"יש מחנה שכל מה שיש לו זה שנאה לנתניהו. מה הם מציעים לעשות?"

ירושלים היא מאגר הקולות הגדול ביותר בישראל למפלגות הימין ולחרדים, 410 אלף בעלי זכות בחירה הצביעו היום ב-666 קלפיות ברחבי העיר • נוריאל זריפי מבעלי בית הקפה דובשנית, שמפורסם בזכות קשריו עם משפחת נתניהו, בכל זאת מודאג לסיכויו של נתניהו

שכונה חרדית, ירושלים / צילום: shutterstock
שכונה חרדית, ירושלים / צילום: shutterstock

"תושבי ירושלים! אם תצאו להצביע, נתניהו לא יהיה ראש הממשלה הבא",הפנייה האישית של מנהיג כחול לבן בני גנץ שהופיעה בפיד הפייסבוק של ירושלמים רבים הבוקר (ג'), עוררה לא מעט הרמות גבה.

ירושלים היא מאגר הקולות הגדול ביותר בין היישובים בישראל למפלגות הימין ולחרדים. את העובדה הזו המחישו המגיבים לפוסט של גנץ, שרובם המכריע הצהירו על תמיכתם בנתניהו, ומיעוטם תיבלו את תגובותיהם באיחולים למנהיג כחול לבן. אבל גנץ בשלו "148,155 איש לא הצביעו בירושלים ו-4 מנדטים שלכם הלך לפח!", כך נכתב בעברית עילגת בפוסט הממומן.

410 אלף בעלי זכות בחירה מתגוררים בירושלים והם הצביעו היום ב-666 קלפיות ברחבי העיר. בבחירות באפריל השנה זכה גוש הימין-חרדים ב-73.3% מקולותיהם של תושבי הבירה. כחול-לבן הגיעה בירושלים למקום הרביעי, עם 12% מהקולות. באופן קצת מפתיע מגיעים חלק מהקולות לכחול לבן גם מתושבים דתיים לאומיים, כך לפחות טוען נוריאל זריפי מבעלי בית הקפה דובשנית ברחוב הפלמ"ח, שמפורסם בזכות קשריו עם משפחת נתניהו. בנו הצעיר של ראש הממשלה, אבנר נתניהו הועסק בדובשנית כמלצר, והוריו מגיעים לבית הקפה מדי פעם, כפי שמעידות התמונות שזריפי מציג בגאווה על קיר בית הקפה. "זה הכסא הקבוע של ראש הממשלה, אני שומר לו אותו", מצביע זריפי על כסא בשולחן פינתי.

במה הבחירות הפעם שונות מהבחירות הקודמות - אתה מכיר ליכודניקים שיצביעו הפעם למרכז?

"אני מכיר כמה ליכודניקים שאני לא רוצה לנקוב בשמותיהם שמצביעים הפעם לליברמן. אבל הם עושים את זה ממניעים אינטרסנטיים, לא מתוך אידיאולוגיה. חוץ מזה אני מכיר לא מעט דתיים שמצביעים כחול-לבן, למרות שהם מכריזים על עצמם מפלגה חילונית".

ואיך התחושה?

"אני תמיד מודאג וגם הפעם. יש שנאה כזאת לנתניהו. חרצו את דינו. יש פה, מצד אחד, מחנה שתומך בנתניהו בזכות מה שהוא עשה ומצד שני מחנה שכל מה שיש לו זה שנאה לנתניהו. מה הם מציעים לעשות? מישהו יודע? אני לא מאמין לסקרים ולמדגמים. רק בשש בבוקר אפשר יהיה לדעת מה התוצאות. אני רוצה לשמוע שהליכוד קיבל 37 מנדטים וימינה 10 - ואז אני אוכל להירגע".

שיעור ההצבעה הירושלים עמד בבחירות האחרונות על 68%, בדומה לשיעור ההצבעה כללי. הירושלמים ניצלו את היום לקניות בקניון מלחה ולמנגלים המוניים בפארקים. הנוכחות של פעילי הימין הורגשה בכל רחבי העיר. אפילו בשכונת בית הכרם, הנחשבת למובלעת חילונית-שמאלנית (62.2% מהקולות בבחירות האחרונות הלכו למפלגות השמאל והמרכז), בלטו הבוקר פעילי עוצמה יהודית בין מפלגות השמאל והמרכז בכניסה לקלפי השכונתית. חברת הכנסת מירב כהן מכחול לבן תושבת השכונה, נשמעה בכל זאת אופטימית. בשיחות רחוב שקיימה עם תושבי השכונה בדרכה לקלפי עם שתי בנותיה הביעה ביטחון בהצלחת מפלגתה כחול לבן.

בבוקר יום הבחירות פוזרו ברחובות השכונות החרדיות בעיר מודעות הקוראות להחרים את הבחירות. מאחורי המודעות עמדו חוגים חרדיים קיצוניים המשתייכים לעדה החרדית. החרם המסורתי, הנמשך מאז הקמת המדינה ב-48' לא הטריד במיוחד את נציגי המפלגות החרדיות. אם כבר אז להיפך, בבחירות הנוכחיות הודיעו אדמו"רי שתי חסידיות שהחרימו עד כה את הבחירות על הסרת החרם והצבעה ליהדות התורה. המפלגות החרדיות מצפות לגרוף בירושלים לפחות 100 אלף קולות, המספר שהשיגו בבחירות לכנסת ה-21: יהדות התורה למקום השני בעיר בפער קטן מהליכוד עם 23% מהקולות (לעומת 25% לליכוד) יחד עם ש"ס השיגו החרדים בבחירות האחרונות 37% מהקולות בעיר. וישנם כמובן 300 אלף תושבי העיר הפלסטינאים, שלרובם המכריע אין כלל זכות הצבעה בבחירות לכנסת. רק 2,000 קולות קיבלו בירושלים הרשימות הערביות בבחירות לכנסת ה-21 - ולא נראה כי הפעם התמונה תהיה שונה.