העתירה לבחירת יו"ר הכנסת: בג"ץ קבע דיון דחוף ליום ראשון

(עדכון) - מדובר בעתירה שהגישה התנועה לאיכות השלטון נגד יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין בעניין הקמת ועדות הכנסת וסירובו לאפשר הצבעה על בחירת יו"ר הכנסת • התנועה: "בהחלטתו שלא לאפשר את ההצבעה, פעל אדלשטיין בחריגה מסמכותו, משיקולים זרים ובחוסר סבירות קיצונית"

יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין / צילום: יונתן זינדל
יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין / צילום: יונתן זינדל

שופט בית המשפט העליון נעם סולברג החליט היום (ה') כי העתירה שהגישה התנועה לאיכות השלטון נגד יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין בעניין הקמת ועדות הכנסת ובעניין סירובו לאפשר הצבעה על בחירת יו"ר הכנסת, תידון בדחיפות ביום ראשון הקרוב.

סולברג, אשר פסיקותיו לאורך השנים מזוהות כשמרניות בנוגע למעורבות בהחלטות הרשות המבצעת והרשות המחוקקת, כתב בהחלטתו כי "תגובה מקדמית תוגש עד יום ראשון, 22.3.2020, בשעה 10:00; דיון בעתירה יתקיים בשעה 16:00. עד השעה 17:00 היום יודיעו באי-כוח המשיבים אם מוסכם עליהם שהדיון יתקיים כאילו הוצא צו על-תנאי".

סולברג חתם על החלטתו תוך כדי יושבו בהרכב בדיון שעוסק בעתירה נגד החלטת הממשלה בעניין איכוני השב"כ לחולי הקורונה. 

"חוסר סבירות קיצונית" 

מוקדם יותר הבוקר, התנועה לאיכות השלטון הגישה עתירה דחופה לבג"ץ נגד יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין בדרישה כי יפעל מיידית וכפי סמכותו למינוי ועדה מסדרת, וזאת על-מנת למנוע את המשך שיתוק הוועדה והפגיעה הבוטה היכולה למנות ועדות כנסת ולאפשר פיקוח ובקרה על עבודת הרשות המבצעת.

עוד דורשת התנועה כי בג"ץ יורה לאדלשטיין להפעיל את סמכותו "לשם כינוס הצבעה על מינוי יושב-ראש לכנסת ה-23, וזאת משום שבהחלטתו שלא לאפשר את הליך ההצבעה פעל הוא בחריגה מסמכותו, מתוך שיקולים זרים ובחוסר סבירות קיצונית תוך פגיעה אנושה באמון הציבור ברשויות ובנבחריו".

התנועה מוסיפה ומבקשת כי בג"ץ ייתן צו הצהרתי הקובע כי הכנסת "סוברנית לקבוע את סדרי עבודתה בימי חירום אלה, ובכלל כך לקבוע את סדרי עבודתה בפיקוח על החלטות הרשות המבצעת, לרבות החלטות הנוגעות להתכנסות והתקהלות".

לטענת התנועה לאיכות השלטון, "בעוד ברחובות משתולל וירוס הקורונה ומטיל חיתתו על זקנים וטף, משתוללת במשכן הכנסת סערה מסוג אחר - סערת הפגיעה ביסודותיה הדמוקרטיים של מדינת ישראל. דווקא בתקופה קשה זו, בה מקבלת הרשות המבצעת חדשות לבקרים החלטות קיצוניות וגורליות, שהן בעלות השפעה על זכויות אזרח ואדם במדינת ישראל, בחר יושב-ראש הכנסת במדינת ישראל לפעול בדרך לא דרך, לחרוג מסמכותו ולעשות שימוש ביכולות המוקנות לו, על-מנת להביא לשיתוק פועלה ופעילותה של הוועדה החשובה בוועדות הכנסת בעת הזו - זו אשר מכוחה קמות ועדות הכנסת החשובות כל-כך בתקופה זו".

בעתירה נטען עוד כי אלדשטיין ניצל את רום כוחו ומעמדו, תוך שהוא ניצב בניגוד עניינים מובהק, על-מנת למנוע מהכנסת למנות יושב-ראש כנסת קבוע - אשר יכול ויירש את מקומו. העתירה הוגשה באמצעות עורכי הדין תומר נאור, הידי נגב ואליעד שרגא.

ל"גלובס" נודע כי אם אדלשטיין לא יפעל בהקדם על-מנת לבחור יו"ר כנסת, הייעוץ המשפטי של הכנסת יורה לו לעשות כן.

גם מפלגת כחול לבן מתכוונת לעתור היום לבג"ץ בבקשה לקבל סעדים אלה.