, ועל כך חזרה בתשקיף האחרון שלה שפורסם בסוף נובמבר. באותו תשקיף מסרה כי היא צופה הכנסות של 7.5-10 מיליון אירו בשנה מהסכם של יבוא קנאביס לתוך גרמניה, וכי 200 אלף אירו כבר יירשמו כהכנסה במהלך 2018. כך, נוכל לראות כבר בקרוב מאוד אם ההסכם הזה מתממש כמתוכנן.

אנשי מפתח: ניסים ברכה, ניר סוסינסקי וגיא עטייה (בעלי גלובוס ובעלי השליטה בטוגדר)

תשואת המניה מאז הכניסה לתחום: 500% מאז דצמבר 2017

שווי שוק: 238 מיליון דולר

מדיוי

פעילות: לאחר כישלון השת"פ עם היי פארמה, נותרה החברה עם מזכר הבנות להקמת פעילות קנאביס במקדוניה.

תוצאות כספיות: לחברה אין עדיין פעילות המניבה הכנסות

תחזיות: לא ניתנו

אנשי מפתח: מנחם כהן (בעל השליטה במדיוי)

שווי שוק: 88 מיליון שקל

תשואה מאז הכניסה לתחום: 500% מאז נובמבר 2017