מתמחים | פיצ'ר

"זה אכזרי. צריך לעזור להם": כך נפגעו המתמחים בראיית חשבון ממשבר הקורונה

מתמחים רבים בראיית חשבון תוהים מה יעלה בגורל ההתמחות שלהם בעקבות הוצאתם לחל"ת • רו"ח שלומי שוב: "ההוראות על רציפות ההתמחות נוקשות מדי, ויש בהחלט מקום לרענן אותן" • וגם: למה דחיית הבחינות של מועצת רו"ח היא בעייתית?

מתמחים בראיית חשבון./  צילום: ליאור מזרחי
מתמחים בראיית חשבון./ צילום: ליאור מזרחי

א'' מתמחה בראיית חשבון באחד המשרדים הגדולים, הוצא לחל"ת לפני כחודש וחצי בעקבות משבר הקורונה, יחד עם מתמחים ועובדים רבים אחרים בפירמה. ב-19 במרץ הודיעה מועצת רואי החשבון, המפקחת על המתמחים, כי מתמחים שהוצאו לחל"ת בעקבות המצב המיוחד במשק, יוכלו לבקש כי תקופה זו תיספר במסגרת ההיעדרויות המותרות בשנת התמחות - עד 60 ימי חופשה לתקופה של שנתיים.

היעדרות מעבר לתקופה של 60 הימים, או כאשר המתמחה כבר ניצל את ימי ההיעדרות המותרת בגין חופשה, לא תיספר במניין ימי ההתמחות. באשר למתמחה שחלה עליו חובת הימצאות בבידוד, ייזקפו ימי הבידוד על חשבון ההיעדרות המותרת בגין מחלה - עד 60 ימי מחלה לתקופה של שנתיים. זאת בכפוף להמצאת אסמכתאות בדבר חובת הבידוד.

א' כבר ניצל את רוב ימי החופשה שלו בתקופת ההתמחות במסגרת החגים, במסגרתם הפירמה מוציאה את עובדיה לחופשות מרוכזות, וכעת הוא חושש שהזמן שהוא נמצא בחל"ת לא ייחשב במסגרת תקופת ההתמחות שלו, וההתמחות שלו תוארך שלא באשמתו.

א' לא לבד. מתמחים רבים תוהים מה יעלה בגורל ההתמחות שלהם בעקבות החופשה הכפויה בה הם מצויים כיום. למרות שרבות מהמגבלות הוסרו, פירמות רואי החשבון עדיין לא חזרו לשגרת עבודה באופן מלא, ומתמחים רבים עדיין מצויים בחל"ת.

לטענתם, המצב הזה פוגע בהם, שכן לרבים מהם אין ימי חופשה לניצול כעת במסגרת החל"ת, ומועצת רואי החשבון לא מוכנה להתחשב בכך ולאשר להם לנצל גם את ימי המחלה על חשבון החל"ת, כדי שלא יהיה עיכוב לסיום ההתמחות.

"זה אכזרי. צריך לעזור למתמחים"

לרו"ח שלומי שוב, ראש תוכנית חשבונאות וסגן דיקן, בית ספר אריסון למינהל עסקים במרכז הבינתחומי הרצליה, יש ביקורת חריפה כנגד המועצה בעניין. לדבריו, "המתמחים צודקים בהחלט. ההוראות על רציפות ההתמחות הן נוקשות מדי, ויש בהחלט מקום לרענן אותן בכלל ובפרט בימי הקורונה. צריך להבין שתקנות ההתמחות שמקורן בשנת 1955 הן ארכאיות, ובאמת הגיע הזמן לנער ולהתאים אותן.

"אני חושב שכולם צריכים להתאמץ כאן - גם המשרדים וגם המועצה. תחשבו למשל על מתמחים חדשים אשר סיימו בחינות מועצה בדצמבר האחרון, והוציאו אותם לחל"ת באמצע מרץ, כך שהם אפילו לא השיגו את תקופת המינימום של חצי שנה, כדי שמה שעבדו ייחשב להם - זה אכזרי וחייבים לעזור להם. יותר מזה, אני בכלל חושב שאפשר להכיר למתמחים במספר מוגבל של חודשי חל"ת במסגרת ההתמחות". 

רו"ח שלומי שוב / צלם: יונתן בלום
 רו"ח שלומי שוב / צלם: יונתן בלום

זה לא יוביל דה-פקטו לקיצור ההתמחות (שהיא כעת בת שנתיים)?

רו"ח שוב: "זה כן. ראשית, אני חושב שבתקופת משבר עצום שכזה חלק מהתפקיד של הרגולציה והממשלה זה להגיב בהתאם להתרחשויות, ולא להיות אטומים למה שקורה - שזה לצערי מה שקורה נכון לעכשיו בנושא ההתמחות. אגב, גם בהקשר לפניות של הסטודנטים למועצת רואי החשבון בחודש האחרון לגבי בחינות המועצה הקרובות. שנית, אני בכלל חושב שקיצור ההתמחות משנתיים לשנה וחצי לכל היותר, הוא נכון ויהפוך את ההכשרה לאפקטיבית ומודרנית יותר מה שרק יעשה טוב למקצוע".

לדברי רו"ח שוב, רגע לפני שעו"ד אמי פלמור עזבה את תפקיד מנכ"לית משרד המשפטים ,הייתה לדיקני הפקולטות לחשבונאות באוניברסיטאות ובמכללות בארץ הבנה על קיצור תקופת ההתמחות. "אנחנו מחכים כבר לא מעט זמן למנכ"ל חדש של משרד המשפטים במשרה מלאה שייקח את זה קדימה. חשוב להבין שהרפורמה בלימודי החשבונאות שמובילה ל'דחיפת' שנה ההשלמה כסמסטר שביעי לתואר היא מתבקשת ונכונה, אבל היא רק הצעד הקטן ברפורמה שתוכננה - הצעד המשמעותי יותר היה אמור להיות קיצור ההתמחות שהתאדה", אומר שוב.

לדבריו, "אי-אפשר להותיר את ההחלטה בנושא רק אצל מי שיש לו עניין מובהק בו - רואי החשבון הוותיקים. משבר הקורונה יכול להיות זרז חיובי כאן - בואו נכיר כחלק מההתמחות במספר מוגבל של חודשי חל"ת, וכולם יראו שהשד לא נורא כל-כך".

עבודת הביקורת לא תיפגע כתוצאה מכך?

רו"ח שוב: "במצב הנוכחי הביקורת הכי נפגעת ממה שקורה - לאור בעיית שכר-הטרחה שהייתה קיימת עוד קודם למשבר ולא טופלה בכלל, אני חושש שלא יוקצו כעת מספיק משאבים לביקורת דווקא בשעה הכי מאתגרת שלה. הפרדוקס הוא שדווקא בימי הקורונה - כאשר הביקורת נמצאת בחזית לאור המורכבות העסקית המטורפת שנובעת מאי-הוודאות והלחצים העצומים שצפויים להיות של החברות על רואי החשבון - תהיה ירידה משמעותית להערכתי בהיקפי כוח-האדם שיושקעו בה. צריך לשנות מהר את צורת המחשבה. המשבר הזה מוכיח כמה רואי החשבון הם קריטיים למשקיעים, אבל אין ספק שדרוש ניעור של הרגולציה שתקועה בעבר".

עוד מוסיף שוב כי "ראיית חשבוןהיא  אחד המקצועות שצריך דווקא לשדר יציבות בתקופת משבר, כי כעת גם הכי צריך את רואי החשבון. החברות הרי משלמות שכר-טרחה קבוע לביקורת - הוא לא אמור לרדת בעקבות המשבר, ואפשר למצוא פתרונות לעניינים תזרימיים לא על חשבון הזוטרים ביותר.

"המתמחים הם העובדים הזוטרים בפירמות שזקוקים הכי הרבה לשכר ולביטחון תעסוקתי. חשוב שהמשרדים יבינו כי שליחת המתמחים הטריים שהם קלטו ולא יוכשרו כעת לחל"ת, תיצור להם פיגור בהכשרה של דור הביקורת הזה. אז אני מבין שיש כאן הזדמנות לטיוב, ואנחנו רואים את זה בכל המשק, אבל צריך לעשות את זה בתבונה ולא פחות חשוב לדעתי עם הרבה רגש וחמלה. צריכים להכניס כאן גם את ערכי המוסר, ואסור שהאצבע תהיה קלה על ההדק של החל"ת".

מצוקה כלכלית ונפשית

מלבד החשש להפסיד את ההתמחות, קיימים סימני שאלה של סטודנטים בנוגע למבחני ההסמכה למקצוע. בהודעה שפרסמה באמצע מרץ הודיעה מועצת רואי החשבון כי בהתאם להנחיות משרד הבריאות ולהערכת המצב, יו"רית המועצה הורתה על דחיית כל בחינות המועצה שנקבעו לחודש מאי 2020. באשר ליתר בחינות ההסמכה הקבועות מהחודשים יוני 2020 ואילך, ממתינים המתמחים להודעה מעודכנת מטעם המועצה בהתאם להתפתחות משבר הקורונה ולהחלטת יו"רית המועצה.

רו"ח שוב ורשימת דיקנים מהפקולטות לחשבונאות ברחבי הארץ פנו לאחרונה במכתב למועצת רואי החשבון, בבקשה כי תשקול עריכת מועד בחינה נוסף כדי להקל על הסטודנטים. במכתב צוין כי בעקבות הודעת המועצה מ-30 במרץ, לפיה לא יהיה שינוי במועדי הבחינות, המשיכו מוסדות הלימוד בלוחות הזמנים המתוכננים, למעט הודעת דחייה של מועדי הבחינות הפנימיות, והסטודנטים התכוננו לבחינות. עם זאת, צוין במכתב, "קיים ספק רב בדבר היכולת לקיים בחינות פנימיות פיזיות במועד הקרוב".

עוד מציינים המרצים לחשבונאות כי "באשר למצבם של הסטודנטים/הנבחנים הפוטנציאליים בבחינות המועצה, אין צורך להרחיב את הברור. למרות המצב הקשה בו חלק גדול מציבור הסטודנטים נמצא כרגע, אנחנו דורשים מהם לעמוד בלוחות הזמנים הצפופים, בהתמודדות עם כמות החומר הרבה ועם רמות בחינה גבוהות. לא מעט סטודנטים פונים אלינו מתוך מצב של מצוקה כלכלית ונפשית, שמתחדדת והופכת לקשה יותר בהתחשב באי-הוודאות הקיימת. חלק לא קטן מהם חווים קשיים כלכליים בשל יציאה לחל"ת שלהם ושל הוריהם, וזאת מעבר לאי-היציבות הנפשית שתקופה כזאת יוצרת. להמשיך להתמודד ולהיערך לבחינות פנימיות ולבחינות המועצה כאילו דבר לא קרה, זה כמעט בלתי אפשרי".

על רקע דברים אלה, פונים המרצים למועצה בבקשה "התחשבות", במסגרתה הם מבקשים עריכת מועדי בחינה נוספים. "פתרון בלתי נמנע הוא לקיים מועדי בחינה נוספים בחשבונאות פיננסית מתקדמת ובביקורת חשבונות".

לדברי רו"ח שוב, "זה נושא בוער. צריך מאוד-מאוד להיזהר עם נושא של דחייה, כי סטודנטים לחשבונאות לומדים למעשה לבחינות האלה כבר 4 שנים, החומר בחשבונאות וביקורת הוא מצטבר, וזאת לא בחינת הסמכה אד-הוק כמו במשפטים שעומדת בפני עצמה. צריך לעשות הכול כדי לקיים את הבחינות במועד - לרבות בקבוצות קטנות. דחייה היא פשוט לזרוק לפח את כל מה שהסטודנט עשה עד כה, מהניסיון שלי בהגשת סטודנטים לבחינות המועצה כבר 20 שנה, זה יכול להיות הרסני - עד כדי כך.

"כפי שביקשנו מהמועצה, כבר עכשיו צריך להציע לסטודנטים שמעוניינים בכך מועד חלופי בסוף אוגוסט תחילת ספטמבר. המשבר השפיע על סטודנטים בדרכים שונות - תחשבו על סטודנטים שהם הורים לילדים ומתקשים מאד ללמוד בימים אלה. כדי לא ליצור פגיעה באוכלוסייה אחת על חשבון השנייה, חייבים להציע מועד חלופי. לא יקרה כלום אם מועצת רואי החשבון תתאמץ קצת לאור המשבר העצום והסיטואציה הקשה אליה נקלעו הסטודנטים ותכין עוד מועד בחינה".

גם אל רו"ח איריס שטרק, נשיאת לשכת רואי החשבון, הגיעו טענות של מתמחים וסטודנטים בנודע להתמחות וכן בנוגע למבחנים. בנוגע לתקופת ההתמחות, לשכת רואי החשבון כבר פנתה אל מועצת רואי החשבון על-מנת להגדיל את ימי החופשה מ-60 ל-90 ימים, אך הנושא דורש תיקון של תקנות על-ידי שר המשפטים, וכרגע הנושא מצוי בטיפול על-ידי הגורמים המשפטיים הרלוונטיים במשרד המשפטים.

ב-30 באפריל עתיד להתקיים דיון במועצת רואי החשבון, בה חברה גם רו"ח שטרק, ובכוונה להעלות את הבעיות של המתמחים והסטודנטים לחשבונאות לדיון. לדבריה, "אנחנו נדבר גם על החל"ת של המתמחים וגם על נושא הבחינות. בעניין הארכת ימי החופשה, אנחנו מדברים בימים אלה על שתי אפשרויות: לתת למתמחים אפשרות לנצל את ימי ההיעדרות מהעבודה בתקופת משבר הקורונה על חשבון ימי המחלה - או עריכת תיקון של התקנות שיאפשר היעדרות של 30 יום נוספים מעבר ל-60 הימים הקיימים.

"לגבי המבחנים, הסטודנטים ממשיכים ללמוד בזום ולהתכונן לבחינות, ויש שאלה כיצד הבחינות יתקיימו, וכן עולה השאלה האם נדרש מועד נוסף. עלתה בקשה כי ייערך מועד באוגוסט או ספטמבר וכן אפשרות נוספת להקל על הנבחנים בכך שלא ייערכו בחינות בכתב אלא עבודות להגשה או צורות אחרות של בחינות שיקלו עם הסטודנטים.

"אנחנו רוצים לעשות הכול כדי לאפשר לאנשים לגשת לבחינות, כי יש פה פגיעה אמתית בהורים לילדים שמנסים ללמוד ולעבוד מהבית או לאנשים שהיו חולים וכדומה. אם נראה שאנשים לא מצליחים להתגבר, אנחנו בהחלט נשקול מועד נוסף, וברור לנו שאסור לדחות את מועד יולי בשום אופן". 

רו"ח איריס שטרק/ צילום : יונתן בלום
 רו"ח איריס שטרק/ צילום : יונתן בלום

ממועצת רואי החשבון נמסר בתגובה: "מועצת רואי החשבון ערה לקשיים המתעוררים בתקופה זו בפני רואי החשבון, המתמחים בראיית החשבון והנבחנים בבחינות המועצה. לאור הוצאתם של מתמחים רבים לחופשה ללא תשלום בידי מעסיקיהם, כמתואר בפנייה, הודיעה המועצה ביום 19.3.20 על כך שתתיר באופן חריג ניצול רציף של 30 ימי החופשה השנתיים המוכרים למניין ימי ההתמחות בהתאם לתקנות, דהיינו, תוך אפשרות לנצל את מלוא מכסת ימי החופשה הכוללת, 60 ימים, במהלך שנה אחת. כמו כן, המועצה הכירה באופן חריג באפשרות של קיום התמחות מהבית בתקופה זו.

"מתוך רצון להקל על המתמחים שנאלצו לצאת לחופשה ממושכת ללא תשלום, מחד, לצד עמידה על הרמה המקצועית הנדרשת בתקופת ההתמחות, מאידך, נערכת בימים אלו במשרד המשפטים בחינה של אפשרויות וחלופות שונות להכרה בימים נוספים שיוכרו במניין ימי ההתמחות במקרים המתאימים לכך. במסגרת בחינה זו, הנושא יועלה גם על סדר יומה של מועצת רואי החשבון בישיבתה הקרובה".