קטעים חדשים מתוך חקירותיו של עד המדינה בתיק 4000, ניר חפץ, שנחשפים כאן לראשונה, מלמדים על עוצמת הלחץ הפסול לכאורה שהופעל עליו כדי לגייסו כעד מדינה.
ממידע שהגיע לידי "גלובס" עולה כי חפץ הגיע לרמת תשישות ועייפות קיצונית, עד שנאלץ להיחקר בעמידה כדי לא להירדם, דבר שפסול לחלוטין על-פי פסיקת בית המשפט.
לפי אותו מידע, חוקר המשטרה לחץ על חפץ לחתום על הסכם עד המדינה, כי "חלון ההזדמנויות הוא עכשיו. צריך לדעת לנצל אותו", והבהיר לו כי מדובר על החלטה נכונה בשבילו ובשביל משפחתו.
חפץ בתגובה: "אני פשוט עומד בגלל העייפות".
חוקר: "בבקשה".
חפץ: "אם אני יושב, אני ממש נרדם".
חוקר: "אתה רוצה גם נרקוד יחד מבחינתי".
במקום לעצור את החקירה, החוקרים המשיכו להפעיל את מכבש הלחצים. חפץ הבהיר לחוקריו עד כמה הוא כבר מעורפל חושים. ניר חפץ התלונן כי לא הצליח לישון בלילה עקב "סקביאס", עשרות עקיצות פרעושים ומהומות בין העצירים איתו בתא המעצר שלא אפשרו לו לעצום עין. אולם במקום לעצור את החקירה ולשלוח אותו להשלים שעות שינה, החליטו חוקריו להגביר את הלחץ עליו לחתום על הסכם עד מדינה.
חוקר: "אתה לחוץ?"
חפץ: "לא, אני כל-כך עייף, אני כבר לא רואה בעיניים. אני צריך פסק-זמן או לנשום אוויר או whatever, פשוט אני, פשוט קשה לי".
בתגובה החוקר הציע לו לעמוד לכמה דקות.
חפץ: "קשה לי להתרכז".
חקירתו של חפץ המשיכה תוך שהוא מתאר את מצבו הגופני. "אני פשוט עייף ברמה של... אני פשוט עומד ליפול פה. זו עייפות שאני לא יכול לתאר לך אותה. אני אפילו מתקשה להסתכל".
יש להבהיר כי המשך חקירתו של חפץ תחת תשישות כרונית כאמור מנוגדת לחלוטין לפסיקת בתי המשפט ולזכויות הבסיסיות המוקנות לנחקרים. על-פי הפסיקה, מניעת שינה אסורה בהחלט ואף עשויה להיחשב כעינויים של ממש. רק במקרי קיצון בחקירות של "פצצה מתקתקת" של מחבלים, ישתמשו חוקרי השב"כ באמצעי זה כדי לחלץ את המידע הדרמטי מן החשוד.
איום מרומז לחשוף פרטים אישיים
אמצעי חקירתי פסול זה מצטרף לעוד שורת תרגילי חקירה שנויים במחלוקת שננקטו לגבי החשודים בתיק 4000 ונטען שנועדו לשכנעם לחתום על הסכם עד המדינה ולהפליל את ראש הממשלה בנימין נתניהו.
לפני כחודשיים נחשף ב"גלובס" כי המשטרה לחצה על חפץ להחליף את עורך הדין שלו ולהפוך לעד מדינה בתיק 4000. לפי התמלילים שהגיעו לידי "גלובס", החוקרים חצו את גבולות החקירה הלגיטימיים ועודדו את חפץ להחליף את הסנגור המייצג אותו, ככל הנראה במסגרת המאמצים להפוך אותו לעד מדינה, שכן הסנגור שייצג את חפץ באותה עת, עו"ד ירון קוסטליץ, לא ייצג עדי מדינה.
ואכן, כשבועיים אחרי החקירה האמורה החליף חפץ את סנגורו בסנגור חדש, עו"ד אילן סופר, שייצג אותו במשא ומתן לחתימה על הסכם עד מדינה. וכך, ב-5 במרץ 2018 נחתם ההסכם שבמסגרתו התחייב חפץ למסור עדות מפלילה נגד שותפיו לכאורה למסכת השוחד המתוארת בכתב החשדות בתיק 4000, ובראשם ראש הממשלה בנימין נתניהו. בתמורה קיבל חפץ פטור גורף מהעמדה לדין.
לפני כחודשיים הגיע לידי "גלובס" תמלילי חקירה מתוך תיק 4000, מהם עלה כי הופעלו לכאורה לחצים פסולים במיוחד על ניר חפץ במטרה להופכו לעד מדינה, תוך איום מרומז אך מוחשי לחשוף פרטים אישיים מביכים אודותיו. לאחר התלבטות ארוכה, הוחלט ב"גלובס" שלא לפרסם בשל הפגיעה הקיצונית בצנעת הפרט, אולם נשלחה שאילתה בעניין למשטרת ישראל. המשטרה בתגובתה הכחישה מכל וכל את הנטען בשאילתה.
בתגובה מסרה משטרת ישראל כי "מבלי להתייחס לכל פרט מענייניו האישיים של מי מהמעורבים בתיק, נציין כי מבדיקת חומר החקירה בקשר לפנייתך עולה כי כלל הנחקרים והעדים זומנו רק לצורך מסירת עדותם, וכי המשטרה לא איימה על נחקרים בחשיפת פרטים אישיים אודותיהם". נבהיר כי לפי מיטב הבנתנו, תגובת המשטרה לא תואמת את העובדות המונחות בפנינו.
באותו יום הוציא היועץ המשפטי לממשלה מכתב ליו"ר לשכת עורכי הדין, עו"ד אבי חימי, שנשלח אף לכל כלי התקשורת, ובו הוא התייחס לפרסום של עמית סגל בערוץ 12 בדבר לחצים פסולים אחרים שהופעלו על עדי המדינה בתיק 4000. היועמ"ש אביחי מנדלבליט הכחיש את הטענות מכל וכל, כתב בין היתר כי נחה דעתו ש"הדברים שמסרו עדי המדינה נמסרו באופן חופשי ומרצון", ודחה לחלוטין את טענות סנגורי הנאשמים בתיק, תוך שציין כבדרך-אגב כי "אין בכוונתי לגלות כל סובלנות כלפי פעולות ממין אלה ככל שאכן אירעו", והבהיר כי יטפל כנדרש במקרה שיתברר כי חוקרי המשטרה השתמשו באמצעים פסולים ופגעו בזכויות הנחקרים.
אתמול (ב') במהדורה המרכזית של חדשות 12 רמז העיתונאי עמית סגל, שאף בידיו היו החומרים המדוברים זה כחודשיים, לשימוש הפסול שנעשה על-ידי משטרת ישראל בחומרים אלה כדי ללחוץ על חפץ. בתגובה מנעה מערכת אכיפת החוק את פרסום המידע המדובר.
"לא יהיה הליך שימוע מקביל בתקשורת"
אמש פנינו ליועמ"ש עם בקשת הבהרות נוספת: כיצד דבריו ליו"ר לשכת עורכי הדין עולים בקנה אחד עם העובדות. בפניית "גלובס" פורטו בהרחבה הלחצים הפסולים, הכבדים והלא חוקיים לכאורה שהופעלו על חפץ על-מנת להפוך אותו לעד מדינה בתיק 4000.
בתגובה קיבלנו את המענה הבא: "כידוע, לפני כחודש התקיים הליך שימוע לראש הממשלה. במסגרת זו נטענו על-ידי באי-כוחו של ראש הממשלה אותן טענות שמובאות בשאילתה התקשורתית בנוגע לניר חפץ. בימים אלה מנהל היועץ המשפטי לממשלה עם צוותו הליך סדור לבחינת הטענות בשימוע לצורך קבלת החלטה סופית. בתוך כך, כמובן, נבחנות בכובד-ראש גם טענות באי-כוחו של ראש הממשלה בעניין דרך גביית עדותו של ניר חפץ.
"כמובן שאין זה ראוי וגם איננו מתכוונים לנהל הליך שימוע מקביל בתקשורת. הליך השימוע ובחינת הטענות בעקבותיו הוא הליך מקצועי ונקי מכל השפעה זרה, וימשיך להיות כזה.
"באשר למכתבו של היועץ המשפטי לממשלה ליו"ר לשכת עורכי הדין, הרי שבפנייתך הפנית לציטוטים חלקיים בלבד מתוך המכתב, אשר לא משקפים את כלל האמור בו. במכתב הובהר כי נחה דעתו של היועץ המשפטי לממשלה שחוקרי המשטרה הבהירו לעדי המדינה כי הם נדרשים לומר אך ורק את האמת, וכי הדברים שמסרו עדי המדינה נמסרו באופן חופשי ומרצון. כן צוין כי תנאי לעריכת הסכם עד מדינה הוא אמירת אמת בלבד. יש להבחין בין בחינת הטענות הקשורות לעדי מדינה בכל הנוגע לאמירת אמת על-ידם לבין הטענות לפעולות לא תקינות במהלך החקירה.
"לכן, לצד הדברים האמורים, הובהר במכתב כי ככל שיימצא במסגרת הטיפול בתיקים כי בוצעה פעולה שלא כשורה, הדבר ייבחן ויטופל כנדרש", לשון תגובת היועמ"ש.
למרות תגובה זו, גורם בכיר במשרד המשפטים אמר ל"גלובס": "היועמ"ש לא יעבור על כך לסדר היום, הנושא ייבדק ברצינות".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.