הליכים משפטיים בימי קורונה: מה מתקיים ומה נדחה?

"גלובס" עושה סדר - באילו הליכים כדאי לפתוח כעת, ועם אילו יש להמתין עד לתום המשבר?

מגיפת הקורונה והתקנות, הצווים וההוראות שהוצאו בעקבותיה, הביאו להשבתה כמעט מלאה של בתי המשפט ובתי הדין השונים, אולם חלק מהדיונים נמשכים. בעלי דין אינם יודעים בבירור מה לעשות. מה עובד ומה לא, מה כדאי להגיש ועם מה כדאי לחכות? בעזרת עו"ד ליויאן סגל, שותף במשרד עורכי הדין מיתר, ננסה לעשות קצת סדר ולהתייחס להוראות המרכזיות בעניין זה.

איך אפשר לדעת מה להגיש עכשיו לבית המשפט, ועם מה להמתין?

סגל: "כלל-האצבע הוא - אם זה דחוף וייגרם נזק אם נמתין - יש להגיש כעת, אחרת - כדאי להמתין. הליכים שמטבעם נדונים על פני חודשים ושנים עד לפסק דין - לא יידונו בתקופה זו. אולם הליכים המחייבים התערבות מהירה של בתי המשפט - יישמעו. כך, למשל, במישור האזרחי, דנים בתי המשפט רק בבקשות לסעדים זמניים (צווי מניעה, צווי עיקול, עיכוב הליכים וכו') ולביטולם, גביית עדות מוקדמת, הליכים לפי חוק הטרדה מאיימת, החוק למניעת אלימות במשפחה וכו' וכן ערעורים על נושאים אלה. בהוצאה לפועל יידונו עניינים דחופים".

מה קורה, למשל, אם בוטלה לי טיסה, וחברת הנסיעות מסרבת להחזיר את כספי, למרות שאני זכאי לכך?

"אין סיבה לרוץ ולהגיש תביעה, אלא אם כן אתם חושבים (ומסוגלים להוכיח) שמסיבה כלשהי לא ניתן יהיה לממש את פסק הדין שתקבלו נגד החברה. במקרה כזה נדרשת בקשה להטלת עיקולים, שתידון בדחיפות. בדומה לכך, אם אדם שכרת אתכם הסכם לא משלם את מה שהתחייב לשלם, ולא נדרשים סעדים זמניים דחופים - אפשר לחכות עם התביעה עד לחלוף ימי הקורונה".

סגל מוסיף כי גם בתי הדין לעבודה ידונו, לצד סכסוכים קיבוציים, בסעדים זמניים ובנוסף בתביעות על שכר עבודה והליכים מסוימים מול המוסד לביטוח לאומי. על כן תביעות בעניין שכר שלא משולם לעובדים או דמי הבטחת הכנסה שהמוסד לביטוח לאומי לא משלם, ניתן וצריך להגיש בהקדם לבתי הדין.

לדבריו, "בעניינים פליליים יתקיימו דיונים בענייני מעצר (לרבות מעצר מינהלי) ושחרור, צווים (חיפוש, תפיסה, איסור פרסום, עיכוב יציאה מהארץ וכו'), גביית עדות מוקדמת, עיכוב ביצוע גזר דין, עבירות לפי חיקוקים הנוגעים למצב החירום המיוחד וכו' וכן ערעורים על העניינים הנ"ל. בענייני תעבורה ידונו בקשות לפסילת רישיון עד תום ההליכים או לביטול פסילה מינהלית, עבירות 'שיפוט מהיר' וכו'. אגב, אם אתם מבקשים לעצור או לשחרר אוניה, תשמחו לדעת שבית הדין לימאות ידון בכך גם בימים טרופים אלה".

ומה לגבי ענייני משפחה? באיזה נושאים דנים בימים אלה בתי המשפט למשפחה?

"יש רשימה ארוכה של נושאים דחופים בהם ידונו בתי המשפט לענייני משפחה, בכללם הליכים לפי החוק למניעת אלימות במשפחה, בקשות למינוי אפוטרופוס, הליכים מסוימים לפי חוק הנוער, סעדים דחופים בענייני אימוץ, החזרת קטינים חטופים, סעדים זמניים וכיו"ב. כל סכסוך בנושאים אלה יש להביא בדחיפות לפתחו של בית המשפט. יתר ענייני המשפחה שאין בהם דחיפות - ימתינו".

ומה עדיף לדחות?

"כל הדיונים עד פגרת הפסח שאינם באחד העניינים שנקבעו כדחופים (ורובם פורטו כאן) - נדחו, וכן נדחים כל המועדים להגשת מסמכים לבתי המשפט (למעט כאשר שופט קבע אחרת). לכן אם עליכם להגיש כתב הגנה, תצהירים או כתב בית דין אחר - אין צורך להגישו בתקופה זו.

"טכנית, ניתן לפתוח בהליכים ולהגיש תביעות בכל עניין, אולם אם לא מדובר בעניין דחוף (ואין תועלת טקטית בפתיחת ההליך) - אין בכך טעם, לרוב. המסמך ייקלט וימתין במערכת עד חלוף המגיפה".