המועצות האזוריות גזר ודרום השרון נגד הוותמ"ל: מחסלת יישובים חקלאיים בתחומנו

במועצת גזר טוענים שתוכנית הוותמ"ל לבניית אלפי דירות תחסל את מושב כפר ביל"ו • במועצת דרום השרון חוששים שתוכנית בנייה מאסיבית שגורעת מאות דונמים ממושב מגשימים תפגע בו קשות • הוותמ"ל: "שוקלים את כלל השיקולים ומאזנים בין צרכי המרחב"

מושב כפר ביל"ו / צילום: Avinary production
מושב כפר ביל"ו / צילום: Avinary production

במועצות האזוריות גזר ודרום השרון, מעלים טענות קשות נגד שתי תוכניות שונות שמקדמת הוותמ"ל, ולפיהן אלה "יחסלו" יישובים חקלאיים קיימים. זאת כיוון שכל אחת מהן גורעת שטחים חקלאיים מהמושבים כפר ביל"ו (גזר) ומגשימים (דרום השרון), ומייעדת אותם לבנייה רוויה. היום צפויה הוותמ"ל (הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור) לדון בשתי התוכניות.

תמ"ל 1074 הוא שמה של תוכנית שמקדמת הוותמ"ל, שבמידה רבה תגדיר מחדש את החיים במושב כפר ביל"ו. מדובר ביישוב חקלאי שנוסד בשנת 1932, ומונה כ-330 משפחות. הפעילות החקלאית שבו כוללת כרמי זיתים, כרמי ענבים, מטעי אגוזים, פירות הדר וכן לולים, פרחים וכוורות. בסך-הכול השטחים החקלאיים של המושב כוללים 2,100 דונם.

לפי תוכנית זו ייגרעו 500 דונם מהשטחים החקלאיים של המושב ויועברו לשטח קרית עקרון הסמוכה, וייבנו עליהם כ-4,035 דירות. לטענת אנשי כפר ביל"ו והמועצה האזורית גזר, שיצאו למאבק משותף, הם מתנגדים לתוכנית הוותמ"לית, וגם לתוכניות אחרות, שאף הן עתידות לגרוע מהקרקעות החקלאיות של המושב. בנוסף על 500 הדונם שייגרעו מכח תמ"ל 1074, ייגרעו 700 דונמים נוספים לטובת קרית עקרון מכוח תוכנית המתאר של היישוב. עוד 200 דונם מתוכננים לעבור לשטח המוניציפלי של רחובות ו-11 דונם יועברו לטובת בסיס צבאי סמוך. ובסך-הכול שני שלישים מהקרקע החקלאית שקיימת כיום תיגרע מהיישוב. 

תוכנית החלוקה לקרקעות כפר בילו
 תוכנית החלוקה לקרקעות כפר בילו

"בונים ולא מסתכלים על הדור הבא"

"זו תוכנית חסרת אחריות ובלתי מידתית הן ברמת הפגיעה ביישובים שלנו, הן ברמה התחבורתית והן ברמה הלאומית. ממשלת ישראל הפסיקה להסתכל על הדור הבא, אשר יוותר ללא ריאות ירוקות במרכז הארץ. הגיעה העת להפסיק לחשוב רק על בניינים ולהתחיל לחשוב גם על הדורות הבאים. אנחנו נמצאים בקרב על הבית ובכוונתנו להילחם בכל האמצעים העומדים לרשותנו", הצהירה ראשת המועצה האזורית גזר, רותם ידלין.

יו"ר מרכז המועצות האזוריות וראש המועצה האזורית מרחבים שי חג׳ג׳ חיזק אותה ובשיחה עם "גלובס" אמר כי התוכנית מעוררת מחלוקת, ולא רק בגלל עתידו של כפר ביל"ו. היא טרם הופקדה, ולכן לא התקבלו בה עדיין התנגדויות, ואולם כבר עתה הודיעו משרד התחבורה, משרד החקלאות, המשרד להגנת הסביבה, נציג המועצות האזוריות בוותמ"ל מוני אלימלך, נציג הארגונים החברתיים, החברה להגנת הטבע, ונציג הארגונים הירוקים, כי הם מתנגדים לתוכנית. "לא ברור למה אצה הדרך, הרי ידוע שכבר יש עודף כביר של קרקעות לבנייה לפחות לעשור הקרוב", אומר חג'ג'.

גם במועצה האזורית דרום השרון זועמים על הכוונה לגרוע שטחים חקלאיים ממושב מגשימים שבתחומם. זאת כחלק מתוכנית וותמ"לית ששמה תמל 1072. תוכנית זו מבקשת להקים רובע מגורים חדש ובו 3,500 דירות בעיר יהוד, שנמצאת דרומית למושב מגשימים. התוכנית חלה על מתחם, שברובו כלול במועצה האזורית דרום השרון וכולל בעיקר את האדמות החקלאיות של המושב. תוכנית המתאר המחוזית ייעדה את המתחם לאזור חקלאי/נוף כפרי פתוח, ואולם תוכניות הוותמ"ל גוברות על תוכניות המתאר המחוזיות, כך שתוכנית 1072 תשנה לחלוטין את אופי השטח.

"פגיעה דרמטית בשטחים במרכז"

ראשת המועצה האזורית דרום השרון, אושרת גני גונן, מסרה ל"גלובס" כי "תוכנית הוותמ"ל פוגעת פגיעה קשה בריאות הירוקות האחרונות במרכז הארץ, תוך יצירת רצף אורבני נעדר תשתיות תחבורה מספקות. המשמעות של תמ"ל 1072 היא חיסול מושב מגשימים כיישוב חקלאי, הוותמ"ל מותיר את המושב עם כשליש בלבד מהקרקעות החקלאיות שלו. זאת מבלי שנערך דיון או התקבלה החלטת ממשלה על פגיעה במושבים בישראל, או חיסול החקלאות במרכז הארץ. לפני שמחסלים מושב, לפני שבונים על קרקעות חקלאיות, ישנן עדיין עתודות קרקע שלא מוצו, כולל אדמות חקלאיות שנלקחו מדרום השרון לפני 15 שנה והפכו מושב לשכונה בעיר, אדמות שעליהן עד כה עדיין לא נבנתה יחידת דיור אחת. הדבר הנכון הוא לחזור לתכנון מידתי ומאוזן שמתחשב בעתיד שלנו של הדורות הבאים ובריאות הירוקות של כולנו".

מזכ"ל האיחוד החקלאי, דודו קוכמן, התייחס אף הוא לתוכנית ומסר כי "תמ"ל 1072 היא תוכנית שאין בה צורך. זאת בשל התוכניות המאושרות הקיימות ביהוד. אלה כוללות כ-6,000 יחידות דיור עוד לפני פינוי בינוי. זו פגיעה דרמטית בשטחים הפתוחים המעטים באזור המרכז, שלא תביא מזור לתושבי יהוד. היא גם תפגע קשות במגשימים ובחקלאייה, ותשנה את פניו ואופיו של היישוב אם התוכנית הדורסנית תאושר". אין מדובר בתוכניות ותמ"ליות ראשונות שנטען שפוגעות ביישובים חקלאיים. ועם זאת, התוכניות הללו ייחודיות כי הן מציבות סימני שאלה לגבי עצם עתידם של יישובים חקלאיים".

מהוותמ"ל נמסר: "התוכניות המוזכרות בכתבה הוגשו לוותמ"ל אך טרם נידונו על ידי הוועדה, ודיון בהן צפוי בשבועות הקרובים. כמו בכול תוכנית המוגשת לוותמ"ל, גם בתוכניות אלה הוועדה יישקלו כלל השיקולים, מתוך ניסיון לאזן בין הצרכים השונים במרחב".