שולץ: "אם לא היינו מפטרים 10,300 איש, כל עובדי טבע היו נאלצים לעזוב"

במסיבת עיתונאים ראשונה שלו בתל אביב, התייחס הבוקר מנכ"ל טבע לתחזית הנמוכה שסיפקה החברה: "כתוצאה מהביצועים הטובים יותר ב-2018, אנשים התחילו לחשוב שמצב החברה אינו קשה - אבל ההכנסות שלנו יורדות והמצב קשה, אף שאנחנו מנהלים אותו היטב"

קאר שולץ, מנכ"ל טבע / צילום: שלומי יוסף
קאר שולץ, מנכ"ל טבע / צילום: שלומי יוסף

"אם אתה לא משלם משכנתא, אתה מאבד את הבית - אז אתה חייב לשלם איכשהו. כשההכנסות שלנו יורדות במיליארדי דולרים, יש רק אופציה אחת, וזה להפחית את העלויות", כך אמר הבוקר (יום ג') נשיא ומנכ"ל טבע, קאר שולץ, במפגש ראשון עם התקשורת הישראלית, שערך לאחר שנה ושלושה חודשים בתפקיד.

במסיבת העיתונאים שנערכה בבית העיתונאים בתל אביב, התייחס שולץ למצבה הנוכחי של טבע , לאחר שנה של תוכנית התייעלות מאסיבית, שבמסגרתה פוטרו 10,300 עובדי החברה, ועל רקע הצפי לשנת שפל בחברה. "זה מחיר גבוה מאוד - וזה עצוב מאוד", אמר, "אבל אם לא היינו עושים זאת, כל עובדי טבע היו נאלצים לעזוב".

עם זאת, הדגיש שולץ, "לא נותרו החלטות גדולות שיש לקבל. אין גל נוסף של רה-ארגון. שבעה אתרי ייצור נסגרו או נמכרו ב-2018, וכשאמרתי שעוד 11 ייסגרו השנה, מדובר בכאלה שכבר הכרזנו עליהם - לדוגמה, האתר בירושלים".

"האנליסטים ציפו שהמספרים יהיו גבוהים יותר"

ב-2018 צמצמה טבע את החוב מסכום של יותר מ-35 מיליארד דולר ל-27.1 מיליארד דולר נטו (החוב ברוטו 28.9 מיליארד דולר), "אך כמובן שזה לא מספיק", אמר מנכ"ל טבע הבוקר. לדבריו, "התוכנית שלנו ריאליסטית, והיא עובדת. המצב קשה, אך אנחנו יודעים מה אנחנו עושים ואנחנו עומדים ביעדים".

בעוד שב-2018 טבע אכן עמדה ביעדים הפיננסיים שהציבה, לאחר שגם העלתה את התחזיות במהלך השנה, התחזית ל-2019, שנמסרה בשבוע שעבר, אכזבה את השוק, ומניית טבע נפלה ביום פרסום הדוחות ב-8%. טבע צופה הכנסות של 17.0-17.4 מיליארד דולר, רווח נקי של 2.2-2.5 דולרים למניה ותזרים של 1.6-2.0 מיליארד דולר.

מניית טבע ירדה ב-10% בשנה האחרונה
 מניית טבע ירדה ב-10% בשנה האחרונה

לדברי שולץ, "האנליסטים ציפו שהמספרים יהיו גבוהים יותר. כתוצאה מהביצועים הטובים יותר ב-2018, אנשים התחילו לחשוב שהמצב אינו קשה. ההכנסות שלנו יורדות והמצב קשה, אף שאנחנו מנהלים אותו היטב. אנחנו צריכים להזכיר לאנשים שהמכירות ימשיכו לרדת ב-2019. ב-2020 אנחנו מקווים להתייצבות או עלייה קטנה. צריך לראות כמה יורדות הכנסות הקופקסון וכמה עולות ההכנסות מהתרופות החדשות אג'ובי ואוסטדו. בשלב מסוים הן יעלו יותר, אבל עוד לא השנה".

אם נחזור לנתוני 2018, שולץ מסביר את הירידה בהכנסות בשלושה גורמים מרכזיים: פקיעת פטנט הקופקסון, המשך השחיקה בגנריקה בארה"ב, והשפעת מכירת פעילויות כמו בריאות האישה - שהיתה, לדבריו, צעד הכרחי על רקע החוב הגדול של החברה. שולץ מזכיר גם מחיקות שבוצעו במהלך 2018-2019 בגין עסקי אקטביס - הרכישה הגדולה בתולדות טבע, שסיבכה אותה בחוב הגדול - ובגין עסקים אחרים.

"הדבר החשוב ביותר הוא מה שעשינו בארגון ב-2018", אמר שולץ. באופן מסורתי, טבע פעלה בשתי חטיבות, גנריקה ומוצרי Specialty (מקוריים), ולאורך השנים היא רכשה חברות רבות שהמשיכו לפעול בצורה כמעט עצמאית. "איחדנו את הכל לטבע אחת, יש ארגון אחד. המו"פ, הייצור, המכירות והשיווק - כולם גלובליים. זה שינוי משמעותי בתרבות הארגונית", אמר.

"במטרה לא לפשוט רגל ולהיות מסוגלים לעמוד בתשלומי החוב, הצגנו את תוכנית ההתייעלות. חסכנו 2.2 מיליארד דולר ב-2018. הפחתנו את החוב ב-14% ל-27.1 מיליארד דולר אך כמובן שזה לא מספיק. אנחנו חייבים לייצר הכנסות חדשות ולהשיק מוצרים חדשים. אחד מהם זה אג'ובי לטיפול במיגרנה, ואחד הוא אוסטדו שהושק לפני כשנה וחצי, לטיפול בהפרעות תנועה. כמובן שקופקסון הוא עדיין המוצר הכי גדול שלנו, ובו אנחנו מנסים שהשחיקה תהיה הנמוכה ביותר שאפשר", הוסיף.

 

"ברבע מהמוצרים המחיר עלה, על השאר ויתרנו"

בפעילות הגנרית בארה"ב, טבע מזהה סימני התייצבות אחרי כמה שנים של לחצי מחירים גדולים. "אנחנו מובילי השוק בגנריקה. הבעיה היא שאם אתה מתמקד בווליום, בכל פעם שמבקשים ממך מחיר נמוך, אתה מסכים, ואז המחיר יורד ואתה נכנס ל'ספירלת מוות' של ירידת מחירים קבועה", אמר שולץ. "הבנתי שאנחנו מוכרים 10% מהמוצרים שלנו בהפסד בצפון אמריקה. לייצר מוצר ב-50 סנט ולמכור אותו ב-12 סנט, זה ביזנס רע. החלטנו שנרוויח על כל מוצר, דיברנו עם הלקוחות - יש רק שלושה לקוחות גדולים, ואנחנו הספק הכי גדול. התוצאה הייתה שברבע מהמוצרים המחיר עלה, ועל השאר ויתרנו.

"במחצית השנייה של השנה התחלנו לראות סימני התייצבות, ואחרי שנה אני אומר: זה בהחלט עובד. אם נתייחס לערך הגנריקה בארה"ב כאל מדד ברמה של 100 נקודות לפני 5 שנים, הוא ירד ל-50 נקודות, ואם היה ממשיך לרדת, הוא היה מגיע ל-25 נקודות - ובמצב כזה טבע הייתה out of business", הוסיף.

ב-2019 טבע מתכננת להתמקד בשלושה אלמנטים: יצירת הכנסות, ניהול הוצאות והפחתת החוב. "אג'ובי, התרופה למיגרנה, היא אחד משני מנועי הצמיחה כרגע", אמר שולץ. "יש לנו שני מתחרים, והנתח שלנו הוא כשליש מהמרשמים החדשים בארה"ב, ואנחנו ממתינים לאישור באירופה. התרופה אוסטדו משקפת מצב שבו לראשונה יש טיפול. המחיר שלה יחסית גבוה. לוקח למטופלים זמן לקבל שיפוי, אבל זה מתקדם היטב".

"הקופקסון יורד בווליום פחות מהצפוי"

על הקופקסון אמר שולץ שזה "סיפור קלאסי" בחברות תרופות: "בהרבה חברות רואים מוצר בלוקבאסטר (רב-מכר) נפלא, שהוא ברכה לזמן-מה ואחר כך נהיה בעייתי. כך היה לטבע, הקופקסון היה ברכה לאורך 20 שנה ועכשיו הוא אתגר, אבל הוא יורד בווליום פחות מהצפוי. כשיש תחרות גנרית ורוצים לשכנע לשמור על השיפוי למוצר, צריך לתת הנחה. הווליום ירד ב-20%, אבל הערך כולו ירד ב-45%, כי יש יותר הנחות, וזה יימשך לאורך זמן".

בטווח הארוך, שולץ מסמן כמה מנועי צמיחה. "אנחנו צריכים להישאר המובילים בגנריקה. יש לנו הפורטפוליו הנרחב ביותר, וזה בסיס העסק. במקביל, אנחנו רוצים להוביל גם בתחום הביופרמצבטיקה - גם תרופות כמו אג'ובי וגם ביוסימילר (גנריקה לתרופות ביולוגיות). זה התחום הצומח ביותר בעשור האחרון, תרופות ביולוגיות צומחות יותר מתרופות כימיות, ואחרי כמה שנים הפטנט פוקע ואז יש גנריקה - ביוסימילר. יש לנו מומחיות בנושא - אנחנו יודעים ביולוגיה ויודעים גנריקה".

לשאלה האם נפגש עם "האורקל מאומהה" וורן באפט, שחברת ההשקעות שלו, ברקשייר הת'וואיי, הפכה לבעלת מניות בטבע בסוף 2017, השיב שולץ: "לא פגשתי אותו ולא דיברתי איתו. דיברתי עם אחד השותפים שלו. יש לנו דיאלוג עם כל בעלי המניות". שאלה אחרת ששולץ נשאל היא האם טבע עומדת למכירה, והוא השיב נחרצות שלא.

לשאלה מה הייתה הבעיה המרכזית של טבע כשהצטרף לחברה, השיב כי מדובר בחוב הגדול, וכי בשנה האחרונה טבע הפחיתה את החוב ושינתה את הרכבו (גייסה אג"ח בריבית קבועה והחזירה את ההלוואות הבנקאיות). מנכ"ל טבע ציין כי לא הופתע ממה שגילה כשהגיע לחברה, משום שלמד וניתח את המצב עוד לפני כן בהתבסס על המידע שהיה לו ושיחות עם הדירקטוריון.

"ברור שיש אובדן של האמון בשוק"

לשאלת "גלובס" מה דעתו על הרכישות שביצעה טבע בשנים קודמות, שמצד אחד הביאו לה את שני מנועי הצמיחה הנוכחיים (אג'ובי ואוסטדו) ומצד שני סיבכו אותה בחוב עצום, אמר שולץ שהוא כמנכ"ל מתייחס להווה ולעתיד. לדבריו, החוב והמוצרים היו מצב נתון כשהצטרף לחברה, והוא אינו נוהג להתייחס לאירועים שקרו בעבר, לפני שהגיע לטבע.

האם החברה הצליחה להשיג מחדש את אמון המשקיעים? "אני חושב שמוקדם מדי לומר. אני חושב שכשיש הרבה אכזבות, ברור שיש אובדן של האמון בשוק. להשיג אותו מחדש לוקח זמן. אבל אני חושב שההתחלה טובה, ואם מסתכלים על בסיס המשקיעים שלנו, יש לנו הרבה משקיעים רציניים, משקיעי ערך לטווח ארוך, שרבים מהם אני מכיר כבר שנים. אני שמח מאוד שיש משקיעים שמביעים בנו אמון וקונים את המניה במצב השוק הנוכחי, אבל אני חושב שאנחנו צריכים להרוויח את האמון, וזה לוקח יותר משנה אחת".

זאת הסיבה לכך שהתחזיות ל-2019 שמרניות?

שולץ: "התחזיות הן למעשה ריאליסטיות ושמרניות. הדילמה כאן היא שיש מצב מאוד קשה, ההכנסות יורדות בגלל התחרות הגנרית לקופקסון, וזה יימשך ב-2019. ב-2018 עשינו עבודה טובה במימוש התוכנית שלנו, ואף התקדמנו יותר מהמתוכנן, אבל לפעמים אנשים שוכחים שהתוכנית קשה וההכנסות יורדות. אנחנו מנהלים את המצב היטב, אבל המצב עדיין קשה. התחזיות ל-2019 מצביעות על כך שהמצב עדיין קשה. נפסיד כמיליארד דולר מכירות בקופקסון, וצריך לפצות על כך. נחזור לצמיחה ב-2020-2021".

עם תזרים של 1.8 מיליארד דולר השנה תצליחו להפחית את החוב, כשיש גם סיכון להוצאות משפטיות גדולות, כמו סיפור קרטל התרופות הגנריות או האופיואידים?

שולץ: "בתחזיות שלנו אנחנו כמובן מביאים בחשבון פשרות משפטיות. לא שמנו בצד סכומי כסף לכך, אבל בתחזית התזרים שלנו אנחנו מביאים זאת בחשבון. התזרים הצפוי השנה - בטווח הארוך הוא נמוך מדי, אבל 2019 היא שנת השפל, והרווחים, ההכנסות והתזרים ישתפרו משנת 2020 והלאה. נצטרך תזרים חזק יותר כדי לעמוד ביעד ארוך הטווח שלנו, של יחס חוב ל-EBITDA נמוך מ-3".

לשאלה מהו מצב הרוח הנוכחי של העובדים בטבע, השיב שולץ כי כשמבצעים תהליך התייעלות, בתחילה התחושות קשות ולחוצות, ולאחר מכן, כשיש לעובדים יותר ודאות והם רואים שהחברה עומדת ביעדים, הם מתחילים להרגיש טוב יותר, וכיום המורל של עובדי טבע מתחיל לעלות.

שולץ, שמגיע מדנמרק ומנהל את טבע מהמטה בישראל, אמר היום: "אני אוהב מאוד את תל אביב. קניתי פה בית עוד ב-2017, וחוץ מההמתנה לטופס 4 הכל טוב".