הסכם סחר הוא התרופה היחידה מפני מיתון עולמי

מי שמעריך כי מלחמת הסחר המחריפה מול סין לא תגבה מחיר מהותי מן הצמיחה הכלכלית בארה"ב, עתיד להתבדות • השלכותיה על הפעילות הכלכלית לא תיוותר לאורך זמן הבעיה הכלכלית של סין, גרמניה, יפן ושאר העולם, אלא תחלחל לצרכן האמריקאי

מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין / אילוסטרציה: שאטרסטוק
מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין / אילוסטרציה: שאטרסטוק

נתוני התעסוקה החיוביים אשר פורסמו ביום שישי האחרון בארה"ב היוו כדור הרגעה חזק יחסית עבור המשקיעים. זאת, בסיומו של שבוע מסחר שבמהלכו גברו החששות מפני מיתון קרב, עקב פרסום מדד מנהלי הרכש של מגזר הייצור בארה"ב שהציג את רמתו הנמוכה ביותר מאז יוני 2009.

מנגד, נתוני התעסוקה לחודש ספטמבר לימדו על שיעור האבטלה הנמוך ביותר מאז דצמבר 1969, ועל קצב תוספת משרות חודשי ממוצע בריא של כ-163 אלף משרות מתחילת השנה, וקצב עליית שכר שנתי נאה של כ- 2.9%.

נתוני התעסוקה במשק האמריקאי לימדו כי שוק העבודה עדיין איתן ורחוק מלשקף משק הגולש למיתון מיידי. הרכב המשרות הוא ההסבר המרכזי לחוסר העקביות לכאורה בין נתוני התעסוקה הטובים לנתוני מאקרו חלשים אחרים, ובראשם נתון מדד מנהלי הרכש של סקטור הייצור.

עיקר תוספת המשרות בארה"ב הן משרות שנוצרו בענפי השירותים, אשר עדיין מצויים בתוואי מתמשך של התרחבות זה 116 חודשים ברצף. כל זמן שהצרכן האמריקאי חי בתחושה שמקום העבודה שלו מובטח, שכרו מטפס בקצב נאה והבורסה המקומית משייטת ברמות שיא, אזי הצריכה הפרטית תוסיף לשמש משענת גב חזקה מפני מיתון. ואולם הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ, בהתנהלותו הקפריזית בסוגיית הסחר, מאיים לדרדר את כלכלת ארה"ב, ועימה את כלכלת העולם כולו, למיתון.

הסכם מקוצץ - האופציה הריאלית

בימים הקרובים יחדשו הדרגים הכלכליים הבכירים של ארה"ב וסין את מגעי הסחר ביניהם בוושינגטון - סבב המגעים ה-13 במספר מאז פרץ משבר הסחר בין המדינות ברבעון הראשון אשתקד. ההיגיון אומר כי הצדדים הגיעו לנקודה שבה מוטב להם להסכים לפשרות ולחתום על הסכם סחר מקוצץ, אשר יקפיא העלאות מכסים עתידיות בתמורה לרכישה מוגברת של סחורה חקלאית של סין והתגמשויות סיניות מתונות נוספות.

הסכמצ'יק שכזה ישרת את הצרכים הפוליטיים של הצדדים וימנע הידרדרות למיתון כלכלי עולמי. ואולם הניסיון מהשנה וחצי האחרונות מלמד כי ההיגיון של האדם מן היישוב אינו נחלתם של טראמפ והסינים. פיצוץ חוזר במגעים שיביא ליישום מלא של המכסים עליהם הכריזו הצדדים בחודש אוגוסט האחרון, הוא תסריט האימה בשווקים.

ואולם, קיים גם תסריט ביניים ריאלי, לפיו לא מושג הסכם סחר גדול או קטן, והצדדים מודיעים על התקדמות במגעי הסחר ושיפור באווירה ודוחים את המכסים המיועדים לחול באמצע אוקטובר ודצמבר השנה, למועד מאוחר יותר, כשהמטרה היא לשמר אווירה חיובית ולאפשר לצדדים לפעול בצורה אפקטיבית לגיבוש הסכם סחר מקוצץ בחודשים הקרובים.

חולשתו הפוליטית של טראמפ, אשר הסתבך באחרונה גם בהליך הדחה שצובר תאוצה, ועומד בפני שנת בחירות, לצד עוצמתו הפוליטית של הנשיא הסיני, מגבירה את הנטייה הסינית לשחק על זמן ולהמתין לנשיא חדש בארה"ב לשם השגת הסכם סחר מרוכך.

מי שמעריך כי מלחמת הסחר המחריפה מול סין לא תגבה מחיר מהותי מן הצמיחה הכלכלית בארה"ב, עתיד להתבדות. השלכותיה על הפעילות הכלכלית לא תיוותר לאורך זמן הבעיה הכלכלית של סין, גרמניה, יפן ושאר העולם, אלא תחלחל לצרכן האמריקאי. מכאן שרק הסכם סחר חדש בין סין לארה"ב יבלום את הנסיגה הכלכלית המסתמנת.

הברירה הטבעית של טראמפ

אין ספק כי נסיגה מתמדת וחדה באמון העסקים, לנוכח הסלמת מלחמת הסחר לכדי עצימות מלאה, צפויה לחלחל לאמון הצרכנים ולפגוע מהותית בקצב הצמיחה הכלכלי בארה"ב, המבוסס בעיקרו על הצמיחה בצריכה הפרטית.

ההתפתחויות העתידיות ביחסי הסחר יכתיבו במידה רבה את המדיניות המוניטרית העתידית בארה"ב. בנתונים הנוכחיים, גובר שוב הלחץ על הבנק המרכזי של ארה"ב להפחית ריבית בפעם השלישית השנה, כבר החודש, על מנת לתמוך בכלכלה ולבלום את התחזקות הדולר.

בהיעדר הסכם סחר בין ארה"ב לסין, האופציה לחידוש ההרחבה הכמותית בארה"ב תהפוך בשבועות הקרובים לריאלית מתמיד, אך התמריצים המוניטריים בארה"ב ומחוצה לה, ללא התייצבות בסחר העולמי כנגזרת של הסכם סחר יציב, לא יוכלו לשנות את כיוון הכלכלה העולמית מהאטה חדה להאצה מחודשת של הצמיחה.

הסיכוי היחיד של טראמפ, אשר הפופולריות שלו בסקרים מצויה בשפל, לנצח בבחירות לנשיאות בנובמבר 2020, הוא להגיע למערכת הבחירות כאשר הכלכלה האמריקאית צומחת בקצב של כ-2% ואינה שרויה במיתון, וכשמדדי המניות המקומיים משייטים להם ברמות גבוהות יחסית.

מיתון בארה"ב וירידות חדות בשוק המניות שם יסתמו את הגולל על סיכויו של טראמפ לכהונה שנייה. מכאן האופטימיות הזהירה שלי, לפיה טראמפ, אשר הביא לעולם את מלחמת הסחר במהדורה מודרנית, יפעל לגבש הסכם סחר מצומצם עם סין עוד לפני הבחירות לנשיאות, וכך יוסר קוף ענק מעל כתפי הכלכלה העולמית. 

הכותב הוא האסטרטג הראשי של איילון בית השקעות. כותב המאמר ו/או החברה עשויים להחזיק או לסחור בני"ע המצוינים בכתוב. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם