מנדלבליט נגד אפליה: יש לפתוח את הפארק בעפולה בפני כולם

ראש עיריית עפולה קבע כי הפארק העירוני בעיר יהיה סגור במהלך חודשי החופש הגדול, בפני מי שאינם תושבי העיר • בעתירה שהוגשה נגד העירייה נטען כי ההחלטה התקבלה על מנת להדיר אזרחים ערבים מן המרחב הציבורי • היועמ"ש תמך בעתירה והודיע כי יש לאפשר את המשך השימוש בפארק גם למי שאינו תושב עפולה

אביחי מנדלבליט בטקס הפרידה של איילת שקד ממשרד המשפטים / צילום: רפי קוץ
אביחי מנדלבליט בטקס הפרידה של איילת שקד ממשרד המשפטים / צילום: רפי קוץ

היועמ"ש, ד"ר אביחי מנדלבליט, הודיע היום (א') לביהמ"ש לעניינים מינהליים בנצרת, כי החליט לעשות שימוש בסמכותו הייחודית להתייצב ולהביע את עמדתו בעתירה מינהלית, המבקשת לבטל את החלטת מועצת העיר עפולה וראש העיר, לפיה הפארק העירוני בעיר יהיה סגור במהלך חודשי החופש הגדול, בפני מי שאינם תושבי העיר. זאת, לאור השפעת ההליך על זכויות ציבוריות והעניין הציבורי הכרוכים בהליך המשפטי.

הטענה שהועלתה בעתירה ובפניות שהתקבלו בלשכת היועמ"ש בנושא היא שההחלטה האמורה התקבלה משיקולים זרים, על מנת להדיר אזרחים ערבים מן המרחב הציבורי, תוך אפלייתם לרעה, אך בשל מוצאם והשתייכותם הלאומית.

עמדת היועץ המשפטי לממשלה היא כי בשלב זה של ההליך, יש לתת צו ארעי שישיב את המצב לקדמותו, ויאפשר את המשך השימוש בפארק גם למי שאינו תושב עפולה.

לפי הודעת משרד המשפטים, היועץ המשפטי לממשלה סבור כי החלטה על כניסה ושהייה בפארקים עירוניים - המהווים מרחב ציבורי משותף - אינה יכולה להתבסס על שיקולים של גזע, דת, לאום, ארץ מוצא, מין, נטייה מינית או כל מאפיין טבוע אחר, וכי החלטה שהתקבלה לכאורה על יסוד אחד השיקולים האמורים היא החלטה פסולה מכל וכל, שדינה להתבטל.

בתגובתה טוענת עיריית עפולה כי ההחלטה על סגירת הפארק העירוני התקבלה שלא מהטעם האמור, אלא על יסוד רצונה לארגן אירועים שונים לתושבי העיר בפארק העירוני במהלך חודשי הקיץ. לגישת היועץ המשפטי לממשלה, ככלל, רשות מקומית אינה רשאית להורות על סגירה גורפת של פארק עירוני לפני מי שאינו תושב העיר, אלא בנסיבות חריגות. כמו כן, יש לתת את הדעת לכך, שלמיטב הידיעה, רשויות אחרות אינן נוהגות להגביל את הכניסה לפארקים עירוניים.

במקרה הנדון, נאמר בעמדת היועמ"ש, מתעוררים סימני שאלה כבדי משקל ביחס להחלטתה של עיריית עפולה, הן בשים לב להתבטאויות ולמעשים של חברי העירייה וראש העיר שקדמו להחלטה, ותוארו בפניות שנתקבלו אצל היועמ"ש, והן בשים לב לטיב ההחלטה עצמה.

לדברי היועמ"ש בנוסף, תגובתה של עיריית עפולה שניתנה במסגרת ההליך, לא נתנה מענה לשאלות רבות המתעוררות ביחס להחלטתה, כגון: האם הפארק מגודר ויוצב שומר בפארק, וכיצד על השומר לוודא שרק תושבי העיר נכנסים לפארק, באיזה אופן פתוח הפארק לציבור הרחב ביום ו' ושאלות עובדתיות נוספות.

לכן, מסר היועץ המשפטי לממשלה כי הוא סבור שיש להעניק צו זמני המותיר את הפארק פתוח כאמור וכי יהיה ניתן לברר את התשובות לשאלות והספקות במסגרת הדיון לבקשה למתן צו ביניים. לפיכך הוא מבקש, כי יותר לו להשלים את התייחסותו לגופם של דברים, במידת הצורך, לאחר קבלת המענה מהעירייה.

העמדה הוגשה באמצעות פרקליט מחוז צפון (אזרחי), עו"ד איתן לדרר ועו"ד חנין סמעאן מויס.

ממפלגת מרצ נמסר בתגובה: "לפני שבוע יו"ר מרצ, ניצן הורוביץ, יחד עם חה"כ עיסאווי פריג' הגיעו לפארק בעפולה שבו סירבו להכניס ערבים. בשבוע האחרון, מרצ נאבקה נגד הגזענות ובעד השיוויון, גם בעפולה. היום בית המשפט קיבל את העמדה הציבורית שהובילה מרצ וקבע כי הפארק ישאר פתוח. ככה זה כשנאבקים מול הגזענות ובעד שיוויון לכולם".

אמג'ד שביטה ורון גרליץ, מנכ"לים שותפים של עמותת סיכוי הפועלת לקידום שוויון ושותפות בין האזרחים הערבים והיהודים בישראל, מסרו: "אנחנו מברכים על הצלחת המאבק הציבורי כנגד ההחלטה הפסולה של עיריית עפולה לסגור את הפארק בפני מבקרים החיים מחוץ לעיר, החלטה המכוונת באופן ברור כנגד האזרחים הפלסטינים-ערבים בישראל.

"ההצלחה של המאבק הציבורי והצטרפות היועץ המשפטי לממשלה לעמדה זו מראה שאפשר להיאבק ביחד ולהתגבר על הכוחות המושכים להדרה והפרדה בין יהודים לערבים. פארקים ומרחבי בילוי ציבוריים הפכו למוקד חשוב וחיובי של מרחב משותף ליהודים וערבים וחשוב שמנהיגים מקומיים וארציים יעבירו מסר שהפרדה בין האזרחים היא לא חוקית ולא מוסרית".