קובי כחלון, אחיו של שר האוצר, הוכרז כעד עוין בפרשת רונאל פישר

קובי כחלון זומן להעיד כעד תביעה על דברים שנאמרו לו בעת חקירה במשטרה, במסגרתה נחקר על פעולות שביצע בעת שכיהן כסגן ראש עיריית ירושלים ויו"ר הוועדה המחוזית • הכרזתו כעד עוין התבקשה בשל סתירה בין עדותו בביהמ"ש לבין דבריו במח"ש בנוגע לשאלה האם עדותו קשורה רק לעו"ד רות דוד או גם לעו"ד רונאל פישר

קובי כחלון / צילום: יוסי זמיר
קובי כחלון / צילום: יוסי זמיר

קובי כחלון, אחיו של שר האוצר משה כחלון, התייצב אתמול (ב') לעדות בבית המשפט המחוזי בירושלים בפרשת "רונאל פישר", והעיד כי לאחר שזומן למסור עדות במשטרה במסגרת חקירה שהתנהלה נגד שורת קבלנים, הקבלן יאיר ביטון אמר לו כי יש חקירה גם נגדו, וכי הוא יכול להיחלץ ממנה באמצעות תשלום של כמה עשרות אלפי דולרים.

עוד העיד קובי כחלון כי ביטון אמר לו ש"יש עורכת דין של 30 שנה בפרקליטות, והיא תעזור לו", תוך שהוא מתכוון לפרקליטת מחוז תל-אביב לשעבר, עו"ד רות דוד, הנאשמת בפלילים במסגרת פרשת רונאל פישר.

במסגרת העדות ביקשה הפרקליטות להכריז על קובי כחלון כעד עוין, לאחר שלא זכר שהעיד במח"ש גם נגד רונאל פישר ולא רק נגד רות דוד.

פרשת פישר התפוצצה ביולי 2014. רונאל פישר, עיתונאי לשעבר, "סלב" לעת מצוא ועורך דין מוכר ומקושר, נעצר בחשד לשוחד ולמרמה. פישר מואשם כי קשר קשר עם רב-פקד ערן מלכה, שבמסגרתו העביר לו קצין המשטרה, שלא כדין, מידע מחקירות סמויות וגלויות על לקוחות ומכרים של פישר. לפי האישום, מידע זה הועבר בחלקו לצדדים שלישיים בעבור תשלום, שבו התחלקו פישר ומלכה, או בתמורה לכך שישכרו את שירותיו של פישר.

לצדו של פישר,הועמדו לדין עו"ד רות דוד, לשעבר פרקליטת מחוז תל-אביב, שהייתה שותפתו של פישר למשרד עורכי הדין. דוד נאשמת בעבירה של שיבוש מהלכי משפט בנוגע לשתי פרשיות וכן בעבירה של קבלת נכסים שהושגו בפשע. נאשמים נוספים בפרשה הם יאיר ביטון, לשעבר בעל השליטה בחברת הבנייה ב. יאיר; שי ברס, לשעבר מנכ"ל נתיבי ישראל (מע"צ); והאחים יוסף ואביב נחמיאס, בעלים של חברת בנייה.

כחלון זומן להעיד על מה שכונה במשטרה "חקירת קובי כחלון", במסגרתה נחקר אחיו של שר האוצר על פעולות שביצע בזמן שכיהן כסגן ראש עיריית ירושלים ויו"ר הוועדה המחוזית. החקירה - שהחלה כחקירת קבלנים ולא כחקירה כנגד כחלון - עסקה בחשדות למרמה של קבלנים כלפי העירייה. בהמשך הפכה החקירה ל"תיק כחלון", כאשר שמו של קובי כחלון עלה כמי שנותן היתרים פסולים בשל קשריו עם אותם קבלנים. החקירה נגד כחלון הסתיימה בלא כלום, ואולם הפכה לפרשת צד במסגרת "פרשת רונאל פישר", לאחר שכחלון עצמו העיד במח"ש כי נמסר לו כי החקירה נגדו יכולה להיסגר בתמורה לכסף.

כחלון העיד אתמול כי רב-פקד קובי קדוש מלה"ב 433 זימן אותו לעדות בנוגע לפרשה במסגרתה נחקרו חשדות נגד קבלנים בירושלים. בעקבות זאת, העיד, הפגיש אותו אחד מחבריו עם הקבלן יאיר ביטון, אשר אמר לו במהלך הפגישה כי יש חקירה נגדו, וכי הוא יכול להיחלץ ממנה תמורת תשלום של כמה עשרות אלפי דולרים.

על הדברים שאמר לו ביטון, העיד כחלון: "הוא אמר לי: 'יש עורכת דין של 30 שנה בפרקליטות, והיא תעזור לך'. אני בטוח שיאיר לא רצה את הכסף ולא צריך את הכסף. מבחינתו זה נראה תמים, מבחינתי זה נראה איום - שמידע כזה יגיע החוצה. המשטרה לא תמיד כזאת מוצלחת, עושה תרגילים, מנסה להפיל אנשים", אומר כחלון, שלדבריו דחה את ההצעה בו במקום. כאשר חזר לביתו, הלך עם אשתו לראש עיריית ירושלים דאז, ניר ברקת, שהיה שכנו וידידו.

על-פי עדותו של כחלון, ברקת התקשר מיד ליועץ המשפטי של העירייה, עו"ד אמנון מרחב (כיום מנכ"ל התאחדות בוני ישראל), שהנחה אותו להתקשר למני יצחקי, מי ששימש אז מפקד זמני במחוז ירושלים. למחרת בבוקר אמר לו ברקת בשמו של יצחקי כי כאשר יגיע לחקירה - שימסור לחוקריו מיד מה אירע.

כחלון העיד כי אכן עשה זאת, כאשר את הדיווח העביר לערן מלכה שחקר אותו. לטענת כחלון, כאשר דרש ממלכה לדבר עם קצין בכיר יותר, מלכה סירב. "הוא עשה את עצמו כאילו הוא מדבר עם קצין יותר בכיר, ואמר לי לא", העיד כחלון. עוד העיד כי הוא ביקש מפקד קובי קדוש שנכח בחקירה לרשום את ההצעה שהציע לו ביטון, אך הוא התעקש לא לרשום. "אמרתי לו: 'זה מה שמני יצחקי אמר'. ואז הוא אומר: 'מה היחסים שלך עם מני יצחקי?'. כל ההתנהגות שלו הייתה בשביל לשבש את החקירה", העיד כחלון.

בקשתה של התביעה להכריז על כחלון כ"עד עוין" - עד תביעה שאינו משתף פעולה, ועל כן ניתן לחקור אותו בחקירה נגדית - התבקשה על רקע טענת הפרקליטות כי קיימת סתירה מהותית בין עדותו של כחלון בבית המשפט לבין דבריו במח"ש בנוגע לשאלה האם הוא מעיד לגבי רות דוד בלבד או גם לגבי רונאל פישר. התובע, דן בהט, טען כי כחלון מסר שתי גרסאות שונות - האחת דומה לזו שמסר בבית המשפט ומתייחסת רק "לעורכת דין" שיכולה לחלץ אותו מהחקירה נגדו; והאחרת, שאותה מסר לרכז מודיעין, ובמסגרתה אמר כחלון שהוצעו לו גם עורכת דין וגם עורך דין שיכולים לסייע לו לסגור את החקירה.

הפרקליטות סבורה כי הגרסה השנייה היא הגרסה הנכונה, אך בעדות אתמול עמד כחלון על כך שנאמר לו רק "עורכת דין". סתירה נוספת לטענת הפרקליטות הייתה בכך שבחקירתו אמר כחלון כי שאל במה מדובר, וביטון סירב לומר, ואילו בעדותו אמר שלא שאל כלל.

עם זאת, גם נוכח הבקשה להכריז על כחלון כעד עוין, אמר התובע בהט לשופט משה סובל כי להערכתו כחלון אינו משקר אלא טועה, ולכן בטרם ביקש להכריז עליו עד עוין, ניסה שוב ושוב לרענן את זיכרונו וביקש ממנו לאשר שהוצעו לו גם עורך דין (רונאל פישר) וגם עורכת דין (רות דוד). רק לאחר שכחלון עמד על כך שהוצעה רק עורכת דין, התבקשה הכרזתו כעד עוין, והוא נחקר על-ידי התובע בחקירה נגדית.

בהמשך הדיון טען עו"ד איתן פלג, המייצג את יאיר ביטון בפרשה, כי עדותו של כחלון אינה מפלילה את ביטון, ובין היתר ניסה להוכיח באמצעות החקירה הנגדית כי ביטון בסך-הכול הציע לכחלון עורכת דין שתטפל לו בתיק, שתייצג אותו. עו"ד פלג שאל את כחלון בין היתר: "אתה לא יכול לשלול שמדובר בהצעה לחלוטין לגיטימית של אדם שרוצה לעזור לך", וכחלון אישר כי התזה הזאת אינה מופרכת בעיניו: "אני לא יכול לשלול כלום. אמרתי שזו אחת מהאפשרויות. אני מסכים לחלוטין".

עדותו של כחלון בנוגע לאירועים שסבבו סביב חקירתו מצטרפת לעדותו של ערן מלכה כעד מדינה בתיק. בפברואר 2017 העיד מלכה, בין היתר, על אותה חקירה שכונתה "חקירת קובי כחלון" - שעליה לטענתו דיווח לרונאל פישר. בין היתר העיד מלכה כי "התיק הזה נקרא בהתחלה 'סל שרצים', והוא עסק בחשדות למרמה של קבלנים כלפי העירייה. הוא הפך להיות 'תיק כחלון' בעקבות החקירה, אבל הוא לא התחיל כך".

עוד הוסיף מלכה כי אחרי המעצרים התחיל לעלות שמו של קובי כחלון כמי שבאישון לילה נותן את ההיתר החשוד לקבלנים בגלל הקשר שלו עם אותם קבלנים. "כך, התיק הפך מהתיק של הקבלנים לתיק של כחלון. בהמשך החקירה עלה שמו של כחלון כמי שנותן היתרים פסולים בשל קשריו עם אותם קבלנים, וגם על כך סיפרתי לפישר. שאני צריך לחקור אותו... הוא נורא התעניין, שאל שאלות. נורא התעניין בתיק. זה היה ברמה החברית לגמרי של שני חברים שמספרים אחד לשני מה היה להם בעבודה. נכון שזה לא היה בסדר, והייתי קצין משטרה, אבל הרגשתי די חופשי לספר לו על הכול".

עוד העיד מלכה כי לילה לפני חקירתו של כחלון, הוא שוחח עם פישר שסייע לו בעניין אישי הנוגע לילדיו (מלכה דמע כשסיפר זאת ואף אמר שהוא מודה לפישר על כך), ובסיום השיחה סיפר לפישר כי החקירה של כחלון תתקיים למחרת. בתגובה, העיד מלכה, שאל פישר מה יש לו לעשות בתיק כחלון, ומלכה אמר כי לא הבין את השאלה. על כך ענה פישר: "לא משנה, שיהיה בהצלחה".

מלכה המשיך והעיד כי "קובי כחלון זומן לחקירה והגיע. קצין בשם קובי קדוש חקר אותו, ואני הייתי הממונה על החקירה. כמה דקות אחרי תחילת החקירה אומר לי קובי שכחלון רוצה לדבר עם הממונה על החקירה - אתי. כל החקירה שלו מצולמת, והוא מספר לי את הדבר הבא: רוח הדברים היא שהגיע אליו בלילה אדם מסוים, שהוא לא רוצה להגיד את השם שלו, ואמר לו שהוא יודע שהוא צריך להיחקר, ויש איזו עורך דין בתל-אביב שהייתה פעם בפרקליטות המדינה, ושהם יכולים לעזור לי. אני מתעקש 'מי זה שבא אליך', ובסופו של דבר הוא מוסר לי שם של איש בשם יאיר ביטון. זו הפעם הראשונה שאני שומע את השם הזה. מבחינתי זה איש זר, זה כמו שהיו אומרים לי 'משה זוכמיר'. אני עושה חושבים וחושד שאיכשהו זה אולי קשור לרונאל בגלל השיחה שהייתה לי אתו ערב לפני. ואז הוא מתחיל לדבר על דברים דמיוניים, 'עשו לי כמו ואנונו', 'תפרו לי תיק' וכדומה. אמרתי לו - תשמע, אני מכיר איך נולד החשד נגדך. אבל משהו בי אומר לי שיכול להיות שיש פה איזה סיפור".

ארוחות בבית של פישר

עוד אמר כחלון למלכה כי הוא דיבר עם מני יצחקי, שהוא חברו. יצחקי, לשעבר ראש אגף חקירות ומודיעין, כיהן אז כמפקד לה"ב 433. מלכה העיד כי בתום החקירה של כחלון, סיפר על הדברים שאמר לו כחלון למפקד הזרוע שלו, אלון גרוסמן. "סיפרתי בעיקר את כל מה שנוגע למני יצחקי, כי כשמגיע נחקר שמספר שיום לפני החקירה הוא מדבר עם ניצב במשטרה - זה מעניין. את זה שאני חושד שיש לזה קשר לרונאל באותו זמן שמרתי לעצמי. לא סיפרתי לו את זה כסיפור פלילי, כי אם אני אספר לו שאולי זה רונאל מהתיק של לובינסקי, שאנחנו חברים - לא צריך להמשיך לתאר מה זה אומר. זה מובן מאליו שאז אני חושף שאני יודע משהו ולא מספר, ואני פוגע בעצמי כקצין משטרה. חששתי לפגוע בעצמי". 

לדברי עו"ד דרור מתתיהו, אשר ליווה את קובי כחלון בתקופה המדוברת, מסר: "מר כחלון מסר עדות אמת בפני בית המשפט, אשר מתבססת על ידיעותיו וזיכרונו, בנוגע לאירוע מלפני כ-6 שנים, במסגרתו הוצע לו לשלם עבור סגירת תיק חקירה, אשר מעולם לא צריך היה להיפתח ואשר בסופו של יום נסגר בלא כלום על-ידי הפרקליטות. מר כחלון פעל בדיוק כפי שמצופה מעובד ציבור ישר והגון לפעול - הוא דחה את ההצעה על הסף ושיתף את ראש עיריית ירושלים ואת היועצת המשפטית בתוכנה. לאחר מכן, מר כחלון דיווח על כך גם לחוקרי המשטרה, וזאת מבלי שידע כי אחד הקצינים שלהם הוא מדווח על ההצעה, ערן מלכה, היה בעצם בין יוזמיה". 

*** חזקת החפות: רונאל פישר, רות דוד, יאיר ביטון, שי ברס והאחים יוסף ואביב נחמיאס לא הורשעו בכל עבירה במסגרת המשפט המתנהל בעניינם. המשפט הפלילי מצוי בשלב ההוכחות, ובמסגרת זו נשמעים עדי התביעה תוך ניסיון של המדינה לבסס את האישומים. בשלב הבא תינתן לנאשמים האפשרות להציג את עדי ההגנה ואת טענותיהם. כל עוד הוא לא הורשעו, זכאים הנאשמים ליהנות מחזקת החפות.