פוצץ המו"מ בין עובדי הקולנוע והטלוויזיה לבין המפיקים

המחלוקת: הדרישה להפוך את העובדים לשכירים • באקט טוענים כי ההסכם הקיים מגדיר את היחסים בין עובדי הארגון למפיקים כ"נותני שירות", אך ההגדרה אינה תואמת את מהות יחסי העבודה • מנגד, המפיקים טוענים: "אין כל רצף עבודה של עובדי התעשייה שמצדיק הפיכתם לשכירים"

שי נשר / צילום: יוסי כהן
שי נשר / צילום: יוסי כהן

לאחר תקופה ארוכה של שיחות, המשא-ומתן בין ארגון אקט המייצג את עובדי מקצועות הסט בטלוויזיה ובקולנוע לבין ארגון המפיקים הגיע למבוי סתום. ל"גלובס" נודע כי אחת המחלוקות העיקריות שבעטיין נתקע המשא-ומתן היא סביב דרישה של אקט להפוך את כל עובדי הארגון המועסקים בהפקות לשכירים. הדרישה הועלתה ונדונה כחלק מהכוונה של אקט להגיע עם המפיקים להסכם קיבוצי חדש, שבו היא שואפת שבין הצדדים תונהג מערכת יחסים של עובד-מעביד.

תעשיית ההפקות בישראל פועלת כולה במתכונת של פרילנסרים - גם אם מדובר בעובדים קבועים. תנאי העבודה של עובדי אקט הם מתוקף הסכם אליו הגיעו ב-2008 עם ארגון המפיקים ושאומץ בהמשך על-ידי קשת וערוץ עשר (שהעביר אותו כנדוניה לרשת אחרי המיזוג), ולפני מספר חודשים גם על-ידי תאגיד השידור. ההסכם מגדיר את תנאי העבודה והשכר של העובדים בתעשייה, לרבות מנגנון עדכון קבוע שאמור להתאים את שכר העובדים למציאות בשוק.

משא-ומתן עם אקדח לרקה

לפני מספר חודשים נטען על-ידי איגוד המפיקים כי בניגוד לסיכומים, אנשי אקט הוציאו באופן חד-צדדי מחירון חדש המשקף עליית שכר לעובדים של כ-30%. המשבר החריף, כשלמפיקים התברר כי העובדים משתפים פעולה בקביעת מחיר מינימום - מה שהקשה מבחינתם ניהול משא-ומתן שאיננו מלווה בתחושה של אקדח לרקה. לאחר שהמפיקים איימו כי אם התיאום יימשך יבטלו כליל את ההסכם עם אקט, התיישבו הצדדים לשולחן המשא-ומתן על-מנת לנסות ולהגיע להסכמות חדשות.

באקט טוענים כי ההסכם הנוכחי מגדיר את היחסים בין עובדי הארגון למפיקים כ"נותני שירות", אולם הגדרה זאת איננה תואמת את מהות יחסי העבודה ופוגעת בעובדים במגוון היבטים - לרבות זכויות סוציאליות. נזכיר כי ב-2011 הפכה ההסתדרות לארגון היציג של הענף, ולטענת אקט, היא זו שעומדת על הסדרת תנאי העבודה בענף בהסכם קיבוצי כולל ועל שינוי מתכונת העסק העובדים. באיגוד המפיקים, לעומת זאת, מתנגדים לבקשה.

במכתב שנשלח למפיקים, מנכ"ל אקט איתמר אביטן משגר איום סמוי למפיקים וקורא להם לחזור למשא-ומתן, כי "כך ניתן יהיה למנוע הסלמה נוספת ביחסי העבודה ולהוביל להסדרה שתתרום לשיפור מצב העובדים בענף". לפי המכתב, נראה כי כבר במהלך המשא-ומתן גלשו השיחות לטונים לא נעימים: "אוסיף כי האיום המרומז שהושמע על-ידי נציגכם בפגישה האחרונה בנוגע לפנייה לרשות ההגבלים העסקיים, הוא איום מניפולטיבי וריק מתוכן אשר מוטב היה שלא היה מועלה", מתאר אביטן את הלך הרוחות בפגישה.

"העובדים סירבו ללא סיבה עניינית" 

בארגוני המפיקים, כצפוי, רואים את ההתנהלות של אקט בפריזמה שונה לגמרי: לדברי יו"ר ארגון מפיקי הטלוויזיה שי נשר, "לפני מספר חודשים פנה איתמר אביטן אל מרק רוזנבאום (יו"ר איגוד המפיקים) ואליי וביקש שניפגש אתו ועם אנשי ההסתדרות לדיון בבקשה להפוך את עובדי אקט לשכירים אצל המפיקים אותם אנו מייצגים. הסברנו להם כי בקשה זו פוגעת בראש ובראשונה במיוצגים שלהם ועלולה לגרום להם הפסדים כספיים ניכרים, בייחוד שאין כל רצף עבודה של עובדי התעשייה שמצדיק הפיכתם לשכירים".  

לדברי נשר, "הצענו הצעה חלופית - שההסתדרות תקים חברה כלכלית שתעסיק את עובדי אקט כשכירים ותחייב את מפיקי הטלוויזיה והקולנוע בחשבוניות - פתרון פשוט שהיה אמור לפתור את בקשתם, והם סירבו לו ללא סיבה עניינית".

לדבריו, אקט פתחו במאבק על-מנת לבטל את ההסכם מ-2008: "הצעתי לאביטן שיפנה לקשת ולרשת בהפקות העצמאיות שהן מפיקות, וכאשר הן יסכימו להעסיק את עובדי אקט כשכירים - שיעדכן".