הסוף למשחקי הערב? הקבוצות הגדולות: "המשחקים בשעות המאוחרות פוגעים בנו כלכלית"

מכבי חיפה ביצעה סקר אוהדים שקבע כי השעה המועדפת היא 18:00, מכבי ת"א דורשת מהמינהלת לשחק ב-16:00 • המינהלת: שעות המשחקים ילקחו בחשבון במכרז השידורים הבא

איצטדיון כדורגל רמת גן / צילום: איל יצהר
איצטדיון כדורגל רמת גן / צילום: איל יצהר

ניסיתם פעם להגיע מתל-אביב למשחק כדורגל שנערך בירושלים בשעה 21:00? אם כן, אתם יודעים שאין סיכוי שתחזרו הביתה לפני השעות הקטנות של הלילה. ומה עם הילדים שצריכים לקום למחרת לביה"ס?

זוהי רק דוגמה אחת. לאורך השנים האחרונות עולות טענות מצד קבוצות הכדורגל בליגת העל נגד שיבוץ המשחקים בשעות המאוחרות, כגורם שמונע מימוש פוטנציאל הקהל - בעיקר אי הבאת ילדים למשחקים בשעות המאוחרות. כעת יש סיכוי שזה הולך להשתנות.

בשבועות האחרונים בוחנות שתיים מהקבוצות הגדולות בכדורגל הישראלי, מכבי ת"א ומכבי חיפה, את הנזק הכלכלי שלטענתן נגרם להן מאי-קיום משחקים בשעות נוחות, כך נודע ל"גלובס". הטענה העיקרית של שתי הגדולות היא שהבחירה שניתנת לזכייני השידור (צ'רלטון, ערוץ הספורט) לקבוע את שיבוץ המשחקים מביאה את הקבוצות לשחק בשעות שבהן הן מאבדות חלק מהקהל. בין היתר הן טוענות לנזק מצטבר, בבחינת "ילד שלא מגיע למגרשים יהפוך במקרה הטוב למבוגר שרואה כדורגל בטלוויזיה ולא במגרש".

במכבי חיפה ערכו סקר בקרב 2,365 אוהדים הקבוצה, שבו התבקשו האוהדים לסמן את השעה המועדפת עליהם למשחקי הליגה. 48% מהמשיבים סימנו את השעה 18:00 ביום שבת, בעוד שמשחקי הערב המאוחרים בשבת (20:00) זכו לתמיכה של 28% בלבד. דווקא היום שנבחר על ידי מינהלת הליגה ליום שבו משוחק "המשחק המרכזי" - יום שני בשעה 21:00, סומן על-ידי 6% בלבד מאוהדי הירוקים.

מנכ"ל מכבי חיפה, אסף בן דב, מסביר כי "לשעות המשחקים משמעות קריטית. בשל השעות המאוחרות דור שלם של ילדים כבר לא מגיע למשחקים".

לשאלה "מדוע אינך מביא את ילדיך למשחקי הכדורגל, ומהן הסיבות לכך?", השיבו 58.3% מאוהדי מכבי חיפה שהסיבה העיקרית לכך היא שעות המשחקים המאוחרות. 17% השיבו כי הם לא מגיעים בשל סיבות כלכליות. כ-20% השיבו כי הסיבה היא בשל היעדר מקום פנוי ליד.

בחיפה מציגים את הפגיעה הכלכלית שנגרמת למועדון מאי-מימוש פוטנציאל הקהל במשחקים המאוחרים - במשחק האחרון שהקבוצה אירחה את בני סכנין במסגרת המחזור ה-25 של ליגת העל, מלבד רוכשי המנויים נמכרו גם 4,000 כרטיסים בודדים, רובם ילדים, ועל פי ההערכות היו באצטדיון סמי עופר בסך הכל כ-5,000 ילדים.

"לימים ולשעות המשחקים השפעה קריטית על הפופולריות של הענף הזה בשנים הקרובות", אומר בן דב. "בעבר, ילדים הגיעו למשחקים שנערכו בשעה 17:00 ,15:00, 18:00. המשחקים בשנים האחרונות הם בשעות מאוחרות מאוד ורוב הצופים הם מבוגרים". בעקבות הסקר פנתה מכבי חיפה למינהלת הליגה וביקשה להפסיק לשבץ את הקבוצה בשעות הערב המאוחרות, ולנסות עד כמה שניתן לשבץ את משחקי הקבוצה בשעה 18:00.

גם מכבי ת"א החלה לפעול על מנת להקדים את משחקיה. במועדון סימנו את השעה 16:00 בשבת, כזאת שבה מצליח המועדון לממש באופן הטוב ביותר את הקהל הביתי. בין היתר, הציגו במכבי ת"א נתונים משני משחקי בית מול יריבות שלא נחשבות אטרקטיביות, אותן אירחו בשבועות האחרונים.

למשחק מול קרית שמונה שאותו אירחה מכבי ת"א ב-16 בפברואר בשעה 20:30 הגיעו 6,772 צופים; בעוד שלמשחק מול מכבי פ"ת שאירחו הצהובים שבוע אחר כך, ב-23 בפברואר בשעה 16:00, הגיעו 11,598 צופים. גם במכבי ת"א נשמעים קולות נגד היד הקלה שניתנה לזכיין השידורים בעת בניית מכרז השידורים של ליגת העל.