הווירוס הסיני ממשיך להתפשט: מקרה ראשון התגלה בארה"ב

הבהלה מפני התפשטות הנגיף ממשפחת ה-SARS גוברת, וארגון הבריאות העולמי יכנס מחר דיון חירום • גם בפיליפינים התגלה מקרה ראשון של הידבקות במחלה • קרוב ל-300 מקרים נרשמו רק בסין

משפחה בנמל תעופה בשנגחאי  / צילום: Aly Song, רויטרס
משפחה בנמל תעופה בשנגחאי / צילום: Aly Song, רויטרס

חולה ראשון בנגיף הסיני המסתורי התגלה היום (ג') במדינת וושינגטון שבארצות הברית. זהו המקרה הראשון שדווח בארצות הברית מאז שהופיעה לראשונה המחלה הדומה לדלקת ריאות, בחודש שעבר בעיר ווהאן הסינית. החולה, שמצבו יציב, טס לארצות הברית מסין לפני שפקידי הבריאות הפדרליים החלו לבדוק אנשים שחוזרים מסין לשלושה שדות תעופה גדולים במדינה.

מוקדם יותר אישרו הרשויות בסין כי שישה בני אדם כבר מתו מהווירוס המסתורי, שיכול לעבור בין בני אדם. קרוב ל-300 איש כבר נדבקו בנגיף, בהם 15 אנשי רפואה. העדכון המדאיג על הווירוס, שזוהה כשייך למשפחת נגיפי ה-SARS הפוגעים בדרכי הנשימה, מגיע לקראת כינוס שיערוך מחר ארגון הבריאות העולמי כדי לקבוע האם מדובר במצב חירום בריאותי בינלאומי.

לפי משרד הבריאות הסיני, מספר המקרים המאומתים בסין עצמה טיפס ל-291, כ-270 מהם במחוז חוביי - עיר הבירה שלו, ווהאן, שהיא מקור ההתפרצות. הנגיף התפשט לערים נוספות, בהן לבירה בייג'ינג, שם נמצאו חמישה מקרים עד כה. מחוץ לסין, אומתו שני מקרים בתאילנד, אחד ביפן ואחד בקוריאה הדרומית. היום הודיעה הפיליפינים כי היא בוחנת מקרה ראשון בשטחה.

"המידע על ההידבקויות החדשות מצביע שייתכן שיש העברה מתמשכת בין בני אדם" , אמר המנהל האזורי של ארגון הבריאות העולמי במחוז הפסיפי-מערבי, טקאשי קסאי, בהצהרה במייל. הבהלה הנוכחית העלתה זיכרונות מהתפרצות ה-SARS ב-2002, בה מתו קרב ל-800 אנשים ברחבי העולם. החרדה הגוברת גם השפיעה על השווקים בעולם.

הנגיף יכול לגרום לדלקת ריאות, עם תסמינים הכוללים חום וקשיי נשימה. מאחר שתסמינים אלו דומים למחלות נשימתיות רבות אחרות, יש צורך בבדיקות נוספות ולא תמיד מצליחים לאבחן אותם בשלב מוקדם. מקורו של הנגיף טרם זוהה, אך ככל הנראה מקורו בבעל חיים, לפי ארגון הבריאות העולמי. גורמים רשמיים בסין מצביעים על מוקד ההתפרצות בשוק פירות ים בוואהן.

"ההתפרצות של הנגיף דמויי ה-SARS בווהאן מתהווה לכדי סיכון כלכלי פוטנציאלי משמעותי לאזור אסיה-והפסיפיק", אמר רג'יב ביסוואז, הכלכלן הראשי לאזור אסיה והפסיפיק בחברת IHS מרקיט.

דובר משרד החוץ של סין, ג'נג שואנג, אמר כי סין תשתתף בישיבת ארגון הבריאות העולמי ותשתף מידע רלוונטי. גנג אמר לעיתונאים בתדרוך היומי שלו כי "סין מוכנה להעמיק את שיתוף הפעולה הגלובלי שלה ולעבוד עם הקהילה הבינלאומית כדי להתמודד יחד במאבק עם המגיפה".

מחשש להתפשטות הנגיף, נמלי תעופה בארצות הברית כמו גם במרבית מדינות אסיה עורכים בדיקות לנוסעים המגיעים מווהאן. היום הצטרפה אליהן אוסטרליה, בעוד שסינגפור הודיעה כי היא תשים בהסגר אנשים החולים בדלקת ריאות שביקרו בעיר הסינית 14 יום לפני הופעת התסמינים הראשונים.

מאז 14 בינואר, הרשויות בווהאן משתמשות בגלאי חום עם אינפרא אדום בעת שיקוף נוסעים בנמלי תעופה, תחנות רכבת ומסופים אחרים. ז'ונג ננשאן, ראש צוות המומחים של משרד הבריאות הלאומית החוקר את ההתפרצות, אמר אתמול כי אין סכנה להישנות של מגיפה כמו זו של ה-SARS כל עוד ננקטים אמצעי הזהירות הנדרשים.

ברשתות החברתיות בסין פורסמו תמונות של תורים ארוכים לרכישת מסכות, והתפרצות הנגיף היא אחד הנושאים המדוברים ביותר שם. חלק מהחברות ברשת הגבילו את מכירות המסכות וחומרי חיטוי בשל עליה בביקוש.

לפי האתר שנגחאי אוברזבר, המגובה על ידי עיתון של המפלגה הקומוניסטית, הרגולטור על השוק בעיר הזהיר כי יענישו ספקולטורים שיעשו הון ממסכות ומוצרים אחרים שנועדו למנוע התפשטות מחלות.

Trip.com, אתר הזמנות הטיולים המוביל בסין, אמר כי הוא יחזיר את כספיהם של לקוחות שביטלו נסיעות לווהאן החודש, או שנסיעותיהם שובשו בשל החזקתם בבידוד או בשל צעדים אחרים שננקטו למניעת ההיבדקות בווירוס.