כשנה לאחר שניהלה מו"מ לשכור 40 אלף מ"ר בפ"ת: טבע תשכור מויתניה מחצית מכך ברמת החייל

המטה הגלובלי של טבע יעבור מפ"ת לת"א החל מאמצע שנת 2020, ולתקופה של עד 25 שנה, תמורת דמי שכירות שנתיים של כ-27 מיליון שקל • מנכ"ל ויתניה: "שני הצדדים עשו פה עסקה טובה" • מניית ויתניה מזנקת ביותר מ-6% בבורסה בת"א

עכשיו זה (כנראה) סופי: חברת התרופות טבע  עוזבת את פתח תקוה. ביום חמישי הודיעה טבע  על העברת המטה הגלובלי שלה לרמת החייל שבת"א, החל מאמצע שנת 2020. במכתב לעובדים כתב מארק סבג, סמנכ"ל בכיר ומנהל משאבי אנוש גלובליים בחברה, כי "טבע פעלה בשנים האחרונות למציאת אתר אשר ישמש כמטה הגלובלי המאוחד שלה, במקום אתרי המשרדים הרבים הפזורים באזור פתח תקוה. אנחנו שמחים להודיעכם כי החברה בחרה באתר הממוקם ברמת החייל, תל אביב, בבניין חדש אשר יאוכלס כולו על ידי עובדי המטה. כינוס האתרים לאתר אחד יגשים את מטרתנו לעבוד כטבע אחת, ויהווה פתרון יעיל וחסכוני במידה משמעותית מבחינה עסקית ותפעולית".

עיקרי העסקה בין טבע לויתניה
 עיקרי העסקה בין טבע לויתניה

סבג הוסיף כי "האתר מצוי במיקום מרכזי ויאפשר לעובדים, לספקים ולשאר המבקרים, גישה וחניה נוחות. המבנה עצמו ניצב בחזית הקדמה הטכנולוגית ויעניק לעובדינו סביבת עבודה נוחה ומתקדמת, על-פי סטנדרטים ההולמים את החברה, תרבותה הארגונית, מורשתה וערכיה, ויאפשר לכולנו לעבוד יחד באופן יעיל ומשתף על מנת להצעיד את טבע קדימה".

הבניין ממוקם ברחוב דבורה הנביאה, בסמוך לכניסה לקריית עתידים. חברת הנדל"ן ויתניה - המשכירה את הנכס לטבע, פרסמה היום פרטים נוספים על העסק ה בדיווח לבורסה. ויתניה  ציינה שמדובר במבנה משרדים בן 17 קומות (מגדל ויתניה), בשטח של 19,600 מ"ר ברוטו, הכולל 710 חניות. תקופת השכירות תחל לא יאוחר מ-1 ביולי 2020 ותסתיים לאחר 12.5 שנים, כאשר לטבע ניתנת האופציה להאריך את התקופה בשתי תקופות נוספות בנות 5 שנים כל אחת, וכן בתקופה נוספת בת 2.5 שנים - כלומר עד 25 שנה.

דמי השכירות החודשיים הינם כ-2.2 מיליון שקל בתוספת מע"מ - 26.7 מיליון שקל בשנה, והם צמודים למדד המחירים לצרכן לחודש אוקטובר 2018. דמי השכירות יגדלו ב-7% לאחר 5 שנים (כלומר יגיעו לכ-28.6 מיליון שקל בשנה); ויעודכנו בשיעור של 10% בתקופת האופציה הראשונה ובשיעור של 5% בכל אחת מתקופות האופציות הנוספות.

ההסכם קובע שטבע תמציא ערבות בנקאית בסך השווה לדמי שכירות של 6 חודשים, ותשלם ב-1 בינואר 2020 מקדמה על חשבון דמי השכירות. היקף ההשקעה של ויתניה בהקמת המגדל עומד על כ-140 מיליון שקל, לא כולל עלות הקרקע, ונדרשות השקעות של 90 מיליון שקל להשלמתו עד למסירתו. מניית ויתניה מזנקת ביותר מ-6% בבורסה בתל אביב. טבע יורדת 3.5%.

השכירות של המטה הנוכחי של טבע ברחוב בזל בפ"ת תסתיים בדצמבר 2021. שטח מבני המטה כיום הוא כ-35 אלף מ"ר. פעילותה של טבע בפ"ת היא ארוכת-שנים, כאשר הקשר ההיסטורי נובע גם מכך שפ"ת נוסדה על ידי יואל משה סלומון, אביו של חיים סלומון, שהיה אחד ממייסדי טבע בתחילת המאה הקודמת.

טבע החליטה לעזוב את המטה הנוכחי שלה בפ"ת ולרכז את כל פעילויות המטה (שכיום מפוזרות במספר בניינים בעיר) עוד בשנת 2015. אלא שאז מצב החברה היה שונה לגמרי, והיא החליטה לרכוש קרקע ברעננה ולבנות עליה את המטה שלה. לפי הערכות טבע שילמה תמורת הקרקע 200 מיליון שקל לבעליה ג'ורג' חורש; והיא בחרה בחברות אלקטרה ותדהר לבנות את המטה החדש, כשההיקף הכספי הכולל של הפרויקט הוערך ב-1.2 מיליארד שקל.

בהמשך, המשבר אליו נקלעה טבע והצורך לשרת את החוב העצום שנטלה במטרה לממן את רכישת אקטביס, הובילו לנטישת הפרויקט. ברבעון השלישי של 2017 טבע רשמה בדוחותיה ירידת ערך של 42 מיליון דולר הקשורה לנדל"ן בישראל, בעקבות מכירת הקרקע. כיום נבנה שם הקמפוס החדש של חברת אמדוקס.

במקביל המשיכה טבע לחפש מיקום חדש למטה שלה, ובאוקטובר 2017 נחשף ב"גלובס" כי היא מקיימת מו"מ עם ויתניה על הקמת מטה חדש בפ"ת, באזור קריית אריה. אז דובר על השכרה לתקופה ארוכה של שטח בהיקף כ-40 אלף מ"ר ומקומות חניה, בעוד שגודלו של הבניין שבסופו של דבר נבחר ברמת החייל קטן מכך בכחצי. זאת, כחלק מתוכנית ההתייעלות שהחברה עוברת (אגב, גם בארה"ב הועבר המטה של טבע מפנסילבניה לניו ג'רזי, כשלפי הדיווחים טבע צפויה לחסוך במהלך זה 40 מיליון דולר).

בתשובה לשאלת "גלובס" מדוע המו"מ על הקמת מטה חדש לטבע בפ"ת לא הבשיל בסופו של דבר, אמר היום מנכ"ל ויתניה, עופר זיו כי "המו"מ התקדם כמעט עד חתימה על הסכם, אבל בדיוק היו בטבע חילופי מנכ"לים והוחלט להשעותו, עד שהמנכ"ל שנכנס לתפקיד יידע בדיוק את צרכי החברה".

"חברה ש'חוטפת' אבל עדיין ספינת דגל"

ויתניה, הנסחרת בבורסה בת"א בשווי של 522 מיליון שקל, עוסקת בפיתוח, ייזום, בנייה והשכרה של נדל"ן מניב בארץ ובחו"ל, כולל שטחי משרדים, מסחר, חניות ובנייה למגורים. לחברה 170 אלף מ"ר נכסים מניבים ועוד כ-195 אלף מ"ר בהליכי תכנון ופיתוח. בין בעלי המניות בחברה נמנים היו"ר אהוד סמסונוב והחברות פליינג קרגו, גיתם מערכות, אחים חממה וגופים מוסדיים.

מניי ת ויתניה עלתה בפתיחת המסחר הבוקר ב-7%. "לעסקה עם טבע תהיה השפעה לא מעטה על ההכנסות שלנו", אמר היום מנכ"ל ויתניה זיו. "אנחנו משכירים בניין בשלמותו לחברה, שנכון שהיא 'חוטפת' בשנתיים האחרונות, אבל היא עדיין ספינת דגל של הכלכלה הישראלית . זה עושה טוב לרמת החייל שסבלה בשנתיים האחרונות, מאז התמוטטות החניון, מבעיות של שוכרים. זה נותן סימן חיובי על התאוששות שוק הנדל"ן באזור הזה".

מה לגבי נגישות תחבורתית למקום?

זיו: "יש אגדה אורבנית שרמת החייל סובלת מבעיית תחבורה. בתור אחד שמגיע לשם כל בוקר, אני לא מכיר את הבעיה הזאת. אם נבדוק את זמני הכניסה להרצליה פיתוח ולמרכז ת"א, אז לרמת החייל הרבה יותר קל להגיע".

שכר הדירה שטבע תשלם דומה לשכ"ד הממוצע באזור?

"בדרך כלל משווים לפי שכר דירה למעטפת, כלומר ללא התאמות פנים, וברמת החייל מדובר על 60-65 שקל למ"ר, שזה זול יותר ממרכז ת"א. כיוון שאנחנו עושים גם התאמות, אז שכר הדירה יותר גבוה, אבל אם אני מתרגם את זה, שכר הדירה בסך הכול דומה לנהוג ברמת החיל. שני הצדדים עשו פה עסקה טובה".

את הבניין תכנן משרד ישר אדריכלים, מתכנני הפנים הם ורד גינדי ואלכס מייטליס, והקבלן המבצע הוא חברת SGS. לדברי זיו, "הבניין מתאים לטבע בגודל, ויש בו הרבה מקומות חניה - שזאת הייתה דרישה של טבע. הוא בנוי ברמה הנדסית מאוד גבוהה, עם מעטפת כפולה שעוזרת לחיסכון באנרגיה".

אישור שני לתרופת ביוסימילר 

בהיבט הפעילות שלה, הודיעה טבע בסוף השבוע על קבלת אישור FDA לשווק בארה"ב את Herzuma, גרסת הביוסימילר (גנריקה לתרופה ביולוגית) שלה ושל שותפתה סלטריון לתרופה Herceptin, לטיפול במספר התוויות של סרטן שד - תרופה רבת-מכר של חברת רוש. בשלב זה טבע לא מעדכנת בנוגע לתוכניותיה למסחור התרופה. עבור טבע וסלטריון זהו אישור שני לתרופת ביוסימילר תוך חודש, לאחר שקיבלו לאחרונה אישור ל-Rituxan.

"אנחנו מאוד שמחים להמשיך ולבנות את נוכחותה של טבע בזירת הביוסימילר", אמר ברנדן או'גריידי, סמנכ"ל בכיר, מנהל החטיבה המסחרית בצפון אמריקה בטבע. "הוספת Herzuma לפורטפוליו הביוסימילרי שלנו תאפשר לנו למנף את החוזקות שלנו הן באונקולוגיה והן בגנריקה".