2019 מסתמנת כשנה חזקה לקרנות הנאמנות: גייסו בשלושת הרבעונים הראשונים כ-11 מיליארד שקל

המגייסים הבולטים: הראל, פסגות, מור וילין לפידות, ובצד הפודים הגדולים - מודלים ואי.בי.אי • הקרנות המסורתיות, שבעבר היוו את כל השוק, גייסו מתחילת שנה "רק" כ-850 מיליון שקל, שמהווים פחות מ-10% מסך הגיוסים בענף

פנסיה  / צלם: פוטוס טו גו
פנסיה / צלם: פוטוס טו גו

בסוף ספטמבר השנה היו בשוק קרנות הנאמנות נכסים בשווי כולל של כ-340 מיליון שקל, כ-11% יותר משווי הנכסים שהיו בקרנות הנאמנות המקומיות, האקטיביות והפסיביות, בסוף 2018, ובשווי כמעט זהה לשווי הקרנות ותעודות הסל בסוף 2017. הגידול האמור קורה הודות לגיוסים של יותר מ-10.6 מיליארד שקל מאז תחילת השנה, כאשר ברבעון השלישי השנה בלבד נרשמו גיוסים ענפיים מצטברים בהיקף מצרפי של כ-6 מיליארד שקל.

הודות לגיוסים הללו ולתשואות החיוביות שנרשמו בשווקים, סך השווי של קרנות הנאמנות בישראל טיפס ברבעון השלישי השנה בכ-9.75 מיליארד שקל, שמהווים גידול של כ-3%, כאשר בספטמבר בלבד מדובר על המשך המגמה החיובית בגיוסים, כשהשוק כולו רשם יצירות חדשות של כ-2.1 מיליארד שקל.

הצמיחה בשוק הקרנות היא תולדה של התשואות החזקות בשוקי ההון בארץ ובעולם, והיא בבואה של מציאות הריביות האפסיות שמתדלקת את השווקים ואת נכסי הסיכון ככלל.

על רקע זה אומר ל"גלובס" גורם בכיר בשוק הקרנות, כי "בחודש ספטמבר קרנות מניות ישראל המשיכו להוביל את טבלת התשואות", וזאת כאשר "קרנות הנאמנות רשמו בחודש ספטמבר תשואות חיוביות נאות ברוב הקטגוריות. הקטגוריה שבלטה בעיקר בעליות, כאמור, היא קרנות מניות ישראל כאשר קרנות אלה נהנו מעלייה ממוצעת של כ-3% ובכך משלימות עלייה ממוצעת של כ-19% מתחילת השנה". עוד הוא אומר כי "מתחילת השנה קרנות מניות ישראל ממשיכות להיות האפיק הרווחי ביותר והחודש הפער בין קרנות מניות ישראל לשאר הקרנות המשיך להתרחב".

קרנות הנאמנות: הגיוסים והפדיונות בשוק, ספטמבר 2019 - לטבלה המלאה

גם בבית ההשקעות מיטב דש מציינים את התשואות החיוביות, כשמורן צביק, מנהל קשרי יועצים במיטב דש קרנות נאמנות, אומר כי "תעשיית קרנות הנאמנות רשמה בחודש ספטמבר תשואה חיובית ממוצעת של 0.95%", כך ש"התשואה מתחילת השנה עומדת על כ-8%". עוד אומרים במיטב דש, כי "בנטרול הקרנות הכספיות (כולל הדולריות), שהשיגו מינוס 1.6%, תשואת הקרנות האקטיביות המסורתיות מגיעה ל-9.6%".

בכל אופן, אומר אותו גורם בכיר שציינו מקודם, "נראה שהמשקיעים מתמקדים היום פחות באי-ודאות הפוליטית השוררת בישראל. בעבר כזכור, אירועים פוליטיים או ביטחוניים השפיעו על הבורסה המקומית, אך כיום נראה כי המשקיעים נותרים לאדישים לאירועים אלו". כך או כך הוא אומר כי "נתוני התשואות בקרנות עד כה מצביעים על כך ששנת 2019 מסתמנת כאחת השנים הטובות למשקיעי קרנות הנאמנות בישראל", כאשר הוא מפרט בהקשר זה כי "רצף העליות של החודשים האחרונים מחזיר את ביטחון המשקיעים, כפי שניתן לראות בחזרה למגמת גיוסים בקרנות הנאמנות".

ואולם, לא כל השחקנים בשוק קרנות הנאמנות נהנים מהגיוסים. בשלושת הרבעונים הראשונים של 2019 ישנם "רק" שמונה גופים מנהלים שנמנים עם הגופים המגייסים בענף: הראל פיננסים, פסגות, מור, ילין לפידות, קסם של אקסלנס, מגדל שוקי הון, פורסט ואלטשולר שחם. את הצמרת מובילים הראל שגייסה מתחילת השנה כ-5.5 מיליארד שקל, שמתוכן כ-2.5 מיליארד שקל גויסו לקרן כספית מט"חית. אחריה ניצבות קרנות פסגות, שגייסו מתחילת השנה כ-3.8 מיליארד שקל, כאשר בקרנות האקטיביות החברה גייסה כמעט 5 מיליארד שקל - הכי הרבה בשוק. עבור מור וילין לפידות, הבאים בתור, מדובר בעוד שנה טובה בקרנות המסורתיות.

מנגד ישנם כמה גופים פודים שבולטים במיוחד עם יציאות של מאות רבות של מיליוני שקלים מכל אחד מהם. מדובר בקרנות רוטשילד, אלומות, אנליסט, תמיר פישמן, ושמעליהם שני הפודים הגדולים עד כה השנה: מודלים, שכבר הצטמקו לשווי נכסים כולל של כ-316 מיליון שקל בלבד - השחקן העצמאי הכי קטן בשוק קרנות הנאמנות, והיחיד שמנהל פחות מרף מיליארד שקל בקרנות הנאמנות שלו; וקרנות אי.בי.אי, שמתחילת השנה פדו יותר מ-2.2 מיליארד שקל.

בהתייחס למפת הגיוסים בספטמבר בלבד ניתן לומר ש"הפריחה בענף קרנות הנאמנות תורמת לירידה בקצב הפדיונות במרבית הגופים", כדברי גורם בכיר בשוק זה, כאשר ישנם עשרה גופים שגייסו בספטמבר למול תשעה גופים שפדו, ושאף אחד מהם לא פדה בחודש החולף סכום תלת-ספרתי במיליוני שקלים.

לסיום נציין כי התמונה האופטימית אינה אופטימית לגמרי כמו שהמספר הכולל של הגיוסים מעיד, וזאת מאחר שהקרנות המסורתיות, שבעבר היוו את כל השוק, גייסו מתחילת שנה "רק" כ-850 מיליון שקל, שמהווים פחות מ-10% מסך הגיוסים בשוק. אגב, בקרנות המסורתיות מדובר בעיקר בשבעה גופים המנהלים קרנות נאמנות שרשמו גיוסים, בעוד שברוב הגופים האחרים, בטח בנטרול הגופים שמנהלים קרנות באמצעות הוסטינג, מדובר בפדיונות.